Zoeken

Zoeken sluiten

Tot bloei komen

vrijdag 30 september 2022

Tot bloei komen is wat we allemaal graag zouden willen en wat ons kan vervullen met levensvreugde en voldoening. We zijn niet gemaakt om klein te blijven, maar om te stralen zoals we bedoeld zijn te doen. Tot bloei komen is een mooie uitdrukking uit de natuur die gaat over het ten volle leven van jouw potentieel. Zoals de bloemen en planten iedere lente en zomer tot bloei komen kunnen wij mensen ook tot bloei komen. We volgen dan ons hart, gebruiken onze talenten, doen betekenisvol werk en zitten goed in ons vel.

Tot bloei komen doet iedereen anders

Net zoals in de natuur ziet tot bloei komen er voor ieder mens anders uit. Een roos bloeit niet zoals een tulp en een margrietje bloeit niet als een boterbloem. Juist de variëteit aan kleuren, vormen en geuren van de verschillende bloemen geeft ons zoveel plezier. Onze zintuigen worden geprikkeld en we genieten van de diversiteit. Het hele jaar door alleen maar chrysanten zou al snel gaan vervelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Zo zijn wij mensen ook niet gemaakt om allemaal hetzelfde te zijn. We zijn allemaal weer ergens anders goed in. Elk persoon brengt unieke kwaliteiten en eigenschappen mee. Het is behulpzaam als je je eigen kwaliteiten en valkuilen kent. Zo kun je ze immers goed benutten en gebruiken in de situatie waarin dat past. Open, eerlijk en kwetsbaar zijn over je minder sterke kanten werkt erg verbindend binnen een team, maar het moet wel een veilige omgeving zijn waarin je dit kunt doen. Als je weet dat je meteen op de vingers getikt wordt als je iets over jezelf uit de doeken doet, denk je wel twee keer na voor je iets kwetsbaars deelt.

tot bloei komen roos

Tot bloei komen in een positieve sfeer

Een werkomgeving waarin ieder zichzelf kan zijn is goud waard. Werkgevers hebben hier uiteraard een belangrijke rol in te vervullen, maar werknemers net zo goed. Ieder persoon heeft de mogelijkheid om positief bij te dragen aan een open sfeer met ruimte voor ieders unieke eigenschappen. Als je jouw sterke kanten kent, kom je sneller op een functie of werkplek terecht waarin je ze goed kunt gebruiken. Meestal is het ook zo dat iemand die goed is in bijvoorbeeld presenteren, dit ook graag doet. Datgene waar je goed in bent vind je ook leuk om te doen.

Fluitend naar je werk?!

Je komt tot bloei als je de kans krijgen om jouw talenten te benutten en hier ook plezier aan beleeft. Natuurlijk betekent dit niet dat je elke dag fluitend naar je werk zult gaan. Er zijn ook altijd minder leuke dingen te doen, dat hoort er nu eenmaal bij. Zelfs als je je dromen achterna jaagt ligt er toch telkens weer een administratie die gedaan moet worden. Aan de andere kant kun je die natuurlijk ook door iemand laten doen die hier goed in is én er plezier aan beleeft. Datgene waar jij niks aan vindt, dat vindt een ander juist weer heel leuk. Zo vul je elkaar aan en kun je elkaar helpen om tot bloei te komen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat heb je nodig om tot bloei te komen?

Bloemen en planten hebben een aantal dingen nodig om tot bloei te komen, zoals zonlicht, voldoende water en geschikte grond met voldoende voedingsstoffen. Zo hebben wij mensen ook bepaalde omstandigheden nodig om tot bloei te komen. De details van die omstandigheden verschillen uiteraard per persoon, maar in grove lijnen zijn er best wat algemene dingen te noemen die we allemaal nodig hebben om tot bloei te komen.

tot bloei komen tulpen

Stress is een goed voorbeeld dat juist voorkomt dat iemand tot bloei komt. We hebben allemaal wel eens stress en dat is niet erg. We maken extra adrenaline en cortisol aan, wat ervoor zorgt dat we alert zijn en kunnen vechten of vluchten uit gevaarlijke situaties. Het wordt echter een probleem als we te maken krijgen met chronische stress. Ons lichaam is er niet op gebouwd om constant in een stresstoestand te verkeren. Dit gebeurt helaas wel veel en dit is waarom we veel mensen zien die in een burn-out terecht komen. Het tegenovergestelde van tot bloei komen!

Bij chronische stress trapt ons lichaam op een gegeven moment vanzelf op de rem. We krijgen dan allemaal vage klachten, worden steeds ziek, hebben last van ontstekingen of constante vermoeidheid. Het is heel belangrijk om op tijd naar je lichaam te luisteren. Doe je dat niet, dan gaat je lichaam uiteindelijk over van fluisteren naar schreeuwen: ziek of met een burn-out zit je dan dus thuis.

tot bloei komen fluitend

Tips om tot bloei te komen

Om tot bloei te komen is het dus zaak om op tijd op de rem te trappen. Ga je telkens met tegenzin naar je werk? Kijk dan waar die tegenzin vandaan komt. Kun je iets veranderen? Kun je een gesprek aangaan? Wat is er nodig om ook weer plezier te hebben in je werk? Een ander takenpakket? Een andere functie? Of zelfs een andere werkgever? Kijk eerlijk in de spiegel. Wie ben jij en wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat wil jij teweeg brengen in de wereld? Neem eens de tijd om na te denken over jouw persoonlijke missie. Dit kan helpend zijn bij het helder in kaart brengen waarvan jij tot bloei kunt komen. Doe dus zelfonderzoek.

Ga ervoor!

Heb je helder waar jouw hart harder van gaat kloppen, zorg dan dat je de stappen gaat zetten in de goede richting. Maar het concreet: stel doelen en ga eraan werken. Werk met intenties en neem ook regelmatig de tijd om te evalueren. Schakel hulptroepen in. Dit kunnen vrienden of familieleden zijn, maar ook een professional zoals een coach of therapeut.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Eén ding is zeker: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder! Onze coaches staan klaar om een stukje met je mee te wandelen op je pad. Dat doen we als wandelcoaches letterlijk: we blijven niet zitten tussen vier muren, maar gaan de natuur in. De natuur biedt in ieder seizoen namelijk ontzettend veel waardevolle lessen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de bloemen in het veld of de vallende bladeren in het bos. Wat kun jij daarvan leren? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor een kennismaking!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven