Zoeken

Zoeken sluiten

Persoonlijke missie: hoe ontdek je die?

maandag 31 januari 2022

Een persoonlijke missie opstellen? Als je op je tenen loopt en veel stress ervaart is een persoonlijke missie waarschijnlijk wel het laatste waar je over na wilt denken. Nóg een extra punt op je takenlijstje! Toch zal het op de langere termijn heel behulpzaam zijn. Je persoonlijke missie is namelijk gebaseerd op je waarden. Dit zijn de dingen die voor jou van wezenlijk belang zijn. Het is datgene wat het leven zin geeft. Voor ieder mens is dit anders. Jij hebt een unieke mix van persoonlijke waarden, talenten, dromen en doelen. Die belangrijke zaken kunnen ondergesneeuwd raken als je geen tijd of ruimte ervaart om verder te kijken dan de waan van de dag. Je gaat dan helemaal op in de deadlines, afspraken, takenlijstjes en volle inboxen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Dit lijkt op de korte termijn de enige zinvolle manier te zijn. Als je die bepaalde deadline maar haalt en dat belangrijke mailtje stuurt, dan heb jij je verantwoordelijkheid genomen en kun je naar de volgende taak springen. Die taken zullen echter blijven komen. Zeker als je moeite hebt met nee zeggen, dan zullen de mensen om je heen je telkens vragen om het één of ander te doen. Want zij weten dat jij toch wel ja zult zeggen. Je bent daarin betrouwbaar. Maar ben je ook betrouwbaar naar jezelf? In het ergste geval loop je je eigen grenzen zo langdurig voorbij, dat je in een burn-out belandt. Dat wil natuurlijk geen mens. En tóch kun je hier de vruchten van plukken, als je bereid bent jezelf in de spiegel aan te kijken.

persoonlijke missie visie

Van burn-out naar persoonlijke missie

Een burn-out dwingt je om stil te staan. Voor veel mensen een confronterende ervaring. Je lichaam wil niet meer, alles voelt zwaar en je hoofd voelt als een bol watten. Als je net in een burn-out zit is het eerst vooral nodig te herstellen. De basis is hierbij belangrijk: gezonde voeding, beweging, slaap en ontspanning. Maar dan ben je er nog niet. Deze zaken zorgen ervoor dat je sneller herstelt. Maar stel dat je na een poos weer volledig aan het werk bent. Je pakt wederom evenveel taken op als voorheen en je zet je voor de volle honderd procent in op het werk. Je hebt niet geleerd om naar je eigen valkuilen te kijken. Dan zou je binnen afzienbare tijd weer precies hetzelfde overkomen: weer een burn-out. Het overkomt redelijk wat mensen.

Hoe dan wel?

Na de eerste herstelfase is het daarom van essentieel belang dat je gaat kijken naar de oorzaken van je burn-out. Welke karaktereigenschappen spelen een rol? Welke niet behulpzame patronen heb je in de loop der tijd ontwikkeld? Zijn er bepaalde overtuigingen over jezelf die een gezonde manier van werken in de weg zitten? En heel belangrijk: wat is jouw persoonlijke missie? Je persoonlijke missie kan je zien als het kompas dat je nodig hebt tijdens een lange reis. Stel, je wilt naar het zuiden. Als je zonder kompas maar gewoon vertrekt in de richting die je hoopt dat het zuiden is, dan is de kans groot dat je de verkeerde kant op gaat. Of dat je vele lange omwegen maakt.

Een burn-out zou je als zo’n omweg kunnen zien. Misschien kom je vast te zitten in een moeras of moet je door een dorre woestijn. Dit is niet leuk, er gaat veel ongemak mee gepaard. Maar uiteindelijk zitten er ook lessen voor jou op deze route. Stel dat je ontdekt dat het niet handig is hoe je tot nu toe onderweg was. Je hebt richting nodig, een koers om op te varen!

persoonlijke missie kompas

Je herinnert je dat je een oud kompas in je rugtas had zitten. Hij werkt niet meer, maar je besluit hem te repareren en op te poetsen. Dan ga je hem gebruiken: hij wijst je de richting die je moet gaan om bij je doel te komen! Zo kan je persoonlijke missie je ondersteunen bij de keuzes die je moet maken. Ga ik hier linksaf, of rechtsaf? Kies ik voor die promotie, of kies ik voor meer tijd samen met mijn partner?

Het opstellen van je persoonlijke missie

Hieronder vind je allemaal vragen die je kunnen helpen bij het opstellen van je persoonlijke missie:

  • Wat wil jij tot stand brengen in de wereld?
  • Wat zou je willen betekenen voor een ander?
  • Is er iets dat je wilt doorgeven aan een ander?
  • Wat trekt jouw aandacht/wat heeft jouw interesse?
  • Waar heb je moeite mee?
  • Wat wil je heel graag doen, meemaken, of beleven?
  • Wat zou je gaan doen als je volledig je hart zou volgen en geld geen rol speelde.
Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ga er eens voor zitten en schrijf de antwoorden voor jezelf op. Journaling kan een heel waardevolle manier zijn om je persoonlijke missie helder te krijgen. Wat je vervolgens gaat helpen bij het verder uitstippelen van je carrière. Je missie is kort, maar krachtig. Je moet hem makkelijk kunnen onthouden en hij moet goed te begrijpen zijn voor een ander. Een andere optie is om er een waardenlijst bij te pakken: een lange lijst met verschillende waarden waar je de voor jou meest belangrijke uitkiest. Vervolgens kijk je naar de mensen, dieren of zaken waar jij je graag voor inzet. Je kunt denken aan bepaalde thema’s (zoals het milieu of mensenrechten), maar ook aan bepaalde doelgroepen (alleenstaande moeders of ouderen). Maak het zo specifiek mogelijk!

Waar wil je helemaal voor gaan? Voor wat of wie doe je dit? En hoe doe je dit? Zet het in één of twee zinnen neer en je hebt je persoonlijke missie op papier staan!

Voorbeeld persoonlijke missie

voorbeeld persoonlijke missie

Isabelle werkte bij een grote bank toen zij in een burn-out raakte. Ze nam een coach om haar te ondersteunen bij haar herstel. Samen met haar coach nam ze de tijd om na te denken over haar persoonlijke missie. Ze kwam erachter dat haar huidige baan eigenlijk niet meer goed bij haar paste. Ze moest erkennen dat ze vooral de dromen en hoop van haar ouders leefde. In plaats van alleen maar cijfertjes en modellen wilde ze meer met mensen werken.

Ze ontdekte dat ‘anderen motiveren’ een belangrijke drijfveer voor haar is. Harmonie en oprechte aandacht zijn belangrijke waarden voor haar. Haar persoonlijke missie werd de volgende: “Ik motiveer jongvolwassenen om de interessante wereld van het beleggen te ontdekken door met oprechte aandacht naar hun persoonlijke situatie te luisteren en met creatieve ideeën en mogelijkheden te komen. Dit doe ik binnen mijn werk, maar uiteraard is er ook ruimte voor in gesprekken binnen mijn privésfeer.”

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Tijdens het hersteltraject is Isabelle in gesprek gegaan met haar leidinggevende. Ze hoefde geen andere werkgever te zoeken! Ze kon een andere functie krijgen binnen haar huidige bedrijf. Langzaam bouwde ze haar werkbelasting op tot ze weer volledig aan het werk was. De nieuwe functie lag haar veel meer en ze kreeg zelfs energie van haar werk. Haar persoonlijke missie dient nu als kompas bij de keuzes die ze maakt.

Wil je ook jouw persoonlijke missie helder krijgen en zo een kompas hebben voor de richting die je wilt gaan in jouw loopbaan? Onze coaches staan voor je klaar! Neem vrijblijvend contact op voor een kennismaking.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven