Zoeken

Zoeken sluiten

Endorfine verhogen: hoe doe je dat?

vrijdag 27 mei 2022

Endorfine verhogen: hoe doe je dat?

Endorfine verhogen geeft jou niet alleen een goed gevoel, maar ook draagt het bij aan minder stress. Wat verhoogt endorfine? Endorfines zijn, net als serotonine en dopamine, onze onmisbare gelukshormonen. Ze zorgen ervoor dat we zowel mentaal als emotioneel in balans blijven. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het stresshormoon cortisol minder kans krijgt. Bovendien spelen endorfines een belangrijke rol voor ons slaappatroon. Tenslotte kunnen ze angstklachten en depressieve gevoelens helpen voorkomen. Als ons brein te weinig endorfines aanmaakt, kunnen er zowel lichamelijke als mentale gezondheidsklachten ontstaan. Zorg er dan ook voor dat endorfine verhogen een onderdeel wordt van jouw levensstijl. Wat doet endorfine met je? En hoe maak je meer endorfine aan? Wil jij je ook weer goed kunnen voelen? Ontdek dan onze 10 tips in dit blogartikel!

endorfine verhogen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat is endorfine?

Endorfine is een gelukshormoon, net als de hormonen dopamine, serotonine en oxytocine. Tezamen worden ze ook wel onze neurotransmitters genoemd die verantwoordelijk zijn voor de regulering van ons humeur. Daarnaast zorgen ze voor een goede balans van ons zenuwstelsel. Als deze hormonen op de juiste wijze worden gestimuleerd, zullen ze jou positiviteit, geluk en plezier geven. Kortom, deze gelukshormonen houden ons brein in goede conditie en ze zorgen voor jouw mentale gezondheid.

Wat is de werking van endorfine?

Wat is de rol van cortisol bij endorfine verhogen? Door onze endorfines te verhogen, kun je het stresshormoon cortisol juist verlagen. Het is dan ook belangrijk dat de gelukshormonen en het stresshormoon in een goede balans blijven. Als ons cortisol gehalte de overhand gaat nemen, zullen er stressklachten ontstaan. Endorfines zorgen er dan voor dat je stressbestendig zult blijven. Jouw endorfine verhogen is dus nodig. Hoe maak je meer endorfine aan? Lees verder en ontdek welke (natuurlijke) manieren je kunt toepassen.

Endorfine verhogen voor deze voordelen

  • Helpt sombere gevoelens voorkomen
  • Draagt bij aan minder stress
  • Vermindert de kans op een hormonale disbalans
  • Verkleint de kans op een depressie
  • Vermindert angstklachten
  • Zorgt voor een positieve mindset
  • Draagt bij aan een gelukkig gevoel
  • Voor beter slapen, minder kans op slapeloosheid
  • Je zult meer plezier ervaren en genieten

Heb jij een tekort aan endorfine?

Hoe kun je herkennen dat je een tekort hebt aan endorfine? Een laag gehalte aan endorfines kan een negatief effect hebben op de gezondheid. Zo kunnen er lichamelijke en/of mentale klachten ontstaan als gevolg van een tekort. Het is gebleken dat er een relatie bestaat tussen een tekort aan endorfines en de volgende symptomen:

Kortom, een tekort aan endorfines heeft vooral zijn weerslag op onze gemoedstoestand. Zo kun je moeite hebben om positief te zijn. Soms kun je jezelf zelfs afvragen of je misschien depressief bent. Daarnaast kun je ook regelmatig last hebben van hoofdpijn bij een tekort aan endorfines.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

endorfine verhogen

Hoe kun je endorfine verhogen? 10 tips

Endorfine verhogen is niet zo moeilijk als je misschien denkt. Wij hebben 10 tips voor je die echt werken!

Bewegen

Bewegen is een uitstekende manier van endorfine verhogen. Het zorgt ervoor dat jouw gemoedstoestand snel verbeterd zal worden. Door regelmatig te sporten of een andere vorm van beweging te kiezen, stimuleer je gelijk de aanmaak van het gelukshormoon serotonine. Uit onderzoek is gebleken dat bewegen kan bijdragen aan het voorkomen van een depressie. Kortom, zorg dagelijks voor wat beweging en verhoog jouw endorfines!

Knuffelen

Knuffelen is ook een fijne manier voor het verhogen van jouw endorfine gehalte. Daarnaast stimuleert knuffelen de aanmaak van het knuffelhormoon oxytocine. Dit helpt stress verlagen doordat het stresshormoon cortisol afneemt. Kortom, door te knuffelen zul je je beter en gelukkiger voelen.

Meditatie

Mediteren en yoga staan er al om bekend dat ze kunnen bijdragen aan stress verminderen. Dit is dan ook deels te wijten aan het vrijkomen van endorfines. Dagelijks een aantal minuten mediteren kan al positief werken. Ook dankbaarheid uiten heeft hetzelfde effect.

Schoonmaken

Schoonmaken voor een beter gevoel? Ja toch wel. Begin gewoon en je zult merken dat je vanzelf blij(er) wordt. Daarnaast word je natuurlijk ook blij van een schoon en opgeruimd huis. Heb jij de voorjaarsschoonmaak al gedaan?

Endorfine verhogen? Zorg voor zonlicht

We kunnen niet zonder zonlicht. Het zorgt niet alleen voor de aanmaak van vitamine D dat onmisbaar is voor ons immuunsysteem. Zonlicht stimuleert daarbij ook onze feel good hormonen, zoals endorfine. Het is tenslotte niet verwonderlijk dat we ons meestal in de zomer blijer voelen dan in de winter. Zorg dagelijks voor voldoende daglicht om sombere gevoelens te kunnen voorkomen. Wist je dat een depressie gelinkt is aan een tekort aan vitamine D?

Massage

Als je langere tijd last hebt van stress of niet zo lekker in je vel zit, is het geen luxe om jezelf een massage te gunnen. Bovendien is het een mooie manier van self care. Een massage zal jou niet alleen een ontspannend gevoel geven, maar ook verhoogt het onze endorfines. Kortom, een massage kan zorgen voor een positief gevoel.

Dansen

Dansen is leuk om te doen en het zal jouw frequentie verhogen. Daarnaast is dansen een mooie manier van je hoofd leegmaken. Kortom, dansen zorgt voor een positief en blij gevoel.

Lachen

Lachen heeft heel veel voordelen voor onze gezondheid. Daarnaast is gebleken dat lachen het gehalte aan endorfines laat stijgen. Lachen zorgt dus voor een gelukkig brein en minder stress.

Wandelen en endorfine verhogen

Wandelen geeft jou niet alleen meer energie en vitaliteit, maar ook verbetert het onze mentale balans. Zo is wandelen een eenvoudige manier van endorfine verhogen. Wandel het liefst in de natuur en probeer bosbaden eens.

Chocolade

Als we ons somber voelen, krijgen we vaak behoefte aan chocolade. Dat is een natuurlijke reactie, want chocolade zorgt inderdaad voor een blij gevoel. Het stimuleert namelijk de aanmaak van onze gelukshormonen serotonine en endorfine. Daarnaast bevat chocolade magnesium dat zorgt voor een ontspannend gevoel en minder stress. Kies wel altijd voor pure chocolade om teveel suikers te vermijden en overgewicht te kunnen voorkomen. Kortom, geniet gerust van  chocolade!

endorfine verhogen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Endorfine verhogen voor minder stress

Endorfines maken je blij. Daarnaast dragen ze bij aan minder stress. Hoe verhoog jij dagelijks jouw endorfine?

Wat doet endorfine met je?

Endorfines zijn hormonen die worden aangemaakt in onze hersenen. Ze zorgen ervoor dat we ons goed voelen, maar ook maken ze ons kalm en positief. Bij een tekort aan endorfines krijgen we klachten, zoals negatieve gedachten en sombere gevoelens. Daarnaast kan het leiden tot meer stress en soms tot angstklachten of zelfs depressieve gevoelens. Kortom, endorfines zorgen voor ontspanning, nieuwe energie en positiviteit.

Wat verhoogt endorfine?

Om ons stresshormoon cortisol niet de overhand te laten krijgen, is het van belang om ons endorfine gehalte te blijven stimuleren. Hoe kun je jouw endorfine verhogen?  Vermijd het gebruik alcohol, drugs of ongezonde voeding als je je somber of negatief voelt. Er zijn gelukkig makkelijke en natuurlijke manieren om snel meer endorfines aan te kunnen maken. Dit zijn bijvoorbeeld beweging, zonlicht, knuffelen en meditatie. Wist je bovendien dat ook tryptofaan in voeding de aanmaak van onze gelukshormonen stimuleert? Het behoort namelijk tot aminozuren die ons brein nodig heeft.

Wat is jouw favoriete manier van endorfine verhogen?

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven