Zoeken

Zoeken sluiten

Ziekte van Lyme en de invloed van stress en voeding

dinsdag 10 augustus 2021

Ziekte van Lyme en de invloed van stress en voeding

Wist je dat je ook ongemerkt de Lyme ziekte kunt oplopen? In dat geval kunnen de gezondheidsklachten ook op een langere termijn ontstaan. Daarbij kunnen de Lyme symptomen zowel lichamelijk als mentaal zijn. Het zijn vaak vage, maar ook heel vervelende klachten. We spreken dan van de chronische ziekte van Lyme. Je vraagt je wellicht af, hoe ziet de ziekte van Lyme behandeling er dan uit? Een gezonde levensstijl is hierbij de essentie. Daarbij spelen goede voeding en stress verminderen een belangrijke rol. Gifstoffen, zoals in ongezonde voeding dienen dan ook zoveel mogelijk te worden vermeden. Daarnaast is het van belang om liefdevol en en positief in het leven te staan. In dit blogartikel lees je meer over hoe een sterk immuunsysteem jou helpt bij de Lyme ziekte. Zo kun je hier mogelijk zelfs van genezen!

ziekte van lyme

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte en wordt veroorzaakt door de bacterie spirocheet Borrelia burgdorferi. Een teek kan besmet zijn met deze bacterie. De ziekte van Lyme kan dan ook overgedragen worden door een tekenbeet. Het is echter gebleken dat de Borrelia bacterie ook afkomstig kan zijn van muggen, vlooien en mijt.

Hoe herken je de Lyme ziekte?

Eén van de eerste Lyme symptomen is het ontstaan van een rode kring op de plek van de beet (ook wel erythema migrans of EM genoemd). Het begint vaak met verschijnselen die vergelijkbaar zijn met de griep, bijvoorbeeld spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid. Direct na de beet dien je naar de dokter te gaan voor een antibioticakuur, dit zal het direct verhelpen. Toch is het niet altijd duidelijk of je besmet bent geraakt met de bacterie van deze ziekte. Dit komt doordat er niet altijd ziekteverschijnselen, jeuk of een rode kring optreden. Zo kun je hier ongemerkt toch last van krijgen. Je kunt een ziekte van Lyme test laten doen. Echter zijn deze testen niet altijd betrouwbaar doordat deze bacterie lastig op te sporen blijkt.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Symptomen ziekte van Lyme

Zoals gezegd zijn er ook Lyme symptomen die pas later na de infectie optreden, zoals (extreme) vermoeidheid Daarnaast zijn er andere lichamelijke symptomen, zoals spierpijn, keelpijn en hoofdpijn. Bovendien kunnen er problemen ontstaan met de spijsvertering, zoals darmklachten of diarree. Ook komen slaapproblemen, zoals slapeloosheid veelvuldig voor. Tenslotte kan men ook last krijgen van duizeligheid, veel zweten of eczeem. Er zijn nog andere symptomen te benoemen, namelijk haaruitval, gewichtstoename of juist gewichtsverlies. Kortom, verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op de Lyme ziekte.

Mentale symptomen

De ziekte van Lyme kent niet alleen lichamelijke, maar ook mentale klachten. Er kunnen namelijk problemen ontstaan met het zenuwstelsel. Zo kunnen er stemmingswisselingen optreden en concentratieproblemen. Daarnaast kun je moeite hebben met helder denken. De ziekte van Lyme kan daarnaast zijn weerslag hebben op je emotionele balans waardoor er zelfs angstklachten, paniekaanvallen of depressieve gevoelens kunnen ontstaan. Kortom, hierdoor kun je moeite hebben om stressbestendig te blijven. Je zult mogelijk moeilijker om kunnen gaan met werkdruk en met het werktempo. Uiteindelijk zou dit zich zelfs kunnen uiten in een burn out.

De rol van de hormoonbalans

Wat is het verband met de ziekte van Lyme en de hormoonbalans? De rol van je hormoonbalans is misschien groter dan je denkt. Evenwichtige hormonen betekent vaak ook een evenwichtig leven. Als het lichaam teveel oestrogeen heeft ten opzichte van progesteron, is er sprake van oestrogeendominantie. Dit vergroot gezondheidsklachten als gevolg van een verstoorde hormoonbalans. Denk bijvoorbeeld aan libidoverlies, pijn in de borsten of pijn in de testikels. Daarnaast kunnen er bij vrouwen PMS klachten optreden of kan er endometriose ontstaan.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Ziekte van Lyme behandeling

Sommigen krijgen de diagnose van de chronische ziekte van Lyme. Het is dan extra van belang om te zorgen voor een gezonde levensstijl. Hierbij is aandacht nodig voor gezonde voeding, de hormoonbalans en het verminderen van stress. Tenslotte is een gezonde emotionele balans ook essentieel, want hoe zorg je er namelijk voor dat negatieve gedachten geen kans krijgen?

ziekte van lyme

 

Voedingstips bij Lyme ziekte

Dagelijks kiezen voor gezonde voeding is voor iedereen goed, maar extra belangrijk bij de (chronische) Lyme ziekte. Wat zijn hierin de belangrijkste pijlers?

 1. Kies voor puur, vers eten en geef de voorkeur aan biologische groente en fruit. Zo vermijd je de gifstoffen.
 2. Vermijd zoveel E-nummers die je aantreft in bewerkte voeding, bijvoorbeeld E-621 in pakjes of zakjes.
 3. Suikers zijn een taboe, want de bacterie bij de Lyme ziekte voedt en vermenigvuldigt zich juist met suiker.
 4. Ondersteun je weerstand met supplementen, zoals zink, jodium, vitamine B12, vitamine D en omega 3 vetzuren
 5. Ontgift regelmatig met een groene smoothie of met groene algen, zoals chlorella of spirulina
Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Meer ontspanning, minder stress

Stress verminderen is noodzaak bij de ziekte van Lyme. Dit geldt niet alleen in het geval van stress op het werk, maar ook thuis, zoals relatiestress of vakantiestress. Misschien heb je nog geen manier van ontspanning gevonden die echt bij jou past? Wij geven je wat inspiratie. Zo kun je je hoofd leegmaken met bosbaden of meditatie. Daarnaast zorg je voor jezelf met deze self care tips Tenslotte kun je wandelcoaching proberen waarmee je al wandelend met een coach kunt praten die jou begrijpt.

Gifstoffen vermijden

Het zoveel mogelijk vermijden van gifstoffen is essentieel voor het behoud van gezonde hormonen, maar ook voor de behandeling van ziekte van Lyme. De gezondheidsklachten die ontstaan als gevolg van deze infectieziekte kun je hierdoor verminderen. Welke gifstoffen dien ik te vermijden? Het gaat hier om gifstoffen die we aantreffen in voeding, maar ook in onze dagelijkse verzorgingsproducten. Bijvoorbeeld fluoride in tandpasta en aluminium in deodorant. Deze gifstoffen komen via de huid ook in het bloed terecht waar ze het immuunsysteem verzwakken. Hierdoor zullen de symptomen van de Lyme ziekte eerder kans krijgen zich te laten zien.

ziekte van lyme

Zo krijg je jouw leven weer in de hand

Je kunt de ziekte van Lyme oplopen als gevolg van een bacterie welke kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten. Bij chronische Lyme kunnen deze klachten je dagelijks leven behoorlijk verstoren. Een tekort aan voedingsstoffen vergroot de kans op gezondheidsproblemen ten gevolge van deze ziekte. Pure, gezonde voeding is dan ook onmisbaar. Daarbij dient suiker zoveel mogelijk vermeden te worden. Daarnaast dient er voldoende tijd worden gemaakt voor ontspanning zodat stress weinig kans krijgt. Doordat de Lyme ziekte ook mentale klachten kan geven, is er kans op psychische problemen zoals woede of angst. Vergeet bovendien niet dat positieve gezondheid ten alle tijden essentieel is voor jouw leefstijl. Zo krijg je jouw energie weer terug en jouw leven weer in de hand!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

 • Inge Janssen schreef:

  Ik ben 82 en heb al ruim 10 jaar chronisch Lyme.
  Tijdens de corona periode had ik grote angst voor mijn kinderen en kleinkinderen die zich hadden laten “vaccineren”. Ik was bang dat zij zouden overlijden!
  Maar zij vonden mij een complotdenker, een wappie. Ik heb in die jaren zoveel stress opgebouwd dat ik vorig jaar een burn-out kreeg met ernstige depressieve klachten. Antidepressiva hielpen niet.
  Na na het lezen van een artikel van professor Scherder: wat doet het brein bij een burn-out
  herkende ik mijn klachten en ben ik gestopt met de antidepressiva en na een paar weken voelde ik dat het beter ging.
  Ben nu een jaar verder en nog steeds herstellende, met ups en downs.

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven