Een burn-out is op zijn zachts gezegd geen pretje. Na een aantal jaren van chronische stress kun je ‘ineens’ volledig opbranden. Dat kan ‘plotseling’ gebeuren: je staat onder de douche en begint ontzettend te rillen, of je bent op het werk en je kunt de prikkels niet meer verwerken. Of je moet heel erg huilen wanneer je je sleutels laat vallen. Wanneer je een burn-out krijgt, dan weet je dat je een aantal maanden zal moeten herstellen van de overbelasting. Voor de meeste mensen is dat een uitdagende zoektocht. In dit stuk wil ik je inspireren: ik wil met je delen dat herstellen niet heel ingewikkeld hoeft te zijn. Je huisdier kan het namelijk ook.
Op papier is herstellen van een burn-out niet zo ingewikkeld. In de eerste fase probeer je de situatie te accepteren, en ga je veel minder doen en veel meer ontspannen. Fysiek probeer je op kracht te komen door goed te slapen, je emoties weer te voelen, je ademhaling te vertragen, te wandelen en goed te eten (zie voor een uitgebreide toelichting van alle fases van herstel ons fasenplan).
Wanneer ik een coachee tips meegeef in deze beginfase, dan komen ze veelal terug naar een volgende sessie met wat moeilijkheden: ik ben zo veel aan het piekeren. De dagen duren zo lang en ik heb nergens zin in. Ik maak me zorgen en voel veel stress, spanning en oververmoeidheid. Dat niets doen is zo saai, ik verveel me en wil mijzelf prikkelen met filmpjes en informatie.
Dát maakt herstellen van burn-out moeilijk. Eigenlijk heeft je geest en je lichaam rust nodig, maar het is moeilijk om daaraan toe te geven. Want mensen die ‘niets’ doen, kunnen zich nutteloos gaan voelen. Laat dat nu een van de oorzaken van een burn-out zijn: een lage eigenwaarde en het zoeken naar erkenning door succesvol te zijn. Dat is helemaal niet gek: we leven in een prestatiemaatschappij en je wordt dan ook die kan op gestuurd.
Voor nu even genoeg ‘slecht nieuws’. Wat zou een hond – of jouw hond – hierover zeggen? Hij zou blaffen en zin hebben in een blokje om, waar hij het gras kan ruiken en met andere honden kan spelen. Daarna zou hij weer op zijn kleed gaan liggen voor een dutje of om op zijn bot te kauwen. Misschien voelt hij iets van jouw spanning en springt hij bij je op de bank; hij probeert je gezicht te likken en ploft dan op je schoot. Je lacht, en ineens lukt het jou ook om gewoon te ‘zijn’. Je kijkt naar je tuin en waardeert de boom en de bloemen. Wellicht voel je wat hoofdpijn, maar net zoals je hond met last aan zijn poot, besteed je daar niet al te veel energie aan; het mag er zijn en je vertrouwt.
Je hond hoort een geluid op straat en tilt zijn kop op. Op dat moment voelt hij dat hij dorstig is, dus hij hopt van de bank naar zijn waterbak, waar hij een minuutje uit de bak drinkt. Vervolgens doolt hij wat rond, pakt een speeltje op en laat het weer los, gaapt, ruikt. Je kijkt aandachtig naar zijn gedrag en hierdoor ontspan je een klein beetje. In een gekke bui ga je op handen en knieën achter je hond aan, benieuwd hoe het voelt om een hond te zijn. Je ruikt, kijkt en onderzoekt. Plots voel je wat vermoeidheid rond je ogen. Je dribbelt terug naar de bank en kruipt onder een deken. Daar val je in slaap.
Trouwens: katten slapen 18 uur per dag. Ze doen dit bij voorkeur op een warme plaats in een vertrouwde omgeving. Zij weten als geen ander dat rusten fijn en belangrijk is. Ze zijn de ultieme ‘relaxers’! En als het zonnetje schijnt, dan gaan ze lekker in de zon liggen.
Hoe helpt een huisdier bij burn-out herstel? Hier volgen een aantal belangrijke redenen:
Mensen vinden het moeilijk om in het moment te leven. We zijn zo slim, dat we na kunnen denken over wat er allemaal mis is en mis kan gaan. Die gedachtes blijven maar ratelen en helpen ons niet. Huisdieren kunnen ons inspireren om in het hier en nu naar ons lichaam te luisteren. Het is heerlijk om met je huisdier te spelen of te knuffelen, en zijn ritme te volgen.
Mensen zijn ook dieren. Niets doen, lummelen, ook voor ons is het van levensbelang. Staar uit het raam, neem rust, doe niets, geniet daarvan, want je bent een waardevol mens ongeacht je prestaties. Voor je hond kun je die onvoorwaardelijke waardering voelen, maar kun je dat ook voor jezelf? Dit is een goed moment om dat eens te gaan oefenen. De zelfcompassie die je ontwikkelt, zal je je hele leven helpen om goed voor jezelf te zorgen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606