Angst verminderen: 10 tips
Angst verminderen: wat kun je doen om angstgevoelens de baas te blijven? Er bestaan verschillende soorten angst, zoals faalangst, maar ook angst om het huis uit te gaan. Daarnaast kunnen we angst ervaren in de huidige coronatijd. Bovendien kan deze onzekere en wat chaotische tijd ons ook een onrustig gevoel geven. Wat is de rol van stress bij angst? Angst en stress hebben vaak met elkaar te maken. Door overmatige stress of een burn-out zijn we overprikkeld geraakt en dat vergroot de kans op angst. Zo is ons zenuwstelsel gevoeliger geworden voor alles wat zich in ons en buiten ons afspeelt. Dit geeft bijvoorbeeld slaapproblemen wat weer eerder kan leiden tot angstklachten. Bovendien kun je jouw innerlijke rust niet meer vinden. Ervaar jij regelmatig angstgevoelens? Wij geven tips om angst te verminderen!
Angst symptomen
Wie heeft of krijgt doorgaans eerder last van angstklachten?
- Als je hoogsensitief bent
- Bij onzekerheid of een laag zelfbeeld
- Vrouwen met autisme
- Bij perfectionisme of een sterk verantwoordelijkheidsgevoel
Wat zijn de lichamelijke en/of mentale symptomen van angst? En hoe kun je angstklachten herkennen?
- Drukte in je hoofd
- Moeite met behoud van focus
- Overmatig zweten
- Hartkloppingen
- Verminderde weerstand
- Onrustig slapen of slapeloosheid
- Hyperventilatie
- Paniekaanval
- Chronische lusteloosheid
- Problemen met je concentratie
- Moeite met helder denken
- Vermoeid zijn
- Hoofdpijn hebben
- Een rusteloos gevoel hebben
- Depressieve gevoelens
- Overmatig alcoholgebruik
- Chronische stress
- Burn-out
- Snel emotioneel
Angst en ons zenuwstelsel
Zowel stress als angst zal leiden tot een verhoogd gehalte van ons cortisol, het stresshormoon. Als deze langere tijd achtereen overheerst, zal de aanmaak van gelukshormonen kunnen worden belemmerd. Dit zijn serotonine en dopamine die wij zo hard nodig hebben om ons goed te kunnen blijven voelen. Bij angst is ons zenuwstelsel overbelast waardoor angstgevoelens kunnen optreden.
Angst verminderen met deze 10 tips
Hoe kun je angstgevoelens verminderen? Wij geven tips.
Zonlicht is onmisbaar bij angst
Zonlicht stimuleert ons mentale welzijn en het produceert serotonine. Dit is één van de neurotransmitters die verantwoordelijk is voor onze gesteldheid en ons energielevel. Het is ontzettend belangrijk om jezelf dagelijks van voldoende daglicht te voorzien. Bovendien zullen we vitamine D opnemen dat zal bijdragen aan het voorkomen of verhelpen van sombere gevoelens, maar ook van angstklachten.
Angst verminderen? Vermijd overprikkeling
We kunnen angstig raken door overprikkeling van onze hersenen. Heb je last van een onrustig gevoel? En heb je moeite met je focus? Dan bestaat de kans dat je overprikkeld bent. Waarvan raak jij overprikkeld? Zijn dit jouw eigen gedachten doordat je bijvoorbeeld aan het piekeren bent? Of zijn het vooral externe prikkels, zoals social media? Kortom, verminder jouw afleiding door bijvoorbeeld je smartphone minder te gebruiken.
Ondersteun met supplementen
Stress en angst verminderen met belangrijke vitaminen en mineralen. Dit zijn bijvoorbeeld magnesium en probiotica of vitamine C. Daarnaast zijn B-vitaminen, foliumzuur en goede vetzuren ook belangrijk. Ontdek alle onmisbare supplementen bij stress en angst. Vermijd bovendien ongezonde voeding, teveel suikers, overmatig alcoholgebruik en wees matig met koffie. Deze kunnen meer kans geven op angstgevoelens.
Gebruik kruiden bij stress en angst
Angst verminderen kan vaak heel goed met bepaalde kruiden, bijvoorbeeld met maca poeder of rhodiola. Ontdek ook deze voedingstips bij stress.
Dagelijks bewegen is nodig
Bewegen is een zeer goede manier om angstklachten te kunnen verminderen. Je lichaam voelt stress en kan door te bewegen makkelijker in ontspanning komen. Denk bijvoorbeeld aan yoga voor meer rust in je brein, maar ook kun je fietsen of dansen. Wist je dat ook dansen de aanmaak van ons gelukshormoon serotonine bevordert? Mensen met angstklachten hebben vaak een laag serotonine gehalte. Daarnaast is wandelen zeer effectief bij angst. Het is bovendien een makkelijke manier van bewegen, want je kunt het altijd doen en ook alleen. Bovendien is bewegen een goede manier om jouw hoofd leeg te maken.
Ga vaker de natuur in
De natuur zal jou helpen met angst verminderen. Het heeft een kalmerend effect op zowel ons lichaam als onze geest. Loop jij weleens op blote voeten? Zo versterk je jouw contact met de natuur nog meer.
Wist je bovendien dat symbolen uit de natuur een mooie betekenis voor jou kunnen hebben? Tenslotte zorgt de natuur voor nieuwe zuurstof waar jouw brein ook blij van wordt.
Vermijd hormoonverstoorders
Als er een hormonale disbalans is, zal het de kans op angstklachten kunnen vergroten. Voor een gezonde hormoonhuishouding is het dan ook belangrijk om hormoonverstoorders zoveel mogelijk te vermijden.
Angst verminderen met zelfliefde
Angst ontstaat doorgaans doordat we de verbinding met onszelf zijn kwijtgeraakt. Investeer in zelfliefde om deze verbinding weer te kunnen herstellen. Vraag jezelf af; ervaar jij dikwijls een schuldgevoel? Kun jij wel trots op jezelf zijn?
Werk bovendien aan een positieve mindset zodat negatieve gedachten nog maar weinig kans krijgen. Zo kunnen positieve affirmaties en fijne muziek, maar ook dankbaarheid jou hierbij helpen. Leef jij het leven dat bij jou past? Wat zijn jouw persoonlijke waarden en leef je hier ook naar? Hoe eng het ook kan zijn, stap eens uit jouw comfortzone. Het zal je uiteindelijk meer zelfvertrouwen geven.
Focus op het nu
Angst ontstaat vaak doordat de focus ligt op het verleden en de toekomst. Het nu is echter wat we hebben en wat we onze aandacht zouden moeten geven. Hierbij kan bijvoorbeeld mediteren, maar ook een goede ademhaling helpen. Daarnaast is bosbaden een mooie manier om in het moment te blijven, maar ook om jouw intuïtie verder te ontwikkelen. Leef je in het nu, dan kom je ook dichterbij jezelf en zul je angst verminderen.
Zorg voor een positieve omgeving
Jouw omgeving is ook van groot belang bij hoe jij je voelt. Misschien bevindt jij je doorgaans op een plek waar je snel angstig wordt? Bijvoorbeeld door de drukte om je heen of de afwezigheid van natuur. Omring jij jezelf daarnaast met positieve, inspirerende mensen? Knuffel eens vaker. Bovendien kun je de levensenergie in huis verbeteren.
Angst verminderen: hoe doe je dat?
Hoewel stress en angst met elkaar in verbinding staan, is er wel een verschil tussen beide. Stress ontstaat veelal door externe factoren en prikkels, zoals werkstress. Angst ontstaat vaak van binnenuit, bijvoorbeeld door chaos in je hoofd Daarnaast ontstaat angst vaak door een gebrek aan contact met jezelf. Ontdek wat jouw persoonlijke missie is. Wat betekent voor jou de zin van het leven?
Ga voor jezelf na, wat geeft jou angst? Is dit gerelateerd aan werk, bijvoorbeeld door werkdruk, prestatiedruk, een hoog werktempo of een slechte werksfeer? Daarnaast kun je angst hebben door persoonlijke relaties. Misschien herken je jezelf in verlatingsangst of bindingsangst? Of bevindt je je misschien in een ongezonde relatie? Ook dat kan angst geven.
Angstgevoelens verminderen
Hoe kun je angstgevoelens verminderen? Geef voldoende aandacht aan jezelf, investeer in zelfliefde en gun jezelf weer rust in je hoofd Maak gebruik van journaling Ga jouw hoofd leegmaken door te wandelen in de natuur. Ga naar buiten. Beweeg. Voorkom dat je overprikkeld raakt. Laat je smartphone vaker links liggen. Geniet van de stilte. Eet meer plantaardige producten en kies vaker voor brainfood. Verhoog bovendien jouw frequentie Zo zul je jouw angst verminderen!
Toch extra ondersteuning nodig bij jouw angstklachten? Probeer dan eens wandelcoaching.