Met grote regelmaat kun je op onze blog lezen over de aanpak van stress. Vaak gaan wij daarbij wat dieper in op bepaalde methodes of specifieke aandachtspunten. Wat je ook vaak terugleest, is dat je zélf veel kunt doen om je stress aan te pakken. In de meeste blogs gaan wij daar niet echt dieper op in. Omdat we het vaak willen hebben over de wat meer geavanceerde methodes of ernstige vormen van stress. Wat je ons ook altijd hoort zeggen, is dat het belangrijk is om stress in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken. Hoe eerder je stress aanpakt, des te groter de kans is dat dit ook echt lukt. Ontspannen bij stress klinkt misschien als een open deur. Maar het werkt écht. Door te ontspannen kun je stress je lichaam uit krijgen. Dat klinkt eenvoudig, maar kun jij wel écht ontspannen? Hoe zorg je nu voor dagelijks genoeg ontspanning? In deze blog wil ik graag wat concrete, voor iedereen toepasbare tips met je delen.
Waarom beweging écht helpt bij ontspanning
Zorgen voor voldoende beweging wanneer je stress ervaart, helpt écht. Mensen zeggen vaak dat sporten een goede uitlaatklep is. Dat is ook letterlijk zo. Bewegen helpt op meerdere manieren.
Allereerst kom je door te gaan sporten uit je normale omgeving. Dat kan mentaal een groot verschil maken. Even fysiek (en dus ook mentaal) weg zijn van de dingen of plekken die je stress bezorgen. Ga je sporten in de buitenlucht, dan is dit extra gezond. Al is het alleen maar wandelen.
De gevolgen van stress ontstaan door hormonen. Stress activeert allerlei onbewuste processen in je lichaam. De hormonen die vrijkomen, heb je nodig. Althans: in de juiste situaties. Stress en de bijkomende hormonen zijn nodig in bijvoorbeeld situaties waarin je een fysieke prestatie moet leveren. Bijvoorbeeld wanneer je moet vluchten. Stress zet ook je brein en geest op scherp. Je hebt het nodig. Maar niét wanneer je niets met deze hormonen kunt doen. En dat is nu precies wat er gebeurt bij ongezonde stress. De hormonen worden wel aangemaakt, maar je lichaam kan er niets mee. Je lichaam blijft dus als het ware zitten met overtollige hormonen. Door te sporten kun je deze voorraad alsnog verbruiken en voorkom je nare gevolgen.
Je kent vast wel dat gevoel: je hebt helemaal geen zin om te sporten, maar dwingt jezelf toch om te gaan. Na afloop ben jij jezelf dankbaar dat hebt doorgezet. Je voelt je voldaan, ontspannen en energiek. Je voelt je goed. Dát is wat bewegen met je doet. Niet alleen zorg je voor afvoer van de slechte stoffen in je lijf; je zorgt er ook voor dat er allerlei goede stoffen vrijkomen die je een fijn gevoel geven. Zo kan sporten helpen tegen stress en depressieve gevoelens.
Praten lucht op: vind die vertrouwenspersoon
Bij veel mensen die te veel stress ervaren, zie je bepaalde overeenkomsten. Eén van die overeenkomsten is dat zij niet echt iemand hebben om mee te praten. Kunnen praten over je gevoelens kan echt een enorm verschil maken. Want wat betekent het eigenlijk wanneer je last hebt van stress? Het betekent dat je geestelijk en/of lichamelijk te lang aan te veel druk bent blootgesteld. Dan hebben wij het niet over een incidenteel moment van stress, maar de situatie waarin je constant stress ervaart. Wanneer je niet goed kunt ontspannen, heb je geen uitlaatklep voor die stress en kan het een probleem gaan worden.
Zojuist hadden wij het al over het belang van het hebben van een fysieke uitlaatklep. Een mentale uitlaatklep is net zo belangrijk. Door over je stress te praten, kun je zorgen voor verlichting. Je kunt je emoties kwijt. Niet alleen dat: je krijgt ook feedback van anderen die behulpzaam kan zijn. Probeer je kwetsbaar op te stellen en de juiste persoon of personen in vertrouwen te nemen. Dat is niet eenvoudig, maar stap over je eventuele trots of misschien zelfs schaamte heen. Wanneer jij je openstelt, lucht dit op en open je bovendien de deuren voor hulp.
Trek je terug in je happy place voor goede ontspanning
Bijna iedereen heeft wel een favoriete plek. Een plek waar je echt even tot rust kunt komen en de wereld om je heen even kunt vergeten. Zo’n plek zorgt voor een belangrijk moment van rust. Een moment waarop je stress kunt verwerken en jezelf fysiek en mentaal op kunt laden. Heb jij zo’n plek? Zo niet, probeer deze dan te vinden. Wat is die plek? Dat kan van alles zijn.
Voor veel mensen vormt wellness echt een belangrijk onderdeel van ontspanning. Veel mensen investeren hier ook bewust in. Bijvoorbeeld door een buitenspa aan te schaffen (een jacuzzi) om écht even helemaal tot rust te komen. Een spa, jacuzzi of bubbelbad zorgt voor fysieke en mentale ontspanning. Dat zelfde geldt voor een regulier bad of zelfs gewoon een lekker warme douche. Even je gedachten op nul en je lichaam volledig in ruststand. Het mooie hieraan is dat je deze momenten kunt combineren met andere dingen die je rust en plezier brengen, en helpen om stress tegen te gaan. Een goed boek, je favoriete muziek of een fijn gesprek met je partner, bijvoorbeeld.
Gun het jezelf en gun jezelf de tijd
Misschien wel het belangrijkste van alles: gun jezelf die ontspanning. Je verdient het. Veel mensen hebben de neiging om altijd maar door te gaan. Toegeven aan stress zien zij als een zwakte, of zij menen de tijd niet te hebben om voor voldoende ontspanning te zorgen. Die tijd moet je maken, en die tijd verdien je. Maak bijvoorbeeld bewust tijd voor ademhalingsoefeningen. Wat is het alternatief? Rond blijven lopen met te veel stress is ongezond. Bovendien neem je hiermee een onnodig risico. Wanneer je de gevolgen van te veel stress ondervindt, is dit een waarschuwing van je lichaam. Een waarschuwing om niet zo door te gaan. Wanneer stress aanhoudt of verergert, liggen er grotere gevaren op de loer. Je wilt niet uitvallen. Je wilt stress niet laten opbouwen tot een niveau waarop je overspannen raakt of zelfs een burn-out krijgt.
Zelf zorgen voor voldoende ontspanning is een laagdrempelig en effectief middel tegen stress. Je moet het alleen wel doén. Wij weten uit ervaring dat dit niet voor iedereen eenvoudig is. Heb je hier moeite mee en kun je hulp gebruiken? Weet dan dat onze coaches altijd voor je klaarstaan.