Praten over stress en psychische klachten, doe jij dat wel eens? Voel je een drempel om hierover te beginnen? Dat is niet zo gek. Praten over stress is tegenwoordig meer geaccepteerd. Als iemand je vraagt hoe het gaat, heb je dan wel eens geantwoord: “goed, het is druk!” Druk zijn lijkt bijna een statussymbool te zijn geworden. Als je druk bent neem je je verantwoordelijkheid, ben je efficiënt bezig en krijg je veel voor elkaar. Of toch niet? Druk zijn en stress ervaren: niemand kijkt er meer van op. Dat komt omdat stress en burn-out veel voorkomend zijn in onze huidige maatschappij.
Praten over psychische klachten blijkt een hogere drempel te hebben dan praten over stress. Er ligt meer een taboe op. Want ja, stress hebben we allemaal wel eens, dat is toch ‘normaal’? Maar psychische klachten? Dan zit er misschien wel een steekje bij je los en je wilt niet dat mensen denken dat je gek of raar bent.
Praten over stress
Toch kan praten over stress ook nog erg moeilijk zijn. Het voelt kwetsbaar. Want hoe zal een ander reageren, wat zal die van je denken? Misschien heb je last van prestatiedruk. Je wilt het goed doen op je werk en je legt de lat hoog voor jezelf. Toegeven dat je stress ervaart kan dan voelen als zwaktebod. Toch is praten over stress heel behulpzaam. Vaak ontdek je dat je niet de enige bent. In een vroeg stadium praten over stress kan voorkomen dat het van kwaad tot erger gaat. Je kunt voorkomen dat je in een burn-out terecht komt.
Met wie kun je dan praten over stress? Zorg allereerst dat je je gevoelens kwijt kunt bij iemand die dicht bij je staat. Dit kan een partner zijn of een goede vriend of vriendin. Je hart luchten kan al heel prettig voelen. Zeker als diegene bij wie je je hart lucht ontvankelijk is voor wat je te zeggen hebt. Wordt er echt naar je geluisterd? Heb je het gevoel dat dit niet zo is, geef dit dan aan. We hebben het allemaal nodig om gezien en erkend te worden in wie wij zijn.
Wordt de stress voornamelijk veroorzaakt door de hoge werkdruk en andere omstandigheden op je werk? Dan is het belangrijk te gaan praten over stress met je leidinggevende. Geef aan waar je tegenaan loopt. Mocht dit nu nog net een stapje te ver gaan, dan kun je eerst het gesprek aangaan met een collega waarbij je je op je gemak voelt. Misschien heb je zelfs wel een collega die het herkent?
Praten over stress met een coach
Als je er na verschillende gesprekken met meerdere mensen nog niet uit komt kun je de hulp van een coach inschakelen. Het is heel prettig om met een neutrale ‘buitenstaander’ naar jouw situatie te kijken. Praten over stress met een coach is ook minder beladen. Een coach ziet veel mensen die kampen met stressklachten of zelfs burn-out en zal dus niet snel gek opkijken als jij je ervaringen met stress deelt. Een coach oordeelt niet. Deze persoon luistert naar jouw verhaal en stelt vragen. Een coach heeft het beste met je voor en zal soms dus een confronterende spiegel voor kunnen houden.
Mogelijk is het nodig te erkennen dat de stress die je ervaart veelal voortkomt uit zelfopgelegde overtuigingen en verwachtingen. Ben je bijvoorbeeld heel perfectionistisch? Loop je op je tenen, omdat je zelf vindt dat het altijd beter moet? Dan zul je deze overtuigingen onder de loep moeten nemen. Praten over stress kan dus vele nieuwe inzichten bieden, of je nu met een goede vriendin op de bank zit of al wandelend met een coach naar jouw problemen kijkt. Door je kwetsbaar op te stellen werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.
Praten over psychische klachten
Als je psychische klachten ervaart zoals onbestemde angstgevoelens, borderline, depressie of een vermijdende persoonlijkheidsstoornis, dan kan het voelen als een enorme stap om erover te praten. Het soort psychische klacht dat je hebt bepaalt in zekere mate hoe moeilijk het kan zijn om open te zijn over je klachten. Zoals al eerder gezegd, heeft dit deels te maken met hoe we als samenleving aankijken tegen verschillende klachten. Iemand die nogal pessimistisch is ingesteld wordt misschien snel gezien als een zeur. De negativiteit die iemand uitstraalt stoot mensen mogelijk af. Als je hier zelf mee kampt en hier open over bent, kunnen anderen meer begrip krijgen en begrijpen waar je vandaan komt.
Ook depressie wordt over het algemeen breed geaccepteerd (wederom omdat het zoveel voorkomt en genormaliseerd is in onze maatschappij). Mensen vinden het heel naar voor de desbetreffende persoon en zullen graag iets doen om hem of haar te ondersteunen. Of dat nu het bieden van een luisterend oor is, of het koken van een gezonde maaltijd. Nu kun je natuurlijk bang zijn dat mensen medelijden met je gaan hebben. Praten over een depressie kan, net zoals praten over stress, een hoge drempel zijn.
Angst voor psychische klachten in je omgeving
Er zijn echter ook psychische klachten waar mensen angstig voor zijn of zelfs voor terugdeinzen. Mensen vinden het heftig of vrezen voor hun eigen welzijn of gezondheid. Er is eens onderzoek gedaan naar in hoeverre mensen hun kind zouden achterlaten bij mensen met verschillende psychische stoornissen. Iemand met angst om alleen het huis uit te gaan wordt bijvoorbeeld meer vertrouwd dan iemand die een paniekstoornis heeft of kampt met hevige woede.
Mensen zijn over het algemeen bang voor gevaar en onverwachte zaken. Zij maken een inschatting van het risico voor henzelf of hun naasten als ze omgaan met iemand met psychische klachten. Het kan heel pijnlijk zijn als je merkt dat mensen zich van je afkeren vanwege jouw psychische klachten. In dat geval is erover praten (met een coach) helemaal belangrijk.
Het is dus een goed idee om te gaan praten over stress of psychische klachten. Als dat niet kan of de drempel is voor jou te hoog om dit in eigen kringen te doen, schakel dan hulp in. Ook als je wel al hebt kunnen praten met de mensen om je heen, maar je ervaart zodanig veel stress of last van je psychische klachten, blijf er dan niet mee rondlopen. Onze coaches staan voor je klaar en je kunt altijd een vrijblijvende kennismaking met ons plannen.