Zoeken

Zoeken sluiten

Voldoening uit je dag halen: 7 tips

woensdag 24 augustus 2022

Wil jij meer voldoening uit je dag halen? Dan is het zaak te weten waarom je doet wat je doet. Simon Sinek zei het al: de meeste mensen weten wat ze doen. Sommigen weten hoe ze dat doen. En slechts weinigen weten waarom ze dat doen. Waarom heb je ooit gesolliciteerd bij je huidige baan? En zijn de redenen van toen nog passend bij de persoon die je nu bent? Loop je tijdens je dag leeg, of vul je jezelf met inspiratie en kun je daardoor productief zijn?

Breng je waarden in kaart voor meer voldoening

Voldoening krijg je wanneer je iets doet dat past bij jouw persoonlijke waarden. Stel, je vindt het belangrijk om je in te zetten voor het milieu. Een geldinzamelingsactie opzetten voor een goed doel dat zich inzet voor een beter milieu kan in dat geval een heel voldaan gevoel geven. De eerste stap naar meer voldoening in je dag is dus uitzoeken wat jouw waarden zijn. Vervolgens kun je de activiteiten die je doet naast jouw waarden leggen. Komen ze overeen en dragen jouw activiteiten bij aan jouw waarden? Of lijken het wel twee aparte werelden, gescheiden door een diepe kloof? In dat laatste geval is het aan te raden eens te kijken waar verandering nodig is.

voldoening uit je dag waarom

Stel je persoonlijke missie op

Wat wil jij bereiken in het leven? Wat vind je belangrijk? En: wat wil je aan de wereld brengen, dat alleen jij kan? Door hierover na te denken kun je je persoonlijke missie opstellen. Je persoonlijke missie duidelijk hebben geeft zin aan je leven. Je weet namelijk waarom je iets doet, je zet je ergens voor in.

Die missie is iets heel groots, maar kan uiteraard door de tijd heen ook veranderen. Jij zult als persoon veranderen, dus je persoonlijke missie verandert met je mee. Als je je missie helder hebt kun je wederom kijken of jouw activiteiten, je baan en bijvoorbeeld je relaties passen binnen die missie. Zo ja, dan ben je goed op weg richting meer voldoening. Zo niet, dan is het zaak te kijken welke mensen en dingen je belemmeren in het naleven van je missie. Zijn er ook dingen die als het ware neutraal zijn? Ze belemmeren niet, maar ze helpen je ook niet verder? Wees ook hier weer kritisch als je keuzes moet maken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Doelen stellen

Je persoonlijke missie is belangrijk, maar ook nogal ontastbaar en groots. Daarom is het handig om doelen te stellen. Doelen zijn concreet en als je ze SMART formuleert weet je ook precies wanneer je ze behaalt hebt. Ook doelen zijn nog best groots en heb je niet in één dag of één week behaald. Je kunt echter wel kleinere stappen bedenken, zodat je op termijn je doel behaalt. Bijvoorbeeld, je doel is om een boek te schrijven. Nadat je bedacht hebt waar het over zal gaan en een verhaallijn hebt gemaakt, zul je beginnen met schrijven. Een kleinere stap kan dan zijn om elke week drie hoofdstukken te schrijven.

voldoening uit je dag inspiratie

Begin je dag goed voor meer voldoening

Je kunt een fijne routine voor jezelf bedenken die je in de ochtend helpt om je dag goed te starten. Zo doe ik graag yoga of een work-out, maar een meditatie, een bewust kopje koffie of een paar ademhalingsoefeningen kunnen je een prettige start geven. Het geeft voldoening om de dag meteen met iets positiefs te beginnen. Wat dat is, dat maakt niet uit. Als het voor jou maar iets positiefs is waardoor je met een goed gevoel je dag kunt starten.

Belangrijke dingen eerst

Dan begint je (werk)dag. Als het goed is heb je voor jezelf al bepaalde doelen opgesteld. Je dag beginnen met je email checken, social media bekijken of een paar korte en makkelijke taken eerst doen, geven weinig voldoening. Vaak zijn het juist de grotere projecten of dingen die we moeilijk vinden die we voor ons uit schuiven. De meeste mensen zijn het scherpst en hebben de meeste focus in de ochtend. Zorg er dus voor dat je begint met de belangrijkste en moeilijkste dingen. Zo hoef je ze niet uit te stellen en kun je, nadat je je hebt ingespannen, genieten van een voldaan gevoel. Die emails, appjes en andere korte taken kun je dan makkelijk uitvoeren in de middag, als je aandacht wat verslapt en je minder energie hebt.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Zelfinzicht voor meer voldoening

Tot slot kan het opdoen van meer zelfinzicht ook veel voldoening brengen. Je sterke en zwakke kanten leren kennen, weten wat je energiegevers en -vreters zijn en weten wat jouw specifieke talenten zijn: het helpt allemaal om meer voldoening uit je dag te halen. Zeker als je je talenten in kunt zetten op je werk of bij de mensen in je familie. Erkennen dat je ergens niet zo goed in bent en een ander om hulp vragen helpt jullie beiden verder. Wist je dat de meeste mensen het heel fijn vinden om een ander te kunnen helpen? Weet dus dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

voldoening uit je dag begin goed

Zoek inspiratie

Laat je inspireren door boeken, films, bedrijven, podcasts, de natuur en andere mensen. Zoek mensen en zaken op die doen wat jij graag wilt doen. Wat kan je van hen leren? Wat is nodig om ook iets dergelijks te gaan doen? Hoe kwamen zij zo ver? Als je je laat leiden door datgene waar je inspiratie van krijgt zul je makkelijker in een positieve flow komen. Je activiteiten en taken zullen makkelijker gedaan zijn.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Vind je het nog moeilijk om voldoening uit je dag te halen? Vraag mensen om je heen dan eens waar zij voldoening uit halen. Misschien doe je nog goede ideeën op! Bovendien kan je altijd een coach inschakelen, want leven zonder voldoening uit je werk of privéleven te halen is erg stressvol en kan leiden tot depressie en/of burn-out. Het is beter voorkomen dan genezen, dus schroom niet en neem vrijblijvend contact met ons op! Onze coaches staan voor je klaar en vind je door het hele land.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven