Zoeken

Zoeken sluiten

Je hart volgen, hoe doe je dat?

maandag 13 juni 2022

Je hart volgen, dat streven we allemaal na. Het is echter makkelijk om te dagdromen over je hartenwensen. Het in praktijk brengen ervan vraagt echter meer van je. Niet voor niets zijn verhalen van mensen die het roer omgooien zo inspirerend. ‘Ze zei haar baan op, ze verkochten hun huis en ze vertrok met man en twee jonge kinderen in een camperbusje naar het zonnige zuiden.’ Dit kán een voorbeeld zijn van je hart volgen, maar het hoeft niet zo radicaal als dit te zijn. Je hart volgen zit hem in de kleine, dagelijkse keuzes die je maakt. Maar hoe doe je dat dan, je hart volgen? In deze blog neem ik je mee in de zoektocht naar het antwoord op deze vraag.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat betekent je hart volgen voor jou?

We hebben allemaal onze eigen interesses, hobby’s en vaardigheden. De één zijn hart ligt bij op stap gaan met ouderen, de ander zijn hart ligt bij het bouwen van zeilschepen. Daarin zijn we allemaal uniek. De eerste stap die je zult moeten zetten bij je hart volgen is dus uitzoeken waar jouw hart harder van gaat kloppen. Dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen hebben jarenlang zichzelf aan de kant gezet omwille van de kinderen, een veeleisende baan, of andere verantwoordelijkheden. Daarnaast belemmeren stress en spanning het ontplooien van onszelf. We komen simpelweg gewoon niet aan onszelf toe! Je hart volgen lijkt dan een utopie en bovendien een onmogelijkheid.

Maar dan komt er een moment dat je hart volgen onontkoombaar is. Je voelt dat er verandering nodig is. Je wilt weg van de sleur. Weg van zelfopoffering of zelfmedelijden. Als dan dat verlangen opkomt kan het flink confronterend zijn. Je weet wat je niet wilt, maar wat wil je dan wél? Het kan helpen om terug te gaan naar je kindertijd. Wat vond je als kind leuk om te doen? Was je bijvoorbeeld altijd aan het tekenen en schilderen? Of speelde je graag buiten?

je hart volgen dromen

Dromen

De hobby’s die je toen had kunnen je op weg helpen om nu opnieuw te ontdekken wat je leuk vindt. En welke dromen had je als kind? Misschien droomde je ervan om naar de maan te vliegen. Je hoeft deze dromen niet letterlijk te vertalen naar vandaag de dag. Wat voor verlangens zitten er achter zo’n droom? Is het een verlangen naar avontuur? Naar het ontdekken van onbekende plekken? Houd je ervan om je eigen grenzen op te zoeken? Deze zelfde vragen kun je jezelf stellen als je terugdenkt aan wat je vroeger wilde worden. Welke activiteit of keuze zou je dichter bij het gevoel en achterliggende verlangen van die droom brengen?

Een andere manier van je hart volgen is jezelf de simpele vraag stellen: maakt dit mij blij? Zo ja, doe het dan. Zo nee, stop er dan mee.

Intuïtie

Naast dat je kunt nadenken over je hart volgen (je verstand gebruiken), kun je ook je intuïtie (luisteren naar je gevoel) inzetten. Stel, er komt een verzoekje jouw kant op. Wat zegt je gevoel erover? Zeg je ja, omdat je je anders schuldig voelt of vind je dat jij dit zou moeten doen? Of zeg je ja, omdat het bij je past en je deze persoon echt graag helpt?

je hart volgen intuitie

Nee leren zeggen is een kunst en vraagt oefening. Soms komen er onverwachte dingen op je pad. Wat zegt je intuïtie erover? Ga je er op in? Laat je het links liggen? Experimenteer! Er is geen goed of fout, het gaat erom dat je leert voelen wat wel in lijn ligt met jouw hartsverlangen en wat niet. En als je ‘ja’ heb gezegd tegen iets en dat bleek achteraf toch niet te kloppen, dan mag je daarop terugkomen. Zo bezien is het leven één grote leerschool.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je hart volgen is stappen durven zetten

Als je eenmaal weet waar je blij van wordt en wat je verlangens zijn kun je stappen zetten zodat je hart volgen daadwerkelijk gaat lukken. Je zult begrijpen dat de kleine dagelijkse dingen makkelijker te realiseren zijn dan een wereldreis maken. Wat het ook is dat jij graag wilt doen, zorg dat je het opdeelt in kleine, behapbare stappen. In het geval van een wereldreis weet je misschien niet goed waar je moet beginnen. Een eerste stap kan dan bijvoorbeeld zijn een gesprek aangaan met iemand die al een wereldreis heeft gemaakt. Op die manier kun je je laten inspireren, maar tegelijkertijd weet zo iemand waar je allemaal aan moet denken. Na zo’n gesprek heb je vast weer handvatten om een volgende stap te maken. Zo wordt je hart volgen niet een onmogelijkheid, maar een realiteit!

Ken je niemand die een wereldreis heeft gemaakt? Je kunt ook gewoon beginnen met erover praten met vrienden of familie. Door bespreekbaar te maken wat er in jouw hart leeft wordt het al meer een realiteit. Anderen zullen je vragen stellen en hopelijk interesse tonen. Misschien zijn ze kritisch. Dat leert jou scherp te worden op waarom je dit zo graag wilt. Je leert onder woorden brengen waarom iets belangrijk voor je is.

je hart volgen waarom

Waarom wil je iets?

Als je deze ‘waarom’ helder hebt, kun je ook makkelijker aan de slag met de ‘hoe’ en de ‘wat’. Zeker in het geval van tegenslag (wat onherroepelijk gaat gebeuren als je hart volgen betekent dat je grootschalige veranderingen zult gaan inzetten) kan jouw ‘waarom’ je op de been houden zodat je niet ontmoedigd wordt. Want stel, je wilt een boek schrijven. Je hebt een manuscript klaarliggen en bent erg enthousiast. Als je dan telkens geweigerd wordt door uitgeverijen kan de moed je in de schoenen zinken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Als je echter helder hebt waaróm je zo graag een boek uit wilt geven, zul je de moed opvatten om door te zetten. Je kon jezelf als kind bijvoorbeeld verliezen in avonturenverhalen en je wilt met jouw kinderboek andere kinderen weg laten dromen in jouw fantasiewereld. Als je je in kunt beelden hoe allerlei kinderen kunnen genieten van jouw verhaal, kun je het doorzettingsvermogen in jezelf naar boven halen om nóg een uitgever te benaderen.

Misschien is je hart volgen voor jou een duidelijke zaak. Je weet alleen niet goed hoe je het allemaal moet gaan doen. Of misschien loop je vast op wát je dan precies wilt. Schroom hoe dan ook niet om in gesprek te gaan met één van onze coaches. Zij helpen je graag verder op weg zodat jij helder krijgt hoe je je hart kunt gaan volgen en waarom dit voor jou zo belangrijk is!

 

 

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven