Kon je maar elke dag floreren, oftewel in volle bloei staan. Iemand die floreert is gelukkig en leidt een betekenisvol leven. Dat is fijn, want dan geniet je van het leven, en bovendien ben je een stuk stressbestendiger. Iemand die niet floreert, ervaart meer negatieve emoties en denkt ook negatiever. Hierdoor zien ze minder kansen, verliezen ze hun energie, neemt de stress toe, net als de piekergedachtes, wat uiteindelijk kan resulteren in oververmoeidheid of burn-out.
In dit stuk deel ik dan ook vijf tips die je tot bloei kunnen laten komen. Want: floreren is te leren!
Floreren – een begrip dat is geïntroduceerd door de wetenschapper Corey Keyes – betekent dat je gelukkig of tevreden bent met je leven én dat je een betekenisvol leven leidt waarin je aandacht hebt voor jezelf en voor anderen. Dat is nogal wat! Het is dus een combinatie van tevredenheid met hoe je leven is en zingeving.
Het eerste aspect noemen wetenschappers ‘hedonisch welbevinden‘ – ook wel emotioneel welbevinden. Dat wil zeggen dat je je lekker voelt. Het tweede aspect heet ook wel ‘eudaimonisch welbevinden’ – ook wel sociaal en psychologisch welbevinden. Hieronder vallen onder andere een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij, zelfacceptatie, persoonlijke ontwikkeling, autonomie, een doel in het leven nastreven en het hebben van positieve relaties met anderen. Meer over deze deelgebieden lees je in ons blog over positieve psychologie.
Uit onderzoek van de TU Twente blijkt dat 80% van de Nederlanders zich gelukkig voelt. Maar 40% is gelukkig in de zin van een ‘goed leven’. De groep die floreert is dus in de minderheid. De hoogste tijd om weer tot bloei te komen.
Uit diverse studies blijkt dat mensen die floreren minder psychische klachten hebben. De tevredenheid en voldoening die je voelt beschermen je namelijk tegen vervelende gedachtes en angsten. Je bent veerkrachtiger.
Ook ben je gezonder en herstel je sneller na ziekte. De positieve emoties helpen je lichaam om in een goede conditie te blijven. Stress daarentegen put je lichaam uit.
Onderstaande 5 tips helpen je om meer te floreren. Floreren is een breed begrip, maar met deze praktische tips kun je een grote stap zetten in de goede richting. Als je herstellende bent van een burn-out, dan kun je deze tips toepassen in de laatste fase, om echt te gaan floreren.
De positieve psychologie benadrukt de kracht van focussen om wat er al goed gaat. Waar ben jij goed in? Kun je daar meer van gaan doen? Waar ben je dankbaar voor? Als je weet waar je goed in bent, vraag je dan ook af waar je van geniet. Dat is namelijk een ideale combinatie: iets doen waar je goed in bent én wat je leuk vindt om te doen.
Deze tip formuleer ik als grapje op deze manier. Lukt het jou om jezelf te accepteren zoals je bent? Of moet het altijd beter? Je kunt oefenen met zelfacceptatie door elke ochtend tegen jezelf te zeggen dat je jezelf accepteert precies zoals je bent, en het ook echt te menen.
Je kunt zelfcompassie en humor inzetten om je zelfacceptatie te vergroten. Wees lief voor jezelf, maar leer ook om je eigenaardigheden te lachen. Lach liefdevol: je bent oké!
Vind je dat je teveel televisie kijkt? Of zou je graag vaker mediteren? Het aan- en afleren van gewoontes is moeilijk, dus kies voor slechts één gewoonte per keer. Geef al je aandacht en energie aan dat veranderdoel, om zo je kans van slagen te vergroten.
Iets nieuws aanleren is een van de betere manieren om te floreren. Het geeft namelijk veel voldoening om te groeien als mens. Dat maakt niet alleen gelukkig, je hebt ook het gevoel dat je echt iets betekenisvols met je leven doet.
Een plant floreert geweldig op bepaalde plekken, maar sterft wanneer het te droog, te nat, te heet of te koud is. Hetzelfde geldt voor jou. Een introvert persoon floreert in een rustigere omgeving, en een extravert persoon werkt vaak beter in een team. Een hoogsensitief persoon is vaak goed in het begeleiden van andere mensen, terwijl iemand anders juist in een flow komt door een website te coderen. De een woont graag in de stad, de ander op het platteland.
Je lichaam liegt nooit, dus voel in je lichaam welke omstandigheden bij jou passen. Zou je vaker de natuur in willen? Zou je een dag minder willen werken? Wil je vaker kamperen? Heb je behoefte aan een retraite? Wil je intellectueel meer geprikkeld worden? Onderzoek hoe je een omgeving voor jezelf kunt creëren die ervoor zorgt dat jij kunt floreren.
Mensen beginnen zich vaak ontevreden en gestrest te voelen wanneer ze het te druk hebben. Dat kan komen door een te drukke baan, maar ook door een te druk sociaal leven. Als je ook nog eens veel spullen hebt, dan kost het je tijd om die spullen te onderhouden.
Je kunt je leven vereenvoudigen door te ontspullen. Verkoop de spullen die je niet gebruikt of waar je niet van geniet, en gebruik het vrijgekomen geld om minder te gaan werken. Plan daarnaast minder sociale afspraken in en gebruik de vrijgekomen tijd om niets te doen, te mediteren of te lezen. Zet een kruis in je agenda op zaterdag of zondag en ga die dag eens een wandeling maken. Stel jezelf tijdens de wandeling de volgende vraag: ben ik in mijn leven wel trouw aan mijzelf? Zo niet, wat zou ik vanaf nu anders willen doen?
Keyes, de bedenker van ‘floreren’, noemt geluk een activiteit. Door dingen te doen die jou laten floreren, kun je je daadwerkelijk veel beter gaan voelen. Zijn top vijf activiteiten: anderen helpen, iets nieuws leren, spelen, iets spiritueels (yoga, meditatie) en sociale interactie. Om hier meer van te kunnen gaan doen is het soms nodig om je leven te vereenvoudigen. Door minder spullen te kopen, minder te werken of minder met mensen af te spreken. Voel vervolgens op welke manier jij meer zou kunnen floreren. En ga dat doen!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606