Zoeken

Zoeken sluiten

Dagdromen en stress

woensdag 3 augustus 2022

Dagdromen, wie doet dat soms niet? Even uit het raam staren en jezelf verliezen in je gedachten. Let wel: het gaat dan om positieve of neutrale gedachten, want als ze negatief zijn of constant in cirkeltjes rond gaan in je hoofd, dan is dat piekeren. Piekeren kost ons energie en levert onnodige stress op, terwijl dagdromen ons juist energie kan geven en helpt om te ontspannen. Ben jij wel eens aan het dagdromen?

Onbewust dagdromen

Dagdromen gaat vaak onbewust. We verliezen even onze focus op het werk en zonder er bij stil te staan zijn we in onze eigen gedachten verzonken. Misschien denken we terug aan die heerlijke vakantie aan het strand. Of we denken vooruit, naar een leuk stedentripje met een goede vriend. Soms lijkt het of we nergens aan dachten en pas als iemand ons aanspreekt schrikken we op uit onze dagdroom. Vaak voelen we dan schaamte: we voelen ons betrapt. Het is immers inefficiënt om te dagdromen, nietwaar?

dagdromen onbewust

Deze gedachte is echter achterhaald en zelfs door onderzoek wordt onderbouwd dat dagdromen wel degelijk nut heeft. Juist door regelmatig even onze focus los te laten, worden we creatiever. Herken je dit, dat je ergens niet op kunt komen tijdens een gesprek, en als je later die avond onder de douche staat, springt het je ineens te binnen. Dit is de kracht van loslaten én van dagdromen!

Bovendien helpt dagdromen als we een hoge werkdruk ervaren en veel stress krijgen van alle deadlines. Het voelt contra-intuïtief als je het heel druk hebt, maar het helpt echt om af en toe even te dagdromen en daarna de draad weer op te pakken. Ken je die uitspraak van een meditatieleraar? Waar hij normaliter een uur per dag mediteert, mediteert hij als hij het druk heeft twee uur per dag. Het werkt dus echt!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dagdromen inplannen?!

Soms kan dagdromen slechts een minuutje duren en dat is prima. Maar soms hebben we wat langer nodig om te ontladen en nieuwe energie op te doen. Pauzes tijdens je werk zijn daarom heel erg belangrijk. Je hoeft hierin niet bewust te gaan zitten dagdromen, maar even loskomen van een ingewikkeld project helpt om daarna weer met frisse moed en inspiratie aan de slag te gaan.

Harde fascinatie

De meest effectieve vorm van pauzeren (en lekker een beetje dagdromen) is een wandeling maken. Liefst in de natuur, maar als dat niet in de buurt is kun je ook naar een park toe lopen of een rondje in de buurt wandelen. Onze computers, telefoons en navigatie en reclameborden trekken op een dwingende manier onze aandacht. Dit wordt harde fascinatie genoemd.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Het kost ons energie om hierop gefocust te blijven. Ken je dat lege en ontevreden gevoel als je lange tijd op social media hebt zitten scrollen? Op korte termijn werkt het belonend (zeker als we likes en comments op onze posts hebben) om die telefoon erbij te pakken. Maar op de lange termijn zorgt het voor een gebrek aan focus en aandacht. Kinderen van de huidige generatie kunnen zich minder lang concentreren dan kinderen van dertig jaar geleden, en dat is waarschijnlijk te danken aan het vele schermgebruik.

dagdromen fascinatie

Zachte fascinatie

In de natuur wordt onze aandacht op een zachte manier naar bomen, planten of insecten getrokken. Dit wordt zachte fascinatie genoemd. Bovendien bevat de natuur steeds herhalende patronen die rustgevend werken. Het is makkelijker dagdromen in een natuurlijke omgeving dan in een kantooromgeving (vandaar dat we geneigd zijn om naar buiten te kijken als we even los willen komen van ons werk). Je hoeft niet in meditatiehouding tegen een boom aan te gaan zitten om tot rust te komen. Je kunt prima je gedachten de vrije loop laten gaan tijdens een wandeling. Zet dan liefst wel je telefoon uit (of op stil), zodat je ook echt even mindful aanwezig kan zijn in het huidige moment.

Oefening om te dagdromen

Op commando dagdromen werkt natuurlijk niet. Wat je wél kunt doen, is een oefening waarbij je steeds enkele minuten lang elk zintuig je volledige aandacht geeft. Begin met je ogen en merk op wat je allemaal om je heen ziet. Ga vervolgens naar je oren en luister naar geluiden dichtbij en verder weg. Richt je aandacht daarna op het voelen. Wat voel je allemaal van binnen én van buiten? Misschien voel je een zacht briesje langs je huid gaan, of de zon op je gezicht? En zijn er gevoelens in jou aanwezig die aandacht vragen?

dagdromen oefening

Neem alles tijdens zo’n oefening gewoon waar zoals het komt, je kunt het niet goed of fout doen. Bovendien, als je afgeleid wordt (en dat gaat geheid gebeuren), dan kun je – wanneer je je dit realiseert – gewoon weer de draad oppakken bij waar je gebleven was. En eigenlijk is dat ook helemaal niet erg. Je was misschien wel aan het dagdromen! Zo heb je jezelf bewust de kans gegeven om te dagdromen tijdens je lunchwandeling. Je kunt vervolgens nog verder gaan met wat je ruikt en wat je proeft – hoewel die laatste wat lastiger is, tenzij je zojuist je boterham hebt zitten opeten. Het is echter beter voor je spijsvertering om zittend te eten, dus als je genoeg tijd hebt kun je het wandelen en dagdromen beter loskoppelen van het lunchen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dagdromen over je doelen

Je kunt ook actiever dagdromen door te fantaseren over je doelen. Wat wil je bereiken op lange en korte termijn? Je hoeft in dit stadium niet na te gaan denken over hóe je je doelen bereikt, want dan kom je weer in de actieve staat van het denken en vallen briljante ingevingen je minder makkelijk toe. Je kunt gewoon lekker dagdromen over jou ideale leven. Wat zou je dan doen? Met welke personen ben je dan? Heb je een relatie, of ben je single? Waar woon je? Hoe ziet je huis eruit? En het allerbelangrijkst: hoe voel je je hierbij? Door dit positieve gevoel op te wekken kom je in een positieve flow. Steeds meer nieuwe ideeën kunnen omhoogkomen en je raakt telkens enthousiaster. Dit is een manier van dagdromen waarbij je zelf wat sturing geeft, maar waar je het denken niet laat overheersen. Probeer het eens uit!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven