Het bijhouden van een dagplanning klinkt simpel maar is niet altijd even makkelijk als dat het lijkt. Juist in periodes van chronische stress, een burn-out of depressie is het verstandig een dagplanning te volgen. Het kan je wat meer houvast geven in je dagelijkse bezigheden. Soms kan het helpen wat meer evenwicht te creëren. Om jezelf wat energie te besparen is het raadzaam vooruit te plannen. Hoe je dit doet lees je in dit blog.
Wie gebruikt een dagplanning?
Door je de taken van je dag op te schrijven, en ook goed bij te houden, creëer je overzicht en rust. Bijna op iedere werkvloer wordt gebruik gemaakt van een dag- en weekplanning, met positief resultaat. Dus waarom dit niet in je privéleven gebruiken? Je kan een dagplanning gebruiken voor je huishoudelijke taken, de gezinsactiviteiten of werkelijk alle taken die je iedere dag uitvoert. Een dagplanning is eigenlijk voor iedereen weggelegd. Het is extra effectief wanneer je ADHD of ADD hebt. Je hoeft niet specifiek in een burn-out te zitten om profijt te hebben van een dagplanning maar het is wel bewezen dat een dergelijke planning een positieve uitwerking heeft op je herstel. Al gebruik je het alleen maar om overzicht te krijgen.
Een dagplanning voor structuur en regelmaat
Juist in periodes waar je veel last hebt van stress verlang je des te meer naar structuur en regelmaat. En dat is nu net hetgeen waar de meeste personen moeite mee hebben om vast te houden. Door stress slaap je slecht waardoor je de planning die voor de volgende dag in gedachten hebt vaak niet tot uitwerking komt. Het is bewezen dat structuur, ritme en regelmaat een belangrijk onderdeel zijn van herstel in een burn-out. Door op te schrijven wat je wil doen op een dag, en deze in te delen op vaste tijden, krijg je een beetje inzicht in wat je zoal wil doen zonder dat het verdwijnt in de chaos van je gedachten.
Een digitale of papieren dagplanning?
Een dagplanning is voor iedereen persoonlijk. Het is belangrijk dat de planning bij jou past. Online vind je veel voorbeelden van hoe je een dagplanning kunt maken maar probeer jouw planning eigen te maken. Wil je online een planning maken of werk je liever met pen en papier? Over het algemeen werkt een planning op papier het beste. Indien je absoluut niet met een papieren planner wil werken zijn er tal van opties om deze digitaal of online bij te houden. Echter heb je dan wel een afhankelijkheid naar het platform die je gebruikt. Wanneer je hier buitenshuis niet bij kunt, zal je het even snel ergens op moeten schrijven en dan hopen dat je het later niet vergeet in te voeren. Een papieren planner kun je altijd in je tas stoppen voor onderweg.
Dag- en weekplanning
Om energie te sparen is het geen goed idee om iedere avond te gaan zitten je dagplanning voor de volgende dag in te vullen. Raadzaam is om iedere week één vast moment te kiezen om je week vooruit te plannen. Ook dit moment noteer je in je dagplanning. Naast een dagplanning kun je er ook voor kiezen een weekplanner in te vullen. Deze hang je op een zichtbare plek. Zo word je af en toe herinnert aan de planning die je hebt gemaakt. Je kan er voor kiezen een officiële dagplanner aan te schaffen, een A5 notitieboekje om te toveren tot dagplanner óf je kan de dag- en weekplanner van Liberi hieronder downloaden.
Dagplanner Liberi Coaching
Weekplanner Liberi Coaching
Wat zet je in je dagplanning?
Dit antwoord is eigenlijk heel simpel: Wat jij wil. De één functioneert ontzettend goed door letterlijk alles te plannen. Van wakker worden, tot ontbijt, tot lunch, tot de tijd van het slapen gaan. Een ander raakt daardoor juist nog meer geprikkeld en heeft meer grip op een lossere planning. Dan vul je alleen je afspraken in, of werk wat je moet doen. Hoe laat je de kinderen uit school moet halen ter herinnering of dat je niet moet vergeten een was te draaien. Zolang het voor jou prettig werkt en jij je er goed bij voelt. Je deelt de planner zo in dat het je momenten van stress en spanning vermindert. Wat ook fijn kan werken is een gedeelte vrij te houden om notities op te schrijven.
Strakke dagplanning tijdens burn-out
Ondanks dat een losse planning soms beter voor je kan werken, kan in het vooral in het begin van je behandeltraject juist een positiever resultaat geven om een strakke planning te handhaven. Niet alleen om je ritme en regelmaat terug te krijgen maar ook om te onderzoeken wat je grootste stress momenten zijn. Zo krijg je steeds meer grip op welke dagindeling goed voor jou werkt. Het is hiervoor wel van belang je dagplanning altijd bij je te hebben. En vergeet vooral niet rustmoment in te plannen. Dit zijn wellicht de belangrijkste momenten van de dag. Naarmate de tijd verstrijkt zal je ervaren dat je dagindeling steeds natuurlijker gaat verlopen en kun je vanzelf je dagen iets minder strak indelen.
Plan je slaap
Dat je slaapproblemen kunt ontwikkelen in tijden van stress is over het algemeen wel bekend. Nachten lang piekeren, zorgen hebben om wat voor reden dan ook of een verstoord slaapritme zijn allerlei redenen om oververmoeid te raken. Om genoeg slaap te krijgen kan het helpen ook je slaapmomenten in te plannen. Schrijf in je dagplanning op hoe laat je naar bed wil en hoe laat je de wekker wil zetten. Het enige wat je op dat moment nog nodig hebt is de discipline om ook echt die tijden naar bed te gaan en in de ochtend uit bed te stappen. Soms kan het helpen eerst je slaapritme te resetten om zo weer tot een gezonde nachtrust te komen.
Hulp krijgen bij je dagplanning
Wanneer je net thuis komt te zitten met een burn-out, of al langere periode kampt met chronische stress, kan het een beste drempel zijn te starten met een dagplanning. Waar begin je? Hoe vul je die in? Wat kun je er beter wel inzetten en wat kun je voorlopig nog even weglaten? Een professionele coach kan jou helpen inzicht te krijgen in hoe je dag er voor jou uitziet en hoe je dit het beste in kunt delen. Indien je er voor kiest ook een weekplanning in te vullen kun je direct je wandelcoaching samen vooruit plannen. Zo kun je meteen rustmomenten inplannen waarin je begeleid wordt door je coach. Twee vliegen in 1 klap.