Zoeken

Zoeken sluiten

Huisdieren helpen bij burn-out

dinsdag 2 maart 2021

Een burn-out is op zijn zachts gezegd geen pretje. Na een aantal jaren van chronische stress kun je ‘ineens’ volledig opbranden. Dat kan ‘plotseling’ gebeuren: je staat onder de douche en begint ontzettend te rillen, of je bent op het werk en je kunt de prikkels niet meer verwerken. Of je moet heel erg huilen wanneer je je sleutels laat vallen. Wanneer je een burn-out krijgt, dan weet je dat je een aantal maanden zal moeten herstellen van de overbelasting. Voor de meeste mensen is dat een uitdagende zoektocht. In dit stuk wil ik je inspireren: ik wil met je delen dat herstellen niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Je huisdier kan het namelijk ook.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat maakt herstellen van een burn-out moeilijk?

Op papier is herstellen van een burn-out niet zo ingewikkeld. In de eerste fase probeer je de situatie te accepteren, en ga je veel minder doen en veel meer ontspannen. Fysiek probeer je op kracht te komen door goed te slapen, je emoties weer te voelen, je ademhaling te vertragen, te wandelen en goed te eten (zie voor een uitgebreide toelichting van alle fases van herstel ons fasenplan).

Wanneer ik een coachee tips meegeef in deze beginfase, dan komen ze veelal terug naar een volgende sessie met wat moeilijkheden: ik ben zo veel aan het piekeren. De dagen duren zo lang en ik heb nergens zin in. Ik maak me zorgen en voel veel stress, spanning en oververmoeidheid. Dat niets doen is zo saai, ik verveel me en wil mijzelf prikkelen met filmpjes en informatie. 

Dát maakt herstellen van burn-out moeilijk. Eigenlijk heeft je geest en je lichaam rust nodig, maar het is moeilijk om daaraan toe te geven. Want mensen die ‘niets’ doen, kunnen zich nutteloos gaan voelen. Laat dat nu een van de oorzaken van een burn-out zijn: een lage eigenwaarde en het zoeken naar erkenning door succesvol te zijn. Dat is helemaal niet gek: we leven in een prestatiemaatschappij en je wordt dan ook die kan op gestuurd.

hond stress

Je hond aan het woord

Voor nu even genoeg ‘slecht nieuws’. Wat zou een hond – of jouw hond – hierover zeggen? Hij zou blaffen en zin hebben in een blokje om, waar hij het gras kan ruiken en met andere honden kan spelen. Daarna zou hij weer op zijn kleed gaan liggen voor een dutje of om op zijn bot te kauwen. Misschien voelt hij iets van jouw spanning en springt hij bij je op de bank; hij probeert je gezicht te likken en ploft dan op je schoot. Je lacht, en ineens lukt het jou ook om gewoon te ‘zijn’. Je kijkt naar je tuin en waardeert de boom en de bloemen. Wellicht voel je wat hoofdpijn, maar net zoals je hond met last aan zijn poot, besteed je daar niet al te veel energie aan; het mag er zijn en je vertrouwt.

Je hond hoort een geluid op straat en tilt zijn kop op. Op dat moment voelt hij dat hij dorstig is, dus hij hopt van de bank naar zijn waterbak, waar hij een minuutje uit de bak drinkt. Vervolgens doolt hij wat rond, pakt een speeltje op en laat het weer los, gaapt, ruikt. Je kijkt aandachtig naar zijn gedrag en hierdoor ontspan je een klein beetje. In een gekke bui ga je op handen en knieën achter je hond aan, benieuwd hoe het voelt om een hond te zijn. Je ruikt, kijkt en onderzoekt. Plots voel je wat vermoeidheid rond je ogen. Je dribbelt terug naar de bank en kruipt onder een deken. Daar val je in slaap.

Trouwens: katten slapen 18 uur per dag. Ze doen dit bij voorkeur op een warme plaats in een vertrouwde omgeving. Zij weten als geen ander dat rusten fijn en belangrijk is. Ze zijn de ultieme ‘relaxers’! En als het zonnetje schijnt, dan gaan ze lekker in de zon liggen.

huisdieren stress

Hoe een huisdier helpt bij burn-out herstel

Hoe helpt een huisdier bij burn-out herstel? Hier volgen een aantal belangrijke redenen:

 1. Knuffelen met je huisdier ontspant je lichaam. De oxytocine biedt een mooi tegenwicht tegen het stresshormoon cortisol. Uit deze studie blijkt dat 5 minuten interactie met je hond al zorgt voor een verlaging van cortisol.
 2. Wanneer je een hond hebt, dan kom je op gezette tijden buiten. Wandelen en buiten zijn blijkt goed voor je herstel. Coachees vinden alleen wandelen soms moeilijk want dan gaan ze piekeren. Ik raad mijn coachees aan om mindfulness te oefenen; en daarbij kunnen we een voorbeeld nemen aan onze huisdieren. Huisdieren zijn eigenlijk altijd aandachtig aanwezig in het hier en nu. Het verschil met mensen is dat mensen gedachtes kunnen overstijgen, terwijl dieren een niveau onder gedachtes blijven.
  Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
  Online cursus
  159.00
  Online cursus
  Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.
 3. Hondeneigenaren komen in contact met andere mensen. Mensen hebben naast het vecht- en vluchtsysteem nog een systeem van hun autonome zenuwstelsel: het sociale systeem. De verbinding aangaan met mensen blijkt zeer goed te werken tegen stress.
 4. Huisdieren kunnen je leren luisteren naar lichaam; iets wat erg belangrijk is om te kunnen herstellen. Na een vechtpartij schudt een dier de spanning van zich af. En wanneer een hond wil slapen, dan slaapt ze. Door veel bij dieren te zijn, word jij hierdoor positief beïnvloedt.

huisdier burn-out

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Conclusie

Mensen vinden het moeilijk om in het moment te leven. We zijn zo slim, dat we na kunnen denken over wat er allemaal mis is en mis kan gaan. Die gedachtes blijven maar ratelen en helpen ons niet. Huisdieren kunnen ons inspireren om in het hier en nu naar ons lichaam te luisteren. Het is heerlijk om met je huisdier te spelen of te knuffelen, en zijn ritme te volgen.

Mensen zijn ook dieren. Niets doen, lummelen, ook voor ons is het van levensbelang. Staar uit het raam, neem rust, doe niets, geniet daarvan, want je bent een waardevol mens ongeacht je prestaties. Voor je hond kun je die onvoorwaardelijke waardering voelen, maar kun je dat ook voor jezelf? Dit is een goed moment om dat eens te gaan oefenen. De zelfcompassie die je ontwikkelt, zal je je hele leven helpen om goed voor jezelf te zorgen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven