Zoeken

Zoeken sluiten

Symbolen uit de natuur

dinsdag 8 februari 2022

Symbolen in de natuur, wat kun je daar nu mee? We herkennen allemaal waarschijnlijk het gevoel wel dat je soms kan overvallen als je in de natuur bent. Je maakt een bijzondere zondondergang mee. Of je ziet een vallende ster. Het licht van de zon schijnt op een mistige morgen door de takken in het bos. Een gevoel van verwondering komt over je heen. Op zulke momenten maak je je niet druk over de boodschappen of de hoge werkdruk bij je baan, omdat je even helemaal in het hier en nu bent. Bovendien voel je je tevreden en je zou het kunnen omschrijven als een gevoel van innerlijke gemoedsrust. Alles is precies goed en jij bent onderdeel van een groter geheel.

symbolen uit de natuur bladeren

Waar gaat onze aandacht heen?

De natuur oordeelt niet, want alles is precies goed zoals het is. Als wij mensen ons in de natuur begeven ondervinden we iets dat ‘zachte fascinatie’ heet. Het is het tegenovergestelde van harde fascinatie: hierbij word je aandacht direct naar iets getrokken en het kost je energie. Bijvoorbeeld een fel reclamebord langs de weg, de schermpjes van onze telefoon of uitnodigende (verleidende) etalages in een shopping center.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Bij zachte fascinatie wordt je aandacht zachtjes en automatisch getrokken naar interessante bomen, insecten, planten of dieren. In de natuur laden we op. Dit is dan ook één van de redenen dat Liberi gebruikt maakt van wandelcoaching bij stress– en burn-outklachten. Want de natuur heeft direct een ontspannend effect, omdat de dwingende aandachtvragers afwezig zijn.

Algemene symbolen uit de natuur

Bij het gebruik van symbolen uit de natuur koppel je een symbolisch betekenis van wat je ziet, hoort, ruikt of proeft aan een situatie in jouw leven. Doordat je al je zintuigen gebruikt beoefen je (zonder daar direct bewust van te zijn) mindfulness. Ten eerste zijn er vele symbolen uit de natuur die voor iedereen vanzelfsprekend of herkenbaar zijn. Zoals de verkleurde herfstbladeren aan de bomen die symbool staan voor de dingen die je los wilt laten. Je kunt ook denken aan grote boomwortels die diep de grond in gaan. Want die stevige wortels zorgen ervoor dat je stevig kunt staan! Bovendien staan ze voor zelfvertrouwen en weten waar jij voor staat, zoals wat bijvoorbeeld jouw waarden zijn.

Persoonlijke symbolen uit de natuur

Ten tweede zijn er symbolen uit de natuur die heel persoonlijk en soms ook tijdsgebonden zijn. Bijvoorbeeld: een vrouw die pas haar moeder heeft verloren komt tijdens een wandeling een lieveheersbeestje tegen. Voor ieder ander zou dit niet per sé veel te betekenen hebben. Maar bij deze vrouw schieten de tranen in haar ogen. Voor haar is dit namelijk heel relevant, want haar moeder was dol op lieveheersbeestjes en beschilderde steentjes, servetten en zakdoeken ermee. Het kan heel troostend zijn om zulke duidelijke symbolen uit de natuur te krijgen in een periode van rouwverwerking.

symbolen uit de natuur wortels

Intuïtief symbolen uit de natuur uitkiezen

Vervolgens kunnen symbolen uit de natuur ‘toevallig’ op je pad komen als je een wandeling maakt. Zeker tijdens wandelcoaching wordt daar veel gebruik van gemaakt. Zo kan een coach de coachee vragen om een plek of voorwerp in de natuur te zoeken dat symbool staat voor zijn of haar huidige situatie. Op dezelfde manier kan de coachee een plek of voorwerp uitkiezen die symbool staat voor het doel, of de situatie waar ze naartoe willen bewegen. Intuïtief kiest een coachee een plek die past bij zijn of haar gevoel bij de situatie. Zo kiest iemand bijvoorbeeld voor een plant met puntige stekels als hij de huidige situatie in gedachten heeft. Terwijl iemand een open plek kiest waar hij ademruimte ervaart als symbool voor de gewenste situatie. Als hij dan gevraagd wordt te beschrijven hoe het bij de verschillende plekken voelt, dan zit daar daadwerkelijk een verschil in.

Bekende symbolen uit de natuur

Er zijn een aantal symbolen uit de natuur die voor iedereen herkenbaar zullen zijn. Je kunt de symboliek gebruiken voor zelfreflectie, want je kunt jezelf vragen stellen aan de hand van deze symbolen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Seizoenen

Ten eerste zijn de vier seizoenen prachtige en herkenbare voorbeelden van symbolen uit de natuur.

Winter: wat heeft rust nodig? Welke zaadjes liggen er nog onder de grond te wachten op het voorjaar, zodat zij kunnen gaan ontkiemen? Waar mag je een pas op de plaats maken? Waar zet je jezelf in de kou? Hoe kan je goed voor jezelf zorgen?

Lente: Welke zaadjes wil je zaaien? Op welke gebieden van je leven kunnen wel wat meer zonlicht en warmte gebruiken? Welke intenties wil je zetten (wat wil je manifesteren)? Welke stappen kan je gaan zetten om tot bloei te komen?

Zomer: Waar krijg je energie van? Welke successen kun je vieren? Waar geniet je van? Wat gaat er allemaal goed in jouw huidige situatie?

Herfst: Wat kun je oogsten? Waar kun je met een voldaan gevoel op terugkijken? Welke oude patronen wil je loslaten? Waar mag er in jouw leven wel eens een flinke herfststorm doorheen waaien?

symbolen uit de natuur regen

Natuurverschijnselen en objecten

Daarnaast zijn er natuurverschijnselen en objecten die als symbolen uit de natuur dienen:

Regen: Zijn er emoties die je onderdrukt? Welke pijnlijke emoties mag je erkennen en laten stromen? Wat mag losgelaten worden?

Zon: Waar ben je trots op? Op welke gebieden is het nodig om in actie te komen? De zon heeft een meer mannelijke energie. Welke meer mannelijke eigenschappen heb jij? En welke zou je nog wat meer kunnen ontwikkelen?

Maan: Sta je wel eens stil bij de cyclus van het leven? Kun je de cyclus van geboorte, groei, afname en afronding bij projecten die je onderneemt herkennen? Heb je weerstand voor één of meerdere van deze fasen? De maan heeft een meer vrouwelijke energie. Welke meer vrouwelijke eigenschappen heb jij? En welke zou je nog wat meer kunnen ontwikkelen?

Boom: Waar liggen jouw wortels? Hoe houd je jezelf in stand als je moeilijke periodes doormaakt? Hoe standvastig ben jij? Weet je wat voor jou werkelijk belangrijk is in het leven, wat geeft jouw leven zin?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zelf aan de slag met symbolen uit de natuur

Bovendien kun je ook zelf aan de slag gaan met symbolen uit de natuur. Journaling is een fijne methode om jezelf beter te leren kennen, omdat je al schrijvend antwoord geeft op de bovenstaande vragen. Je kunt ook je creativiteit aanboren en één of meerdere symbolen uit de natuur bedenken en hier zelf passende vragen (en antwoorden!) voor vinden. Maar je kunt ook een brief aan jezelf schrijven vanuit het standpunt van een boom, vogel of ander dier. Welke lessen zouden deze symbolen uit de natuur je kunnen leren?

Tenslotte is werken in en met de natuur dus heel heilzaam. Zeker als je symptomen van stress of burn-out ervaart. Je kunt een gratis test doen om te ontdekken in hoeverre jij last hebt van deze klachten. Bovendien kan je een vrijblijvende kennismaking plannen met één van onze coaches om te zien of coaching in de natuur bij je past.

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven