Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe kom je uit een burn-out?

donderdag 4 juni 2020

Hoe kom je uit een burn-out? Dat is zeer waarschijnlijk de eerste vraag die jij jezelf stelt wanneer je door een burn-out getroffen wordt. Misschien is het zelfs het enige wat je bezighoudt. Je wilt van dat alles overheersende gevoel af. Een goed antwoord geven op de vraag “hoe voelt iemand zich met een burn-out” is lastig. Iemand die dit nog nooit ervaren heeft, kan het zich waarschijnlijk niet voorstellen. Je kunt van alles voelen tijdens een burn-out: verdriet, enorme stress, complete lusteloosheid, woede, frustratie, angst en paniek. Wat je echter altijd ervaart, is complete uitputting. Zowel fysiek als mentaal. Hoe kom je uit een burn-out, is dus een logische vraag om te stellen.

Wie in een burn-out terecht komt, kan zich in een uitzichtloze situatie wanen. Veel mensen hebben wel eens te veel stress meegemaakt. Ook een groot aantal weet (helaas) hoe het is om te kampen met extreme stress of chronische stress. Dit betekent dat je zeer waarschijnlijk bekend bent met diverse symptomen van stress. Verschillen de symptomen van een burn-out hiervan? Niet zozeer qua aard, maar wel qua ernst. De symptomen die je ervaart, zijn bij een burn-out niet direct anders dan bij hevige stress. Ze zijn echter wel (nog) veel ernstiger. Ernstige stress is vervelend en ongezond, maar je weet waarschijnlijk wel dat je hier met rust en de juiste maatregelen van kunt herstellen. Maar hoe zit dit met een burn-out? Hoe kom je uit een burn-out? En is dit op eigen kracht mogelijk?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe kom je uit een burn-out op eigen kracht?

Ik hoef er niet omheen te draaien: op eigen kracht uit een burn-out komen, is niet voor iedereen weggelegd. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Herstellen van een burn-out is echter een zware opgave en in de regel een zeer langdurig proces. Want hoe lang duurt een burn-out? De gemiddelde hersteltijd van een burn-out bedraagt 8 maanden. Dat betekent 8 maanden lang echt naar jezelf leren kijken en doen wat juist is. Er zijn uiteraard mensen die (veel) sneller van hun burn-out herstellen. Het kan echter ook een stuk langer duren. 8 Maanden is een gemiddelde. Hoe lang het bij jou duurt, hangt af van de ernst van je burn-out, evenals hoe je hier mee omgaat en wat je doet en laat.

burn-out test burnout

Hoe je uit eigen kracht een burn-out overwint, is onder andere afhankelijk van hoe snel je ingrijpt. In de basis geldt namelijk dat hoe eerder je maatregelen treft, des te groter de kans is dat je snel herstelt. Vermoed je dat je een burn-out hebt, doe dan de burn-out test. Deze wetenschappelijk onderbouwde en gevalideerde test geeft je uitsluitsel over hoe het met jouw stressniveau gesteld is. Heb je een beginnende burn-out, dan is de kans dat je hier zelfstandig van kunt herstellen een stuk groter dan wanneer je pas ingrijpt bij een burn-out die je al helemaal plat heeft gelegd.

Maak gebruik van hulp uit je omgeving

Wat moet je zeggen bij een burn-out? Mijn advies is: wees altijd eerlijk. Maak gebruik van hulp uit je omgeving. Hoe kom je uit een burn-out wanneer je hulp accepteert? Een stuk sneller. Steun vanuit je omgeving is belangrijk. Het kan je er op moeilijke momenten doorheen helpen en je partner, familieleden en/of vrienden kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes.

De juiste keuzes maken

De juiste keuzes maken is om een burn-out te overwinnen ontzettend belangrijk. Uit je burn-out komen doe je het snelste wanneer je belangrijke beslissingen neemt met het oog op een zo goed mogelijk herstel. In sommige situaties lijkt dit eenvoudig, maar dat is het zelden. Je weet bijvoorbeeld dat jij je kansen op herstel aanzienlijk verbetert wanneer je stress vermijdt (hoe kom je van stress af?), gezond eet, beweegt en voldoende slaap pakt. Dat is de basis van een gezond leven. Dat weet je, ook wanneer je een burn-out hebt. Maar iets weten en ergens naar handelen, zijn twee verschillende dingen.

Wanneer je een burn-out hebt, kun je soms tot niets meer komen. Hoe kom je uit een burn-out in dat geval? Sommige mensen lukt dit, anderen komen hier niet op eigen kracht uit.

Lukt het niet? Dat is niets om je voor te schamen

Een burn-out komt, alsof het nog niet ernstig genoeg is, vaak ook met enkele lelijke bijverschijnselen. Zo schamen mensen zich regelmatig voor hun burn-out. Dit terwijl een burn-out niets is om je voor te schamen. Honderdduizenden mensen krijgen jaarlijks hiermee te maken. Het is dus absoluut geen teken van zwakte. Iedereen kan onder de juiste (dus eigenlijk onder de verkeerde) omstandigheden getroffen worden door een burn-out. Lukt het je niet om zelf uit je burn-out te komen, dan is schaamte wel het laatste dat je zou moeten voelen. Je hoeft de strijd niet alleen te voeren.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe kom je uit een burn-out met een coach?

De burn-out coaches van Liberi staan voor je klaar om je te helpen. Hoe kom je uit een burn-out met behulp van een coach? Onze coaches zijn gespecialiseerd in het behandelen van een burn-out. Zij hebben de kennis en ervaring om jou de handvatten aan te reiken om uit het dal te komen en de weg omhoog in te zetten. Zij zijn vertrouwenspersoon, coach en stok achter de deur tegelijk.

uit je burn-out komen

Door middel van een beproefde en wetenschappelijk onderbouwde methode helpen wij je stap voor stap op weg in je herstel. Dit doen wij middels ons zelf ontwikkelde Fasenplan en waar mogelijk met behulp van wandelcoaching. Onze coaches zijn allemaal goed opgeleid en beschikken over zeer riante ervaring. Uit je burn-out komen, vraagt vaak een stapsgewijze aanpak. Deze hanteren wij: helemaal ingevuld aan de hand van wat jij nodig hebt. Zo kun je doorlopend vorderingen maken en kunnen we er voor zorgen dat je geen terugval ervaart.

Wij weten uit ervaring dat wij de hersteltijd van een burn-out met wel vele maanden kunnen terugdringen, ten opzichte van zelfstandig herstel. Gun jezelf een spoedig en volledig herstel. Ook wanneer je nog geen burn-out hebt, maar bang bent dat stress je te veel wordt, kun je gebruikmaken van onze diensten. Je kunt ons namelijk ook preventief inschakelen. Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvend intakegesprek met een burn-out coach bij jou in de buurt.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven