Iedereen heeft een talent. Waar de één van jongs af aan al weet wat z’n talent is, heb jij nog steeds geen idee waarin jij nu echt uitblinkt. Je bent in alles een beetje goed maar je steekt niet bepaald boven anderen uit met bepaalde activiteiten. Of misschien heb je het gevoel dat je talent niet wordt erkend op de werkvloer. Hierin ben je geen uitzondering. Te veel werkgevers benutten de talenten niet die zich op de werkvloer presenteren en houden zich vast aan een aantal exclusieve personen om specifieke taken uit te voeren. Niet heel handig want zo laat je veel talent onbenut. Ben jij op zoek naar jouw talent of ben jij een werkgever die talent op de werkvloer beter wil benutten? Lees dan zeker dit blog.
Wat is talent?
De grootste misvatting over talent is dat het zomaar aan komt waaien. Je kan niet zomaar 20 talen spreken en je kan niet uit het niks levensechte portretten tekenen. Het maakt de ontwikkeling van een specifieke vaardigheid wel makkelijker wanneer je er aanleg voor hebt maar ieder talent heeft aandacht en oefening nodig. Vraag maar een keer aan iemand in je omgeving die heel goed kan tekenen of ze hun eerste tekening willen laten zien. Beroemde zangers en zangeressen kunnen over het algemeen ook niet zonder zangles op een podium gaan staan, hoe goed ze ook zingen. En die ene sales director die al 14 jaar in dienst is bij het bedrijf waar jij werkt, is 14 jaar terug ook niet begonnen als manager.
Anders dan vaardigheid
Ondanks dat een talent en een vaardigheid dicht bij elkaar liggen, is er een groot verschil. Vaardigheden zijn aan te leren. Zo kun je schrijven zien als een vaardigheid. Dit hebben we nodig om in ons volwassen leven woorden op papier te zetten. Maar niet iedereen kan bijvoorbeeld een boek schrijven. Kijk bijvoorbeeld naar Carry Slee. Ze heeft de vaardigheid goed te kunnen schrijven maar heeft daarnaast de aanleg op zo’n manier te schrijven dat ze er boeken mee kan vullen, en met succes.
Deze verhouding kun je doortrekken op de werkvloer. Je leert vaardigheden om je werkzaamheden uit te voeren. Sales Training, weerbaarheidstraining, protocollen, BHV, allemaal vaardigheden die jou ondersteunen je werk te blijven doen. Daarnaast kun je extra aanleg hebben voor jouw functie. Een professionele burn-out coach kan uit eigen ervaring en opleiding een zorgvrager goed helpen, dat noemen we een vaardigheid. Daarnaast kan de coach aanleg hebben voor communicatie. De juiste woorden gebruiken, de juiste intonatie hebben en een oprechte, natuurlijke, interesse in de persoon die hij voor zich heeft. Dat noemen we een talent.
Hoe kom je er achter wat je talent is?
Zoals eerder aangegeven zijn er personen die het geluk hebben hun talent op jonge leeftijd al te vinden, maar voel je niet bezwaard als je dit nu nog niet weet. Er zijn een aantal manieren hoe je er achter kunt komen wat jou talent is. Wat hierin vooral belangrijk is, is dat je je af en toe verveelt. Klinkt raar maar als je je verveelt kun je er achter komen wat je talent is. Nu zeggen we niet dat je voor honderden euro’s 20 verschillende hobby’s moet gaan uitproberen, maar soms is stilstaan juist even de verbinding met jezelf zoeken.
Daarnaast zijn er een aantal vragen waar je rustig over na kunt denken:
- Wat zijn je hobby’s? De activiteiten die jij het liefst in je vrije tijd doet geven je interessegebied aan en eventueel ook aan wat jouw talent is. Let wel: Niet iedere hobby is ook direct jouw talent. Je kan niet overal de beste in zijn en misschien is jouw talent wel accepteren dat je niet de beste ben maar toch plezier haalt uit wat je doet.
- Ga heel even terug naar je kindertijd. Wat deed je toen het liefst? Waar hield jij je vooral mee bezig? Heb je dit op enig moment laten vallen door tijdsgebrek of school?
- Waar krijg jij energie van? Is er een activiteit waarvan jij denkt: Dit zou ik de hele dag kunnen doen? Dan is het raadzaam te onderzoeken of dit eventueel je talent is.
- Waar krijg jij de meeste complimenten over? Kook je regelmatig voor anderen en zijn ze vol lof over je kooktalent? Misschien heb je er wel nooit over nagedacht dat dit jouw unieke aanleg en talent is.
Talent goed voor je zelfvertrouwen
Weten wat jouw talent is, en dit blijven ontwikkelen, is niet alleen fijn als vrijetijdsbesteding maar ook ontzettend goed voor je zelfvertrouwen. Hoe fijn is het dat je iets doet waarvan je weet dat je hierin uitblinkt en dit niet voor iedereen weggelegd is? Sterker nog, je talentontwikkeling kan ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. Je voelt je goed over jezelf, je leert jezelf kennen en voelt je zelfverzekerd. Daarnaast leer je dat iedereen een uniek talent heeft en kom je sneller tot acceptatie van iedereen z’n unieke staat van ‘zijn’. En zodra je tot de acceptatie komt dat je niet overal de beste in hoeft te zijn, groeit je eigenwaarde.
Zorg wel voor de juiste balans. Ga niet teveel van jezelf vragen want dit kan averechts werken en, in extreme gevallen, weer leiden tot een burn-out of erger. Er zijn spijtig genoeg al meerdere (bekende) talentvolle personen aan hun talent onderdoor gegaan omdat ze teveel van zichzelf vroegen.
Aanleg herkennen, privé of op de werkvloer
Als je nu al een lange tijd zoekende bent naar je talent, of je bent een werkgever die merkt dat niet alle talent op de werkvloer benut wordt, is een beetje hulp van buitenaf niet vreemd. Liberi biedt niet alleen coaches die jou kunnen helpen met stress- en burn-out klachten maar ook met jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo kan het zijn dat je tijdens je wandelcoaching tot andere inzicht komt en je, door de juiste gesprekken te voeren, je talent in een totaal ander hoek vindt waar je nooit hebt gezocht. Misschien kom je er als werkgever achter dat die ene werknemer op de verkeerde afdeling werkt en z’n talent niet wordt benut.