Inhoudsopgave
- 'Wie ben ik?': een vraag met veel mogelijke antwoorden
- Waarom het lastig kan zijn je authentieke kern te vinden
- Praktische tips om de 'wie ben ik' vraag te beantwoorden
- Tip 1: besef het, je bent uniek
- Tip 2: omarm je burn-out
- Tip 3: neem een nieuwsgierige houding aan
- Tip 4: verander de 'wie ben ik' vraag
- Conclusie
- De SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit
‘Wie ben ik?’ is een grote en belangrijke vraag. Wie ben je nou echt? Een mens? Je naam? In welke zin pas je je aan aan de mensen om je heen, of doe je hen zelfs na? In hoeverre probeer je te voldoen aan het plaatje wat er van je verwacht wordt? En ben je in die opzichten eigenlijk niet jezelf?
Wanneer je je ongelukkig voelt, of wanneer je in een moeilijke situatie terecht komt, zoals een burn-out, dan komt deze vraag vaak extra nadrukkelijk aan de oppervlakte. Je kunt je afvragen of je ongeluk bent doordat je eigenlijk niet datgene doet wat je echt wilt. Misschien dacht je dat je dat wilde, maar blijkt het nu niet te kloppen. Wie ben je dan wel?
Voor die grote vraag bestaat geen pasklaar antwoord. Je kunt het een ‘trage vraag’ noemen, in die zin dat het lang kan duren voordat je zicht krijgt op een ‘antwoord’. En daarnaast geef je afhankelijk van levensfase steeds een iets ander antwoord.
In dit stuk leg ik uit wat je kunt doen wanneer je je afvraagt wie je bent. Ik geef je een aantal praktische tips.
‘Wie ben ik?’: een vraag met veel mogelijke antwoorden
De vraag naar wie je bent, kun je op allerlei manieren beantwoorden. Je kunt je filosofisch afvragen wie je eigenlijk bent. Ben je wat je denkt? Ben je je lichaam? Ook kun je vanuit de spiritualiteit op zoek gaan naar een antwoord. Ben je bewustzijn of een ziel? Het is in mijn ogen heel waardevol om je de vraag te stellen, en de vraag ook op die niveaus te beantwoorden, of dat te proberen. Zo neemt je levenswijsheid toe.
Maar je kunt de vraag ook iets praktischer benaderen. Dan gaat het over het vinden van jouw authentieke kern: wat vind jij echt leuk, hoe gedraag jij je vanuit je natuurlijke kern, welke kleding draag je écht graag, van wie houd je echt, welk werk boeit je echt, wat is echt belangrijk voor jou? Al die sub-vragen kleuren samen jouw authentieke kern in.
Waarom het lastig kan zijn je authentieke kern te vinden
Er zijn twee belangrijke redenen te noemen waarom het lastig kan zijn je authentieke kern (het praktische antwoord op de ‘wie ben ik?’ vraag) te vinden. Ten eerste wordt ieder mens gevormd door zijn omgeving: je ouders, je vrienden en de maatschappij. Kijk maar naar een Japanner, een Zuid-Afrikaan, of een Amerikaan – en hoe zij gevormd zijn door hun leefomgeving. Kijk hoe mannen zich gedragen ten opzichte van vrouwen, hoe oudere mensen zich gedragen ten opzichte van jongere mensen, of succesvolle ten opzichte van ‘onsuccesvolle’. Mijn punt is dat mensen zeer beïnvloedbaar zijn en dus voor een groot deel gevormd worden door externe krachten. Wie ben jij in dat verhaal?
Mijn tweede punt haakt hierop in. Wat nou als het antwoord op ‘wie ben ik?’ een antwoord is waarover mensen oordelen? Draag je graag rokken als man? Schrijf je graag gevoelige gedichtjes? Voel je je verbonden met de natuur en wil je daar je werk van maken, ondanks dat je ouders je niet begrijpen? Wanneer je echt authentiek gaat zijn, zal er over je geoordeeld worden vanuit je omgeving. De vraag is of je daarmee om kunt gaan.
Praktische tips om de ‘wie ben ik’ vraag te beantwoorden
Het tweede deel van dit artikel wil ik volledig besteden aan praktische tips, want de vraag is al groot (en complex?) genoeg.
Tip 1: besef het, je bent uniek
Begin met de realisatie dat je uniek bent. Er is niemand zoals jij! Wanneer je stopt met jezelf aanpassen en je voegen naar wat er van je gevraagd wordt, dan komt die unieke kern steeds meer naar voren. Dat maakt jou bijzonder en waardevol. Besef dat er niemand is zoals jij.
Tip 2: omarm je burn-out
Een persoonlijke crisis zoals een burn-out zet alles op losse schroeven. Je baan, je relatie, je gezondheid, je hobby’s, je vriendschappen… vaak ontstaat er veel onzekerheid. Dat is het ideale moment om je af te vragen wie je bent. Het vergroten van je authenticiteit kan helpen bij je herstel. Dat wil simpelweg zeggen dat je meer gaat doen van wat bij je past. Je kunt je herstelproces dus benaderen als een zoektocht naar je authentieke kern. Delen van jou die je niet meer dienen – perfectionisme, sociale druk, jezelf niet serieus nemen – je laat het los.
Tip 3: neem een nieuwsgierige houding aan
Leef vanuit de intentie dat je gaat onderzoeken wie je echt bent. Neem vanaf nu een nieuwsgierige en niet-oordelende (mindful) houding aan. Voel wat wel en niet bij je past. Waar voel je je toe aangetrokken? Durf jezelf te verbazen en blijf open. Je hoeft niet meteen een pasklaar antwoord te hebben; kleur de tekening van jouw authentieke kern rustig in.
Dat betekent ook dat je voelt wat niet meer bij je past. Welke personen, situaties of bezigheden voeden jou niet?
Tip 4: verander de ‘wie ben ik’ vraag
Goede kans dat je nu geen duidelijk antwoord hebt op de ‘wie ben ik’ vraag. Daardoor kun je je uit het veld geslagen voelen. Je kunt het idee krijgen dat het een onmogelijke vraag is. Je kunt jezelf ook vragen: ‘wie kan ik zijn?’ of ‘wie wil ik zijn?’. Ter inspiratie bij het beantwoorden van die vragen kun je je afvragen wat je als kind graag deed. Of wat je zou doen als geld geen rol speelde, of als je alleen op de wereld was. Durf te dromen en vraag je af wie je zou willen zijn. Dat zegt namelijk veel over wie je in wezen bent. Misschien is dat het leven ook wel, negatieve overtuigingen loslaten en steeds meer toebewegen naar wie je wil zijn, degene die je in wezen altijd al was.
Conclusie
Wie ben ik? Het antwoord op die vraag is niet statisch of ‘af’. Je groeit namelijk als mens en blijft steeds nieuwe dingen ontdekken. Als oudere ben je iemand anders dan als kind. Waar het hier om gaat, is dat je je vanuit een nieuwsgierige en niet-oordelende houding af durft te vragen wie je echt bent, op dit moment. Om daar vervolgens trouw aan te kunnen zijn. Ga je graag met iemand in gesprek over deze vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat je een keer kunt ervaren wat wandelcoaching voor je kan doen.
De SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit
Wil je meer bezig gaan met wie jij bent? Op je eigen tijd en tempo kennis maken met Yoga en Ayurveda? Misschien heb je vage lichamelijke klachten en kamp je met stress. Mogelijk wil je gewoon eens jezelf op nummer één zetten en tijd voor jezelf maken. Je wilt je gezond, fit en energiek voelen. Dan is de nieuwe SHE is the Medicine Do-It-Yourself Kit iets voor jou. Het is een lichaamsgericht en holistisch leefstijl programma voor vrouwen. Middels video’s, audio, schrijfopdrachten en reflectie-oefeningen duiken we in Ayurveda, Yoga, de maan- en menstruatiecyclus, vrouwelijkheid, gezonde voeding, kruiden, slaap en seksualiteit.