Zoeken

Zoeken sluiten

Prioriteiten stellen

dinsdag 1 november 2022

In het drukke leven wat wij tegenwoordig hebben gaat er nog wel eens wat aan ons voorbij. Of we gaan onszelf voorbij. Prioriteiten stellen is niet voor iedereen even gemakkelijk. We maken ons druk om de kleine dingen in het leven in plaats van de focus houden op wat echt belangrijk is. Vooral wanneer je veel stressklachten hebt of in een burn-out zit lijkt het lastig je prioriteiten op orde te hebben. Niet vreemd ook want herstellen van een burn-out is hard werken. Maar ook op de werkvloer is het belangrijk je prioriteiten voor ogen te houden. Hoe kun je het beste prioriteiten stellen en die vasthouden? We bespreken het in dit blog.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Waarom prioriteiten stellen?

Om zo doelgericht mogelijk door het leven te gaan is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Ondoordacht beginnen aan een opdracht, taak of doelstelling werkt misschien voor even maar eindigt regelmatig in ongeorganiseerde chaos. Dit veroorzaakt onnodige stressklachten. Door je prioriteiten goed op orde te hebben creëer je rust in je hoofd. Je hebt inzicht in wat er moet gebeuren tot je doel te komen en kan dit opdelen in duidelijke stappen. We laten ons tegenwoordig veel te veel afleiden door onbelangrijke zaken. Sociale media is daar één van. Menig opdracht of deadline wordt niet behaald omdat we deze externe ruis meer toelaten dan nodig is. Prioriteiten stellen is focus houden op je doelen. Ook al betekent dit dat je even niet zo sociaal kunt zijn. Dit maakt het soms lastig voor mensen die extreem behulpzaam zijn. Juist zij moeten leren dat zij zelf soms op plek 1 komen.

prioriteiten stellen burn-out

Hoe stel je prioriteiten?

Je hebt een aantal doelen, begint bij nummer 1, werkt zo het lijstje af en klaar. Klinkt simpel toch? Het tegendeel is waar. Het is niet voor niets dat er gewerkt wordt met een schema om je prioriteiten op te delen. Hierin bepaal je welk doel het meest belangrijk is en welke nog even kan wachten. Dit schema is opgedeeld in 4 kwadranten. Als je op het internet gaat zoeken hoe je prioriteiten kan stellen gaat het voornamelijk over werk en voorkomen van een burn-out. Daarom doen we dat in dit blog anders en gaan we prioriteiten stellen wanneer je al in een burn-out zit.

De kwadranten

Om uit een burn-out te komen is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Wat gaat je hoofd focus worden en welke bezigheden kun je misschien tijdelijk even laten zoals het is?

Kwadrant 1: Direct actie

Dit is je belangrijkste prioriteit: Herstellen van je burn-out. Hoogste prioriteit is dus hulp zoeken en actief werken aan je behandeling. Dat is de enige manier om hier bovenop te komen. Je hebt hier je volledige aandacht voor nodig.

Kwadrant 2: Aandacht

Misschien niet de meest urgente prioriteiten maar wel belangrijk om te blijven werken aan je herstel. Denk hierbij aan het behouden van ritme, structuur en regelmaat, maar ook het inplannen van activiteiten waar jij plezier uit haalt. Je zal vast gehoord hebben dat je in een burn-out alleen maar leuke dingen moet doen. Dat klopt. Dit kan iets kleins zijn als het lezen van een boek of een wandeling maken in de natuur.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Kwadrant 3: Hulp vragen

Hier wordt niet bedoeld dat je hulp vraagt voor je burn-out. Dat doe je namelijk al in kwadrant 1. In dit kwadrant onderzoek je er bepaalde activiteiten zijn die iemand anders van je over kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan je werk. Is het mogelijk dat je een tijdje thuis blijft en iemand anders je werk over kan nemen. Misschien kun je ook hulp in het huishouden krijgen zodat je hier voorlopig even niet druk om hoeft te maken. We spreken hier over urgente zaken zoals werk, huishouden of zorg voor je kinderen die tijdelijk overgenomen kunnen worden.

Kwadrant 4: Onbelangrijk

De titel van dit kwadrant zegt het eigenlijk al. Onbelangrijke taken of prioriteiten. Dat etentje met vrienden waar je nu geen behoefte aan hebt of je belofte te helpen bij de buurtbingo. Die bingo draait ook door zonder jou. Dit zijn activiteiten of afspraken die makkelijk afgezegd kunnen worden. Zodra jij al gestrest raakt bij het idee dat je iets moet doen en het is niet van levensbelang: afzeggen. Als er iets belangrijk is wanneer je in een burn-out zit dan is het doen wat goed voelt. Alles wat je tegen je zin in doet zal alleen maar zorgen voor een langere hersteltijd.

prioriteiten stellen eigen weg

Doel voor ogen houden

In een burn-out is het lastig om soms je doel voor ogen te houden. Prioriteiten stellen kan een hele opgave lijken. Vooral wanneer je niet weet waar je moet beginnen. Zolang jij je goed voelt bij de doelen die je stelt kan het nooit verkeerd zijn. Kost iets je teveel energie of voel je je ergens niet goed bij? Dan is het geen prioriteit. Het proces van herstel is voor iedereen persoonlijk en uniek. Iemand kan heel goed geholpen zijn met een creatieve hobby. Dit betekent niet direct dat het voor jou ook werkt. Onderzoeken waar jij ontspanning uit haalt is ook een manier van prioriteiten stellen. Dit hoeft niet binnen een dag te gebeuren. Misschien probeer je eerst wel 10 activiteiten voordat je iets vindt wat bij jou past.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hulp vragen is ook prioriteiten stellen

Sommigen hebben totaal geen moeite met het stellen van prioriteiten en kunnen zich snel herpakken. Maar schaam je niet als het je niet lukt alles op orde te krijgen. Een professionele coach kan je hierbij ondersteunen. G-schema’s kunnen helpen om te onderzoeken hoe jij je voelt bij bepaalde activiteiten en of dit een prioriteit is. Tijdens je behandeling kun je ook starten met wandelcoaching. Door je in de natuur te begeven krijg je altijd weer nieuwe inzichten en een open visie over wat nu echt prioriteit is en wat bijzaak. Gun jezelf die rust en stabiliteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven