Zoeken

Zoeken sluiten

Burn-out en het moederschap

woensdag 8 december 2021

Burn-out en het moederschap

Burn-out en het moederschap: wat gebeurt er als je als moeder in een burn-out raakt? Zo komt een burn-out na zwangerschap vaker voor. Daarnaast is het mogelijk dat het moederschap in een burn-out verandert. Als je in een burn-out zit, ben je volledig opgebrand. Het dagelijks functioneren lukt vaak niet meer. Een burn-out voelt voor iedereen zwaar. Wanneer je als moeder in een burn-out komt, is dit wellicht nog zwaarder. Het herstellen van een burn-out met kinderen duurt dan ook vaak langer. Een burn-out in combinatie met het moederschap vergt meestal nog meer geduld. Heb je naar jouw gevoel te weinig rustmomenten? En ervaar je weleens negatieve gedachten? Heb je steeds vaker last van overprikkeling?

Ontdek in dit blog hoe je als moeder kunt omgaan met een burn-out en hoe je sneller kunt herstellen. Het belangrijkste blijft: waardeer jezelf en zorg voor jezelf. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen!

burn out symptomen moederschap

Burn-out in combinatie met het moederschap

Het moederschap is mooi, maar vergt sowieso veel van jouw energie. Een burn-out in combinatie met het moederschap is zwaar. Door de zorg voor je kind(eren) kom je aan weinig rustmomenten toe. Tenslotte wil je ook graag leuke dingen met ze doen. Als moeder in een burn-out heb je hier vaak geen energie voor. Bovendien kun je je ook onzeker voelen over het moederschap.

Burn-out en moederschap: oorzaken

Wat is de oorzaak van een burn-out tijdens het moederschap? Hiervoor is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen. Verschillende factoren spelen hierin een rol, zoals karakter, levensstijl en de mate van stress. Zo hebben moeders met een laag zelfbeeld en hooggevoelige moeders meer kans een burn-out te krijgen. Zij hebben veelal meer moeite met zowel interne als externe prikkels. Daarnaast kan perfectionisme ertoe leiden dat je te streng bent voor jezelf.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Burn-out en het moederschap: symptomen

Bij een burn-out kunnen er zowel lichamelijke als mentale symptomen zijn. Misschien valt het ouderschap jou zwaar. Het moederschap verandert tenslotte niet alleen jouw leven, maar ook die van je partner. Je merkt dat positief denken lastiger wordt. Daarnaast heb je moeite om te kunnen blijven genieten van de mooie momenten tijdens het moederschap.

Fysieke symptomen

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Mentale symptomen

Emotionele symptomen

Als moeder in een burn-out kun je zelfs depressieve gevoelens ervaren, maar ook angst en paniekaanvallen.

burn out herstel tijdens moederschap

Burn out en het moederschap: tips voor een sneller herstel

Hoe bevorder je een sneller herstel van een burn-out als je moeder bent? Het doel is het hervinden van je innerlijke rust. Zorg je beter voor jezelf, dan kun je ook beter voor je kinderen en voor je gezin zorgen. Uiteindelijk zul je een betere moeder worden.

Zelfliefde

Het begint met zelfliefde. Wees niet te streng voor jezelf. Ken jij je authentieke zelf? Luister naar jezelf en je lichaam. Zorg voor voldoende slaap. Neem op tijd rust en neem tijd voor jezelf. Dat is zeker niet egoïstisch. Sta eens stil bij je gevoel in plaats van altijd maar door te gaan.

Accepteren

Probeer te accepteren dat het even niet gaat zoals je had gewild of gehoopt. Leer loslaten. Vecht er niet tegen, want een burn-out is een wijze boodschap van je lichaam en van je ziel. Ga niet in een slachtofferrol, maar overtuig jezelf ervan dat je beter en sterker zult worden. Hoe moeilijk dit nu ook lijkt.

Delegeren

Op het werk kun je bepaalde werkzaamheden misschien delegeren zodat de werkdruk minder is. Daarnaast kun je thuis sommige taken uitbesteden, zoals huishoudelijke taken. Een ochtendroutine kan structuur en rust in je dag brengen.

Ontspanning

Wandelen en yoga zijn fijne manieren om lichaam en geest te kunnen ontspannen. De natuur geeft ook veel ontspanning, zowel voor je lijf als voor je geest. Bosbaden is voor moeders een mooie manier om de verbinding met jezelf weer te vinden. Daarnaast kan meditatie je helpen om in het nu te blijven. Ook creativiteit geeft ontspanning. Geef aandacht aan jezelf met deze 50 self care tips.

Ondersteuning

Heb je begrip en ondersteuning nodig? Durf om hulp te vragen als dat nodig is. Van je partner of van je familie. Daarnaast kan wandelcoaching helpen. Hiermee combineer je wandelen met praten met een ervaren burn-out coach.

Hormoonbalans

Zorg voor een gezonde hormoonbalans en vermijd zoveel mogelijk hormoonverstoorders. Zo voorkom je een hormonale disbalans dat kan zorgen voor verschillende gezondheidsklachten. Kies voor gezonde voeding met onder andere voldoende zink, eiwitten, magnesium, vitamine D en vitamine C. Zo versterk je ook meteen jouw immuunsysteem.

Dankbaarheid

Schrijf dagelijks al jouw geluksmomenten op. Waar ben jij dankbaar voor vandaag? Het kunnen ook kleine dingen zijn, zoals een lach van je kindje, de lekkere koffie of de aardige buurvrouw. Dankbaarheid maakt het leven zoveel mooier. Begin er vandaag mee en je zult het zelf gaan ervaren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

moederschap en stress

Burn-out en het moederschap

Als moeder is een burn-out vaak nog zwaarder. Het herstel van een burn out als moeder duurt meestal langer. Je kunt je zelfs zo gestresst voelen dat je niet kunt slapen Zo raak je nog vermoeider wat zijn weerslag heeft op jouw energie, gemoedstoestand en weerstand. Probeer duidelijk te krijgen wat jou stress geeft. Is dat de werksituatie, de thuissituatie of misschien wel beide?

Terug naar jezelf

Een burn-out is vaak een signaal dat we de verbinding met onszelf zijn kwijtgeraakt. Hoe kom je weer terug bij jezelf? Ontspanning, zelfwaardering en leren luisteren naar jezelf. Stel je daarnaast kwetsbaar op en laat mensen in je omgeving weten hoe je je voelt. Zo ontstaat er begrip en dat kan het herstel bevorderen. Kortom, laat plezier weer centraal staan tijdens het moederschap!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven