Heb jij te weinig uitdaging op je werk? Voelt het aan alsof je werkzaamheden te simpel of gemakkelijk voor je zijn? Ben je veel eerder klaar met je werk, terwijl je nog een paar uur te gaan hebt tot het einde van de werkdag? Te weinig uitdaging vormt net zo goed een probleem als te veel uitdaging met de daarbij behorende stress. Je kunt je behoorlijk ongeïnspireerd gaan voelen als je niet het werk doet dat past bij jouw niveau. Of anders gezegd: bij jouw talenten en kwaliteiten. Je motivatie gaat omlaag en de kans is groot dat je met steeds meer tegenzin naar je werk gaat. Wat kun je hier aan doen?
Zoals in de inleiding al werd aangegeven, kan te weinig uitdaging hebben echt een probleem zijn dat je serieus mag nemen. We nemen allemaal stress en burn-out serieus, want we zien het veel om ons heen en de gevolgen zijn niet te ontkennen. Maar de gevolgen van te weinig uitdaging moeten we ook niet uit het oog verliezen. Er is zelfs een nieuwe term voor in het leven geroepen: bore-out. We zien het vaak bij hoger opgeleide jongvolwassenen die terecht zijn gekomen in een baan onder hun niveau. Verveling op het werk. Het kan veel irritatie en frustratie opleveren als je voelt dat je veel meer kunt, maar daar niet de gelegenheid voor krijgt. We willen ons allemaal graag blijven ontwikkelen en dat kan alleen als je voldoende uitdaging krijgt.
Een bore-out ontstaat net als een burn-out niet van de ene op de andere dag. Er gaat vaak aardig wat tijd overheen. Misschien herken je bij jezelf het gebrek aan uitdaging op je werk, maar bedenk je allerlei argumenten waarom ‘het zo erg nog niet is’. Op die manier zet je jezelf vast. Het voelt misschien ook wel zo veilig op de plek waar je nu zit. Het is bekend en vertrouwd en je weet niet wat je krijgt als je gaat veranderen van functie of baan… Maar juist het vasthouden aan het oude (terwijl dat niet werkt voor jou) belemmert je groei en ontwikkeling.
Zorg dat je voor jezelf helder hebt waar de schoen wringt. Misschien werk je gewoon snel en kan je meer doen op een dag dan je collega’s. In dat geval zou het al helpend zijn als jij wat extra werkzaamheden op je kan nemen. Het kan natuurlijk ook dat je inhoudelijk te weinig uitdaging ervaart. Je vindt het werk bijvoorbeeld saai en repeterend. Je hebt het gevoel dat je lopende band werk aan het doen bent en je voelt je hier ontevreden over. Bovendien geven je huidige werkzaamheden je geen voldoening. Misschien heb je een oneindig nieuwsgierige geest en wil je nieuwe projecten oppakken of nieuwe dingen onderzoeken, maar bestaan jouw werkzaamheden uit het gebruik maken van al bestaande kennis en kunde.
Als jij weet waar het hem in zit, is de eerste stap uiteraard het bespreekbaar maken dat je te weinig uitdaging ervaart. Je leidinggevende of manager kan meestal niet ruiken dat jij meer uitdaging nodig hebt, dus ga in gesprek met hem of haar en leg uit waar je tegenaan loopt. Als je weet wat je wél wilt, vertel dat dan. Als je niet goed weet wat je zou willen, vraag diegene dan om mee te denken met je. Wat zijn de mogelijkheden? Waar is er ruimte? Kan je wat extra werkzaamheden op je nemen of overnemen van iemand anders? Of is het nodig dat je een andere functie gaat uitoefenen? In een enkel geval is die ruimte er niet binnen het bedrijf waar je werkt en zou overstappen naar een andere baan de enige optie kunnen zijn om een bore-out vanwege te weinig uitdaging te voorkomen.
Ervan uitgaande dat er met je wordt meegedacht in het proces van de juiste taken en werkzaamheden voor je vinden, blijf in de gaten houden hoe het gaat. Stel dat je snel werkt en een gebrek aan uitdaging ervaart en als ‘oplossing’ meer van hetzelfde werk aangeboden krijgt. Dan ben je weliswaar langer bezig en zit je niet langer het laatste uur van je werkdag uit je neus te eten, maar het zal je geen gevoel van voldoening geven.
Blijf dus vooral in gesprek met je leidinggevende. Jullie hebben het één en ander veranderd, maar levert dat voor jou het gewenste resultaat op? Ervaar je meer vervulling of voldoening door je werk? Of is de situatie niet werkelijk veranderd? Wees eerlijk naar jezelf en durf ook eerlijk te zijn naar je leidinggevende. Zie het als een experiment dat eigenlijk niet fout kan gaan. Als je wat aanpassingen doorvoert en die blijken niet te werken, dan heb je daar ook weer een les door geleerd. Zodoende kan je andere aanpassingen maken of voorstellen en kijken of dat wél het gewenste effect heeft.
Hoe weet je of het gewerkt heeft? Als je weer meer motivatie voor je werk begint te krijgen. Als je niet langer met tegenzin naar je werk vertrekt. Op het moment dat je weer met enthousiasme kan vertellen over het werk dat je doet. Je merkt vanzelf dat het gebrek aan energie dat je eerder ervoer door het gebrek aan uitdaging verdwijnt en dat je meer energie begint te krijgen. Dan zit je op de goede weg! Soms kan het best ingewikkeld zijn om te ontdekken wat nu precies bij jou past en op welke manier jij voldoende uitdaging kunt ervaren. Je kunt dit uiteraard ook bespreekbaar maken met een coach.
Veel werkgevers zijn tegenwoordig bereid om coaching (preventief) te vergoeden voor hun werknemers, omdat ze inzien dat voorkomen beter is dan genezen. Als jij een bore-out kunt voorkomen, zijn zowel jijzelf als je werkgever daar mee gebaat. Herstellen duurt namelijk veel langer en kost je werkgever uiteindelijk veel meer dan preventief inzetten op het welzijn en welbevinden van werknemers. Vraag dus ook zeker naar de mogelijkheden bij jouw werkgever en kijk of je samen met een coach wat meer inzicht in jezelf kunt krijgen, zodat jij de juiste uitdagingen weet te creëren!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606