Zoeken

Zoeken sluiten

Drijfveren

zaterdag 5 september 2020

Wanneer je jouw drijfveren kent, is het eenvoudiger invulling geven aan je leven. Ze liggen namelijk ten grondslag aan je doelen. Tegelijkertijd merk je in de praktijk dat mensen deze twee begrippen vaak verwarren. Ken jij jouw drijfveren wel echt? Hoe achterhaal je ze en waarom is het zo goed om in lijn hiermee te leven? Op deze en andere vragen geef ik je in deze blog hopelijk nuttige antwoorden. Je leest over:

Iedereen heeft drijfveren

Drijfveren: iedereen heeft ze. De een is zich hier meer van bewust dan de ander. Sommige mensen zijn zich soms helemaal niet bewust van diepere drijfveren totdat zij hiernaar op zoek gaan. Ook kunnen externe drijfveren je misschien wel meer beïnvloeden dan je denkt. Hoe zit dit precies? En wat zijn drijfveren eigenlijk exact?

Het is een ontzettend interessant onderwerp om meer over te vertellen. Vooral omdat het iedereen raakt. Wanneer je aan deze term denkt, denk je wellicht direct aan ambitie. Het gaat echter veel dieper dan dat. Je kunt namelijk ook drijfveren hebben om iets juist niét te doen. Iedereen heeft ze en ze zijn bepalend voor de keuzes die wij maken in onze levens. Ook kunnen ze van grote invloed zijn op onze gemoedstoestand en ons functioneren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren zijn de wortels van je motivatie. Het zijn de diepste overtuigingen waarop je – als het goed is – belangrijke keuzes baseert. Iedereen heeft meerdere, soms wel talloze drijfveren. Achter elk doel dat jij jezelf stelt, gaat een belangrijke drijfveer schuil. Je kunt ze zien als levensopvattingen of levensdoelen: ambities die alles waar je naar streeft definiëren. Desondanks zijn deze niet “set in stone” zoals men dat zo mooi zegt. Het is heel goed mogelijk dat een bepaalde drijfveer in de loop van je leven verandert, verdwijnt of dat er eentje bijkomt. Over het algemeen hebben de meeste mensen echter een bepaalde set aan drijfveren die hun hele leven in stand blijven.

Waarom is het hebben van drijfveren belangrijk?

Of je er nu bewust bij stilstaat of niet: drijfveren zijn voor iedereen ontzettend belangrijk. Omdat ze namelijk zo diepgeworteld zijn in wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt, zijn ze ook zeer bepalend voor je geluk. Iemand die in lijn leeft met zijn/haar drijfveren, heeft een grotere kans om gelukkig te zijn. Lukt het je niet om naar bepaalde drijfveren te leven, dan is de kans juist groot dat je ongelukkig wordt. Wanneer weinig of niets wat je doet past bij het diepste en puurste streven dat je hebt, dan kan dat je behoorlijk miserabel maken. Het leven kan doelloos voelen, of je kunt continu rondlopen met frustraties. Het kan zorgen voor een hoop stress of zelfs depressieve gevoelens.

Je drijfveren (er)kennen

Mensen die hun drijfveren niet kennen, niet erkennen of hier niet naar leven, blijven vaak ook erg zoekend. Het lukt hen niet om rust en stabiliteit te vinden omdat zij óf niet weten wat zij echt willen (en wat hen gelukkig maakt) óf hier niet naar durven of kunnen leven. Daarom is het voor iedereen belangrijk om te weten wat de diepere beweegredenen zijn die je echt drijven, en om hiernaar te handelen. Het is echter ook zo dat het belangrijk is om realistische drijfveren te hebben. De doelen die je hieraan koppelt zijn misschien niet altijd haalbaar, maar dat geeft niet.

Je moet echter wel in staat zijn om naar je drijfveren te kunnen leven en ze moeten niet met elkaar conflicteren. Is iets echt belangrijk voor jou, maar kun je hier op geen enkele wijze invulling aan geven, dan kun je hier aan onderdoor gaan. Je zou niet de eerste zijn die een burn-out oploopt omdat het leven volgens interne drijfveren niet (goed) mogelijk is in de huidige situatie.

Diepere drijfveren kunnen dingen zijn zoals "CEO worden"

Diepere drijfveren

Je drijfveren benoemen, is niet altijd eenvoudig. Dit heeft ermee te maken dat je vaak diepere drijfveren hebt. Wanneer mensen wordt gevraagd om deze te benoemen, lukt dat niet altijd. Om een voorbeeld te noemen: mensen die zichzelf beschouwen als echte carrièretijgers. Wanneer je hen vraagt naar een drijfveer op het gebied van het werk, zeggen zij vaak iets als: promotie maken. Alleen is promotie maken geen drijfveer. Het is een doel dat past bij een onderliggende drijfveer. Die drijfveer kan zijn “de beste willen zijn”, “CEO worden” of zelfs iets als “financieel onafhankelijk worden”. Vaak kennen mensen hun doelen maar al te goed, maar vinden zij het dus moeilijk om te bepalen waarop deze doelen gebaseerd zijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Voorbeelden van mogelijke drijfveren

Om het inzichtelijker en begrijpelijker te maken, heb ik hierbij enkele voorbeelden van veelvoorkomende drijfveren. Deze voorbeelden zijn zeker niet allesomvattend, maar geven je wel een goed beeld. Waarschijnlijk zijn enkele hiervan ook jouw persoonlijke drijfveren.

Een voorbeeld van een doel bij zelfontwikkeling is bijvoorbeeld studies blijven volgen. Kijk je naar een mogelijk doel bij aanzien, dan kan dat iets zijn als directeur worden, en bij zekerheid kun je bijvoorbeeld denken aan je huis afbetalen.

Een drijfveren test

Interne en externe drijfveren

Je drijfveren kun je scheiden in interne drijfveren en externe drijfveren. Bij al je doelen en overtuigingen geldt overigens dat je zowel een interne drijfveer als een externe hebt. Externe drijfveren zijn voor mensen vaak eenvoudiger te herkennen. Deze kun je namelijk eenvoudig koppelen aan emoties en gevoelens. Neem nu het voorbeeld van zelfontwikkeling. Een voorbeeld van een interne drijfveer op dit gebied, is dat je het belangrijk vindt om jezelf als mens constant te blijven ontwikkelen en verbeteren. Een externe drijfveer kan zijn dat jij je met een extra studie en extra kennis met meer zelfvertrouwen je werk uit kunt voeren.

Een drijfveren test maken

Het kan, zeker als je niet helemaal weet wat je wilt in het leven, een uitstekende keuze zijn om een drijfveren test te maken. In deze test leer jij jezelf kennen en kom je erachter wat je werkelijke persoonlijke drijfveren zijn. Aan de hand hiervan kun je inzicht krijgen in wat hierbij past en – net zo belangrijk – of je jouw leven op dit moment al een goede invulling geeft aan de hand van jouw persoonlijke drijfveren. Dit kan tot waardevolle inzichten leiden.

Het is echt niet zo dat een test alleen zin heeft als je niet helemaal weet wat je wilt in het leven, of wanneer je ontevreden bent. Ook wanneer je wel het gevoel hebt met beide benen in het leven te staan en te levens volgens je drijfveren, kan zo’n test waardevol zijn. De uitkomst kan niet alleen een fijne bevestiging vormen, maar je ook helpen met het plannen van de toekomst en het optimaal invulling blijven geven aan dat wat voor jou belangrijk is.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je drijfveren achterhalen met behulp van een coach

Je werkelijke persoonlijke drijfveren achterhalen en je leven aan de hand hiervan de juiste invulling geven, kan moeilijk zijn. Want hoe ga je dit doen? Het vereist misschien veranderingen. Veranderingen die je wellicht in je eentje niet kunt maken. Onze coaches kunnen je hierbij helpen. Samen kunnen jullie jouw drijfveren definiëren, inventariseren hoe je daar nu naar leeft en met behulp van een persoonlijk stappenplan de veranderingen doorvoeren zodat je hier wél volledig naar gaat leven. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren aan je zingeving en je geluk.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven