Zoeken

Zoeken sluiten

Voluit leven

maandag 5 december 2022

Voluit leven is een droom van velen. Het betekent dat je je niet laat tegenhouden door angsten en beperkende overtuigingen. Je geniet van de kleine dingen en durft uitdagingen aan te gaan met een gezonde dosis zelfvertrouwen. Je weet dat het leven niet altijd één groot feest kan zijn, maar dat er na regen ook weer zonneschijn komt. Voluit leven betekent dat je kansen ziet, bewust aanwezig bent in het huidige moment en waardeert wat je hebt. Het houdt ook in dat je voldoende veerkracht hebt voor de momenten dat het moeilijk is.

voluit leven angst

Met volle angst vooruit

Je kent vast de uitdrukking: met volle kracht vooruit! Het is een term die bijvoorbeeld in de landbouw of op zee gebruikt werd. In de landbouw werden ploegen door ossen getrokken voordat er machines waren. Met volle kracht vooruit betekende dat de dieren met al hun kracht voortbewogen. Of op een schip waar alle motoren aan stonden of de zeilen gehesen waren, zodat het schip met zo veel mogelijk vaart verder kon. Alle kracht die er is wordt ingezet.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voor voluit leven is het regelmatig nodig om met volle kracht vooruit te gaan. Maar soms lukt het ons niet eens om op halve kracht door te blijven gaan. Spanningen en stress kunnen het leven zwaar doen aanvoelen. Angst voor het onbekende kan ons op de plaats houden. Dan is de uitdrukking passender op de volgende manier: met volle angst vooruit! Ondanks angsten en onzekerheden zet je je toch in om keuzes te maken die niet altijd even makkelijk zijn. Kiezen voor je eigen pad kan wel eens veel weerstand creëren in jouw omgeving. Durf je dan toch te kiezen voor voluit leven?

Wat nu als voluit leven niet lukt?

Het kan ook dat je vast zit in automatische patronen. Deze belemmeren je zodanig dat voluit leven niet mogelijk is. Je zit niet helemaal lekker in je vel en uit bed komen in de ochtend voelt aan als een dagtaak. Je bent steeds moe en hebt weinig motivatie om dingen te ondernemen. Wat doe je dan? Als je daadwerkelijk een depressie of burn-out hebt, is het nodig eerst genoeg ruimte te creëren voor herstel. Forceer jezelf daarbij niet maar behandel jezelf zoals je een goede vriend zou behandelen. Die gun je toch ook voldoende rust voor herstel? Vraag ook hulp en blijf er niet alleen mee rondlopen.

voluit leven uniek

Als je weer uit het dal van een depressie of burn-out begint te komen vraag je jezelf vast af: en nu? Hoe wil je verder gaan? Niet op dezelfde manier als daarvoor, want dan stap je in precies dezelfde valkuilen. Welke valkuilen waren dat eigenlijk? Waar ben je over je grenzen gegaan en op welke manier kon je niet volledig jezelf zijn? Neem eens de tijd om daarover na te denken of in gesprek te gaan. Dit kun je ook doen met een coach. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress- en burn-outklachten en door middel van prikkelende vragen houden we je een spiegel voor. Wat mag je gaan veranderen om zo stappen te gaan zetten richting voluit leven?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Voluit leven is voor iedereen anders

Voluit leven is een algemene term die qua invulling voor ieder mens uniek is. De één kan pas voluit leven als hij regelmatig een kick krijgt van extreme sporten, terwijl de ander voluit leven ziet als voldoening halen uit de contacten met gezinsleden, familie, vrienden of collega’s. We hebben zo allemaal onze eigen voorkeuren en er is geen goed of fout. Waar leef jij van op en, als we kijken naar de symboliek van de natuur, waar ga jij van bloeien? Waar had je als kind al plezier van? En hoe kan je die kennis over jezelf nú toepassen zodat je voluit kunt gaan leven?

Je kunt werken aan je persoonlijke ontwikkeling, omdat dat voor velen behulpzaam is in het ontdekken van hun unieke recept voor voluit leven. Ken uzelve. Je kunt dit op allerhande manieren doen. Zo zijn er verschillende persoonlijkheidstesten die je inzicht kunnen geven in jouw voorkeuren en drijfveren. Ook kun je aan de slag met mindfulness, meditatie of het onderzoeken van je persoonlijke missie. Je kunt het gevoel krijgen door de bomen het bos niet meer te zien, want er zijn zoveel opties! Ook hierbij kan een coach helpend zijn. Een coach luistert naar jouw verhaal en geeft gerichte oefeningen en uitdagingen mee die passend zijn bij jouw situatie.

voluit leven hoe

Een proces

Voluit leven is daarbij een proces, niet een resultaat. Je zult momenten hebben in je leven dat je met volle kracht vooruit gaat en je kunt zeggen dat je echt voluit aan het leven bent. Ook zullen er momenten zijn dat je even een pas op de plaats moet maken. Verlies, rouw, pijn en verdriet horen nu eenmaal bij het leven. Hoe we daarmee omgaan bepaalt of je voluit kunt leven of niet.

Als je veel weerstand hebt tegen de – in jouw ogen – negatieve dingen die gebeuren, dan maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Voluit leven betekent zeilen met de wind mee. En als er een storm op komst is of je hebt tegenwind, dan vraagt het van je om niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te doen wat nodig is. Je trekt de zeilen in, gooit het anker uit, of zoekt een veilige haven om de storm uit te zitten.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dat is precies de veerkracht waar ik het eerder over had. Ga je, tegen beter weten in, tóch met volle zeilen de zee op als er storm op komst is, dan weet je haast zeker dat het niet goed afloopt. Proberen door te rennen in perioden dat er eigenlijk rust nodig is, is een recept voor ongeluk. Kijk maar naar de natuur: de winter is nodig, zodat in de lente de zaden kunnen ontkiemen. Veel zaden ontkiemen niet als er niet eerst een rustperiode met kou aan vooraf is gegaan. Zo gaat dat ook voor ons: wij kunnen pas voluit leven als we ook regelmatig rust nemen en even niet druk bezig zijn. En dat is een uitdaging in onze drukke maatschappij! Maar wel eentje waar uiteindelijk iedereen beter van wordt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven