Als je zzp’er bent, geniet je meestal van wat meer levensvrijheid dan wanneer je in loondienst werkt. Maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Een van die uitdagingen is het vinden en houden van een goede balans tussen privé en werk. De kunst hierin is niet overspoeld te raken door stress of de onzekerheden die het zzp-schap soms met zich mee kan brengen. In dit blog gaan we dieper in hoe je als zelfstandige kan zorgen voor een gezonde balans tussen werk en privé, hoe je effectief opdrachten kan vinden en hoe je bewaakt wat je echt nodig hebt om succesvol te zijn. Dit alles zonder jezelf te overladen met werk. Ook bespreken we hoe je signalen van stress herkent en hoe je spanningen kunt verminderen.
Wanneer je voor een baas werkt, worden veel factoren voor je bepaald. Het werk wat je moet doen, de planning die daarvoor geldt en de tijden waarin je werkt. Hiervoor maak je van tevoren duidelijke afspraken die je vastzet in je contract. Als zzp’er werkt dat anders. Je bepaalt zelf welk werk je doet, wanneer je dit doet, hoeveel uur je wilt werken en, in zekere mate, wanneer dit af moet zijn. Het is verleidelijk om als zelfstandige altijd ‘aan’ te staan en continu met je werk bezig te zijn. Juist omdat je geen vaste werktijden hebt, is het makkelijk om overwerkt te raken. Vooral wanneer je gedreven bent en met passie je bedrijf wilt laten groeien.
Een gezond balans tussen privé en werk is noodzakelijk voor je productiviteit en je welzijn. Hieronder vind je een aantal tips die kunnen helpen balans te vinden en houden.
Grenzen stellen, maar ook bewaken, is erg belangrijk als zzp’er. Een voorbeeld hierin is vaste werktijden bepalen en deze ook daadwerkelijk handhaven. Die e-mail laat in de avond kan ook de volgende dag beantwoord worden.
Hier wil ik bijna een uitroepteken achter zetten. Iedere week een planning maken is essentieel voor een gezonde balans. Reserveer bijvoorbeeld iedere zondagavond een uur waarin je je weekplanning invult. Dit geeft je structuur en zo beperk je de kans taken of werkzaamheden over het hoofd te zien.
Omdat je vaak thuis werkt als zelfstandige, is het verleidelijk veel en vaak door te werken. Het is van belang genoeg tijd te nemen om te ontspannen. De boog kan niet altijd gespannen staan. Neem regelmatig pauze en neem vrij op vaste dagen.
Als zzp’er heb je zelf de verantwoordelijkheid om werk te vinden. Vooral wanneer je net gestart bent, is het aanlokkelijk om zo veel mogelijk aan te pakken om je inkomen veilig te stellen. Dit werkt vaak tegenstrijdig. Het werk stijgt je snel boven het hoofd en deadlines worden hierdoor niet gehaald. Er is zelfs een kans dat je in een burn-out terecht komt omdat je teveel tegelijk aan het doen bent en je jezelf hierin verliest. En wat als je geen opdrachten binnenhaalt? Hoe ga je ervoor zorgen dat je genoeg werk hebt zonder hier al te veel stress van te ervaren?
Het belangrijkste wat je nodig hebt als zzp’er is een netwerk. Zonder netwerk, geen werk. Hiervoor bouw je relaties op met mensen die jou verder kunnen helpen in jouw branche. Ga bijvoorbeeld naar netwerkevenementen. Onderhoud ook contacten met oude klanten. Je hebt misschien nu geen werk meer via hen, maar zij kunnen jouw naam wel noemen indien er gezocht wordt naar iemand met jouw expertise.
Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen wel een social media kanaal. Hier spreken we niet alleen over Facebook, maar juist over bijvoorbeeld LinkedIn. Ook bestaan er freelancer sites waar je je in kan schrijven als zzp’er. Zorg dat je gezien wordt.
Werken met doelen geeft je iets om naar toe te leven. Maak de stappen klein. Stel maanddoelen en stuur jezelf hierop aan. Wat wil je iedere maand verdienen? Hoeveel uur kan en wil je werken? Wat is er minimaal nodig om overeind te blijven? Door hier doelen van te maken heb je overzicht over hoeveel opdrachten je minimaal aan moet nemen, maar ook wat je maximaal aankunt.
Al het begin is moeilijk en dat geldt ook wanneer je zzp’er wordt. Een van de lastigste aspecten is bepalen wat je écht nodig hebt en wat kan wachten. Ga je direct de duurste apparatuur kopen die er is, of kan je het in het begin ook af door bijvoorbeeld te huren?
In het begin heb je alleen de basis nodig om te kunnen werken. Zorg ervoor dat je de middelen hebt die je werk kunnen verbeteren. Een goede laptop hoeft geen tweeduizend euro te kosten. Je kan beter investeren in een cursus die je vaardigheid nog beter maakt.
Maak gebruik van wat je al hebt. Wanneer je een tijdje verder bent en je bedrijf heeft wat meer financiële stabiliteit, kan je altijd nog alles nieuw aanschaffen. Vergeet niet dat zzp’er zijn niet draait om de spullen die je hebt, maar om de expertise die jij inbrengt.
Oriënteer goed voordat je geld uitgeeft. Er zijn platforms die gratis opties bieden, denk aan een boekhoudprogramma, of korting geven voor zzp’ers. Probeer eerst iets uit voordat je er veel geld aan uitgeeft.
Laten we eerlijk zijn: als zzp’er is stress bijna onvermijdelijk. Maar je kunt wel de signalen vroeg leren herkennen en hierop reageren. Welke signalen moet je scherp op zijn en wat kun je hieraan doen?
We vallen misschien in herhaling, maar de signalen van stress sluipen er soms ongemerkt in. Het begint vaak met een zeurende hoofdpijn, gevoel van oververmoeid zijn en slecht kunnen slapen. Dit zijn de eerste tekenen van overbelasting. Rusteloosheid, concentratieproblemen en vaker fouten maken, zijn ook tekenen van stress.
Wanneer bovenstaande signalen samen gaan met angsten, prikkelbaarheid of het gevoel dat je geen controle meer hebt, is het tijd om aan de bel te trekken. De combinatie van klachten zijn de eerste tekenen van een burn-out.
Het is belangrijk om als zzp’er je prioriteiten op orde te hebben. Volg je gemaakte planning en zorg voor die belangrijke rustmomenten.
Zeg niet meteen ‘ja’ tegen iedere opdracht. Je bent niet verplicht alles aan te nemen. Dat je zzp’er bent, betekent niet dat jij je afhankelijk op hoeft te stellen voor anderen. Heb je een drukke maand achter de rug en kan je het je deze maand veroorloven minder te werken? Pak die mogelijkheid om wat extra zelfzorg in te plannen.
Wanneer je zzp’er bent, moet je feitelijk alles zelf doen. Er is niet een collega die signaleert dat je misschien te veel hooi op je vork neemt. Opdrachtgevers houden tot bepaalde mate een oog op je welzijn, maar uiteindelijk willen zij ook hun opdracht af zien. Heb je moeite met zelf balans houden en je stress op een gezond niveau te houden? Dan is het tijd om hulp in te schakelen van een professionele coach. Zij helpt jou kaders te stellen waar jij gezond in kan functioneren en ook genoeg tijd overhoudt voor je privéleven. Wil je hier meer over weten? Neem gerust contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606