Zoeken

Zoeken sluiten

Verschijnselen burn-out

donderdag 18 juni 2020

Wat zijn de verschijnselen van een burn-out? Een burn-out kent veel verschillende symptomen. Lang niet al deze symptomen zijn even bekend. Mensen herkennen bepaalde verschijnselen van een burn-out wel en andere minder, of misschien helemaal niet. Dit maakt een burn-out herkennen soms lastig. Bij jezelf, maar ook bij een ander. Als specialisten op het gebied van burn-outs zijn wij van mening dat het altijd goed is om de aandacht voor, en kennis van, burn-outs te vergoten. Vandaar dat ik in deze blogs schrijf over de verschijnselen van een burn-out. Hoe meer kennis hiervan, hoe sneller burn-outs kunnen worden herkend en hoe beter en sneller ze kunnen worden verholpen.

Verschijnselen burn-out

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zijn verschijnselen van een burn-out moeilijk te herkennen?

Zijn de verschijnselen van een burn-out moeilijk te herkennen? Dat hangt er vanaf. Heeft de burn-out de kenmerken die veel mensen kennen, dan zal deze vaak herkend én erkend worden. Sommige verschijnselen van een burn-out zijn bij mensen nauwelijks of zelfs niet bekend. Dat zorgt ervoor dat deze verschijnselen vaak onopgemerkt blijven, of aan andere zaken worden toegeschreven.

Verschijnselen van een burn-out herkennen bij jezelf

Je zou zeggen dat verschijnselen van een burn-out herkennen bij jezelf relatief eenvoudig is. Dat is lang niet altijd zo. In veel gevallen heeft dit te maken met acceptatie. Mensen herkennen bepaalde verschijnselen wellicht wel, maar willen deze niet erkennen. Het verschil tussen herkennen en erkennen, kan behoorlijk groot zijn.

Om je te helpen herstellen van je burn-out maakt Liberi gebruik van het door ons zelf ontwikkelde Fasenplan. Met dit plan doorloop je, zoals de naam al doet vermoeden, diverse fasen. Iedereen doorloopt in principe deze fasen. Zeker in de latere gedeeltes van het plan. In de eerste fase is acceptatie een belangrijk punt. Sommige mensen zijn hier verder in dan anderen. Aan jezelf toegeven dan je een burn-out hebt, kan moeilijk zijn. Daarom worden bepaalde verschijnselen door mensen soms niet toegeschreven aan een burn-out, maar zoeken zij naar andere verklaringen.

een burn-out herkennen

Bij een ander is het wellicht nog moeilijker

Hoewel het moeilijk kan zijn om te accepteren dat je een burn-out hebt, is het herkennen van een burn-out bij jezelf vaak eenvoudiger dan bij een ander. Je ervaart je eigen gevoelens en kent je situatie. Bij een ander kun je alleen afgaan op wat je ziet en weet. Ken je iemand door en door, dan zullen verschijnselen van een burn-out waarschijnlijk ook eerder opvallen. Ken je de ander niet zo goed, dan kan het zomaar zijn dat je de verschijnselen helemaal niet ziet, ondanks dat ze er duidelijk zijn. Want hoe voelt een burn-out? Dat is een vraag die je onmogelijk kunt beantwoorden voor iemand anders. Daarom is het ook mogelijk omdat je bepaalde signalen van een burn-out ook helemaal niet ziet.

De verschijnselen zijn niet allemaal even duidelijk

Je moet iemand goed kennen om bepaalde verschijnselen te kunnen zien. Een veel gemaakte denkfout bij een burn-out is dat alle verschijnselen duidelijk zichtbaar zijn. Dat hoeft echter absoluut niet zo te zijn. Sommige mensen kunnen hun burn-out heel goed verbergen. “Goed” is in dit geval natuurlijk een dubbelzinnige term, want aan het verbergen van een burn-out zitten helemaal geen voordelen.

Dadelijk zal ik ingaan op wat meer bekende (en zichtbare) en onbekende (en minder goed zichtbare) verschijnselen van een burn-out. Juist die wat minder bekende verschijnselen kunnen extra aandacht goed gebruiken. Ze zijn vaak minder bekend omdat ze subtiel zijn, of omdat mensen deze verschijnselen eenvoudig kunnen verhullen. Dat geldt soms ook ook voor zeer heftige verschijnselen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe iedereen een burn-out kent

Vraag mensen om een burn-out te omschrijven, en je zult zeer vaak de volgende kenmerken horen:

Bij een combinatie van de bovenstaande symptomen, kun je gerust spreken van een burn-out zoals iedereen deze kent. Geen energie hebben, lusteloos in bed liggen, huilen…. Menig burn-out kenmerkt zich ook door deze verschijnselen, maar wees je ervan bewust dat een burn-out er ook heel anders uit kan zien. Het is en blijft voor veel mensen een lastig vraagstuk.

Snel emotioneel zijn

Wat je vaak niet ziet

De eerder genoemde verschijnselen zijn goede voorbeelden van kenmerken die opvallen. Wie een burn-out heeft, zal deze zaken waarschijnlijk herkennen. Ook wanneer iemand anders een burn-out heeft, zijn dit verschijnselen die je ogenblikkelijk ziet. Wat je vaak niet ziet, zijn de tal van andere verschijnselen die wellicht minder aan de oppervlakte liggen. Deze kunnen ook optreden zonder de meer zichtbare/bekende verschijnselen. De burn-out kan dan net zo heftig zijn, alleen is deze minder goed zichtbaar.

De zeer heftige gevoelens die zich niet altijd aan de buitenkant uiten, kunnen onopgemerkt blijven. Mensen met een burn-out kunnen het gevoel hebben het leven niet meer aan te kunnen. Desondanks kunnen zij aan de buitenkant gewoon in orde lijken. Maar weet jij wat er met mensen gebeurt die zich terugtrekken? Niet zelden hebben zij last van angsten of paniekaanvallen, vermijden zij bepaalde situaties of kunnen zij ‘s nachts slecht slapen omdat zij maar blijven piekeren. Wat ik hiermee wil zeggen, is dat je een burn-out kunt vergelijken met een ijsberg: het gevaarlijkste gedeelte schuilt vaak buiten het zicht.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Leer verschijnselen van een burn-out op waarde schatten

Of je nu zelf twijfelt over bepaalde verschijnselen, of dat je bang bent dat een ander een burn-out heeft, maar je hier onvoldoende zicht op hebt: een burn-out test helpt je met het op waarde schatten van verschijnselen. Deze wetenschappelijk ondersteunde test beoordeelt op verschillende vlakken of jij last hebt van een burn-out. De test is objectief en schetst een volledig beeld. Ook minder bekende of zichtbare verschijnselen van een burn-out worden hierin meegenomen.

Maak jij je zorgen, of weet je juist niet goed hoe jij je voelt en of je problemen serieus zijn? Maak de test. Deze is geheel gratis en vrijblijvend. Je kunt ook een ander een burn-out test laten doen.  De uitslag van de test kun je gebruiken om te bespreken met een burn-out coach bij jou in de buurt. Ook zo’n gesprek is en blijft vrijblijvend. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven