Zoeken

Zoeken sluiten

Jeuk bultjes door stress

dinsdag 4 augustus 2020

Heb jij last van jeuk bultjes door stress? Dat is ontzettend vervelend. Stress is op zichzelf natuurlijk al vervelend genoeg. Bijna iedereen heeft voor een groot gedeelte last van dezelfde problemen door stress. We worden bijna allemaal chagrijnig of prikkelbaar en zitten niet lekker in ons vel. Stress zorgt zelfs in een milde vorm voor een gejaagd gevoel en onrust. Sommige mensen krijgen bij stress last van wat meer specifieke problemen. Jeuk bultjes door stress kan zo’n probleem zijn. Wat dit extra vervelend maakt, is dat de bultjes ook zichtbaar kunnen zijn. De aanwezigheid valt anderen op en dat maakt het omgaan met stress bepaald niet eenvoudiger. Je moet misschien ook de neiging onderdrukken om te krabben.

Kortom: dit is een vervelend gevolg van stress. Maar hoe komt het eigenlijk dat je hier last van hebt? Je ervaart stress en je lichaam reageert door jeukende bultjes te vormen. Is dat raar? Dat is het niet. Stress heeft zeer veel verschillende uitingsvormen. Hoe vreemd ze ook op je over kunnen komen, ze zijn bijna altijd logisch te verklaren. In deze blog leg ik uit hoe die bultjes kunnen ontstaan en wat je er tegen kunt doen.

jeuk bultjes door stress

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe ontstaan jeuk bultjes door stress?

Wanneer je last hebt van stress, vinden er processen in je lichaam plaats die anders niet of in mindere mate zouden plaatsvinden. Dit zijn processen waar je zelf op dat moment geen vat op hebt. Ze vinden plaats, of je nu wilt of niet. Voor een groot gedeelte is dat maar goed ook. Deze processen zijn namelijk essentieel voor een goede werking van stress. Bij stress kun je onderscheid maken tussen een goede en een ongezonde variant. Met de goede variant ben je ook bekend. Bijvoorbeeld wanneer je moet vluchten voor plotseling gevaar, of snel in moet grijpen in een onverwachte situatie. Stress zorgt er op dat moment voor dat je geest scherp is en je lichaam in opperste staat van paraatheid verkeert. Je hartslag stijgt en je voelt dat je klaar bent voor actie.

Je hebt het aan die onbewuste processen in je lichaam te danken dat je goed kunt reageren en presteren op momenten dat het nodig is. Diezelfde processen vinden plaats bij ongezonde stress. Denk aan zaken als werkstress, geldzorgen, een te veeleisend sociaal leven of een aangrijpende gebeurtenis. Je lichaam kent het verschil tussen gezonden en ongezonde stress niet. Ook bij ongezonde stress worden deze processen in werking gezet. Zij dienen dan alleen geen nut.

Jeuk bultjes door stress ontstaan door hormonen die onder invloed van stress worden aangemaakt. Deze hormonen zouden nuttig zijn bij vormen van gezonde stress. Bij ongezonde stress worden deze hormonen wel aangemaakt, maar niet of onvoldoende gebruikt of afgebroken. Het resultaat is dat je een te hoog hormoongehalte in je lichaam hebt. In het geval van jeukende bultjes (en veel andere huidproblemen die veroorzaakt worden door stress) zijn met name de hormonen cortisol en histamine de boosdoeners.

Wat zijn de symptomen?

Die vervelende jeuk bultjes door stress kenmerken zich uiteraard door jeuk. Vaak is het direct duidelijk dat je met stressbultjes te maken hebt. Wanneer zij alleen onder invloed van stress ontstaan, kun je er zeker van zijn dat er een relatie is. De bultjes jeuken niet alleen, maar zijn vaak ook rood en droog. Hierdoor zie je ze duidelijk op je huid. Ze komen bij mensen vaak voor op de bovenarmen en in de hals, maar kunnen ook ontstaan op de borst, buik, rug en in het gezicht. Naast jeuk kun je last hebben van een trekkende, droge of schilferige huid.

jeuk bultjes door stress

Wat kun je doen tegen jeuk bultjes door stress?

Jeuk bultjes door stress kun je op twee manieren aanpakken. Je kunt de oorzaak bestrijden en het gevolg bestrijden. Die bultjes zijn namelijk een gevolg: een gevolg van stress. Dus alle goed bedoelde tips ten spijt: als dit nu eenmaal een van de manieren is waarop stress zich bij jou uit, kun je de bultjes waarschijnlijk niet voorkomen. Tenzij je werkt aan een oplossing van je stress. Mensen geven vaak goedbedoelde adviezen: veel water drinken, voldoende rusten of het eten van bepaald voedsel. Nu zijn dat adviezen waar je natuurlijk altijd wat aan hebt, maar in dit geval zullen zij weinig zoden aan de dijk zetten. Het voorkomen (of oplossen) van stress is toch echt de enige remedie.

Gelukkig kun je wel direct beginnen met het bestrijden van de jeuk. Er zijn diverse middelen verkrijgbaar die de jeuk kunnen verzachten. Vraag dit gerust aan je huisarts of apotheek. Dit is natuurlijk geen oplossing van je probleem, maar maakt het wel een stuk draaglijker. Je zult in je dagelijks leven minder last hebben van jeuk en minder snel de neiging hebben om te krabben. Krabben kan de jeuk namelijk alleen maar verergeren of kan ervoor zorgen dat bultjes open springen en gaan bloeden.

Als je last hebt van jeuk bultjes door stress dan is de kans groot dat je op momenten dat je geen stress ervaart ook geen last hebt van deze bultjes (of minder). Met andere woorden: los je stress op en dit probleem zal ook verdwijnen. Maar hoe doe je dat? Je kunt zelf actie ondernemen en proberen van je stress af te komen. Lees de volgende blogs vooral eens:

Onze coaches kunnen je helpen

Het is altijd goed om zelf te proberen je stress aan te pakken. Let echter wel goed op dat stress je niet te veel wordt. Lukt het je niet om van je stress af te komen? Je bent zeker niet de enige. Hardnekkige stress is iets dat soms zeer moeilijk te verslaan is. Toch is het belangrijk dat je hier werk van maakt. Wanneer stress te lang aanhoudt, loop je bijvoorbeeld het risico om een burn-out te krijgen. Hoe eerder je ingrijpt, hoe beter. Heb jij hulp nodig? Onze burn-out coaches staan voor je klaar. Om je met een persoonlijk plan, blijvend van je stress af te helpen, zodat ook die lastige symptomen zoals jeuk bultjes door stress verdwijnen. Neem contact met ons op om een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een coach bij jou in de buurt in te plannen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven