Januari is alweer vergevorderd. Ruim 40% van de Nederlanders begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Met stip staan genoteerd de voornemens: Afvallen, stoppen met roken en minder alcohol drinken. Zo tegen het eind van januari zijn onze goede voornemens alweer een beetje ingehaald door de dagelijkse realiteit. Slechts één op de tien houdt zijn goede voornemens vol. Ons brein kiest veelal de weg van de minste weerstand en voor je het weet ben je weer terug in je oude gedrag. In dit blog bespreek ik het voornemen om te stoppen met roken.
Om je doel te halen is het belangrijkste een juist doel te definiëren. ‘Ik moet stoppen met roken’ hoort hier niet bij. Dit doel begint al te schuren bij het woordje “moet”. Alles wat moet, wekt over het algemeen de nodige weerstand op. Van moeten naar mogen, naar willen. Wat zou je eigenlijk willen? Een aardig doel is dus iets wat je zou willen. Wat levert het je op als je stopt met roken, minder alcohol gaat drinken en begint met afvallen?
Je kunt niet alleen doelen SMART maken die je bijvoorbeeld op de werkvloer stelt, ook stoppen met roken kan je inpakken als SMART doel. Om je geheugen op te frissen leg ik hieronder uit hoe je stoppen met roken op kan delen als SMART doel. Dit is een voorbeeld van een ingevuld doel.
Ik wil stoppen met roken. Dit ga ik doen door het op te delen in haalbare stappen.
Ik wil dit doel halen door het in stappen op te delen. Eerst start ik met afbouwen van het roken. Op 1 maart wil ik volledig gestopt zijn met roken. Als ik een moeilijk moment heb, schrijf ik op wat ik op dat moment ervaar en voel. Welke gedachten komen er bij mij op en hoe lang duren deze? Welke moment op de dag vind ik het moeilijkst om geen sigaret op te steken en hoeveel sigaretten per dag wil ik in het begin maximaal roken? Deze sigaretten deel ik in op de moeilijkste momenten.
Ik sta volledig achter het doel. Door te stoppen met roken houd ik meer geld over wat ik beter kan besteden, mijn gezondheid zal sterk verbeteren en ik krijg meer energie.
Door goed inzicht te hebben in mijn afbouwschema, en mij daar strikt aan te houden, is het haalbaar 1 maart gestopt te zijn met roken. Hierin is het ook belangrijk na 1 maart regelmatig bij te houden wat mijn moeilijke momenten zijn en terug te lezen hoe ik daar voor mijn stopdatum mee omging.
Ik wil 1 maart gestopt zijn met roken. Dit betekent dat ik 4 weken heb volledig af te bouwen. In de eerste week mag ik 10 sigaretten per dag roken. De tweede week breng ik dat terug naar 5 sigaretten per dag. De derde week zijn dit er 3 en de vierde week heb ik nog 1 sigaret per dag. Het liefst dat ik die achter de hand kan houden voor als de trek te groot is, maar mijn streven is om in de 4e week al niet meer te roken.
Een gescheiden man vertelde mij over zijn vakantie met zijn 12 jarige zoon naar een warm land, hoe zij samen van elkaar genoten hebben en dichter bij elkaar kwamen tijdens deze vakantie. Hij zou wel vaker met zijn zoon op vakantie willen maar had helaas weinig geld voor dit soort uitgaven. Ik zag dat hij rookte en rekende hem voor uit dat hij gemakkelijk voor 2 à 3 duizend euro per jaar op rookte. Geld dat hij ook kan besteden aan die mooie vakantie die hij in gedachten heeft. Is geld een goed argument om te stoppen met roken? Wat vindt u?
Dat sigaartje, borreltje en frietje zullen ons de das niet omdoen. Bij onze goede voornemens gaat het meestal over ‘te’. “Overal waar ‘te’ voorstaat is niet goed behalve ‘tevreden’”, zei mijn moeder dan. Te veel roken, drinken, eten, te weinig bewegen etc. Onze overheid is druk bezig ons bewust te maken van ons ongezonde gedrag. Helpen deze campagnes echt? Op het pakje sigaretten staan de meest afschrikwekkende afbeeldingen en teksten. Heeft dit alles enig effect? De plaatjes blijken het meeste effect te hebben bij jonge rokers, rokende 55-plussers zijn het minst onder de indruk.
De man met het zware beroep die hijgend met zijn gereedschap en installatie de trap oploopt. Boven gekomen moet hij eerst 5 minuten bijkomen en staat hij flink te hoesten. Op een zekere dag heeft hij besloten volledig te stoppen met roken. Zijn doel is niet stoppen met roken, zijn doel is: weer als een ‘jonge kerel’ de trap op kunnen lopen, met volle bepakking, en het werk waar hij zo van houdt te kunnen blijven uitvoeren. Stoppen met roken is een middel geworden om dit doel te bereiken.
Met dit vooruitzicht zou hij tevens kunnen besluiten minder alcohol te drinken en gezonder te eten als middel om zijn doel te bereiken. We halen de focus af van stoppen met roken, het mindere van alcohol en een gezond eetpatroon. De focus ligt op het werkelijke doel dat je wilt bereiken. Voor schrijver Herman Brusselmans kwam er ook een emotioneel doel bij, maar daardoor niet minder krachtig: “Afgelopen jaar werd mijn zoontje Roman geboren en ik wil dat hij zonder sigaret opgroeit. Sinds mijn vriendin zwanger was ben ik buiten gaan roken, en nu is het tijd om helemaal te stoppen. Ik wil 100 worden, vooral voor Roman. Ik wil die kleine zien opgroeien.”
Aan jou om je werkelijke doel te definiëren.
Ben jij ook klaar met je ongezonde leefstijl en wil jij ook stoppen met roken om andere levensdoelen te bereiken? Neem vrijblijvend contact met mij op en bekijk wat ik voor jou kan betekenen.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606