Zoeken

Zoeken sluiten

Hoe voelt een burn-out?

dinsdag 5 mei 2020

Voor iemand die hier geen ervaring mee heeft, is het haast niet voor te stellen hoe het moet zijn om een burn-out te hebben. Gelukkig maar. Het kan echter zeker geen kwaad om je hier iets in te verdiepen. Mensen met een burn-out verdienen compassie. Zij voelen zich vaak onbegrepen. Hier heeft meestal niemand schuld aan. Het kan niemand worden kwalijk genomen dat hij of zij niet precies begrijpt hoe een ander met een burn-out zich voelt. Maar hoe voelt iemand zich met een burn-out dan? Als specialisten op dit gebied kunnen wij je het een en ander vertellen waardoor je meer inzicht krijgt in hoe het is om een burn-out te hebben. Zo zorg je voor meer begrip en ben je beter in staat om iemand met een burn-out te steunen of te helpen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hoe voelt iemand zich met een burn-out?

Hoe voelt iemand zich met een burn-out? Er is een term die de lading voor een zeer groot gedeelte dekt: lamgeslagen. Een burn-out wordt gekenmerkt door totale fysieke en psychische uitputting. Er is dus een duidelijk verschil tussen overspannenheid en een burn-out. Een burn-out kan aanvoelen als een uitzichtloze situatie. Een situatie waarin mensen geen uitweg meer zien. Voor iemand die nog nooit een burn-out heeft meegemaakt, is het haast niet voor te stellen. Depressieve gevoelens komen echter zeer vaak voor. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben. Deze gevoelens, al dan niet in combinatie met verschillende andere fysieke en mentale klachten, kunnen mensen compleet ontwrichten. Het dagelijks leven is niet meer hetzelfde en zelfs de kleinste dingen kunnen een enorm obstakel vormen.

Hoe voelt burn-out

Een burn-out kan zorgen voor eenzaamheid en sociale isolatie. Veelvoorkomende gevolgen die wij zien, zijn:

Een burn-out raakt je op alle gebieden

De vraag “hoe voelt iemand zich met een burn-out” is lastig te beantwoorden. De bovenstaande voorbeelden komen regelmatig voor. Maar een burn-out raakt je op alle gebieden. Niet voor niets worden bij de symptomen van een burn-out vier verschillende gebieden van impact onderscheiden: distress, depressie, angst en somatisatie. Het is niet zo dat je per se op al deze gebieden last moet ervaren om te kunnen spreken van een burn-out. Het is daarentegen ook niet zeldzaam dat mensen op al deze gebieden symptomen ervaren. Dat betekent dat iemand met een burn-out zich op meerdere gebieden zeer slecht voelt.

Hoe voelt iemand zich met een burn-out qua dagelijks functioneren?

In de categorie “distress” vallen klachten die je functioneren merkbaar kunnen beïnvloeden. Wie dergelijke klachten ervaart, zal dus (grote) moeite hebben in zijn of haar dagelijks functioneren. Denk hierbij aan klachten als:

Depressieve gevoelens komen vaak voor

Iemand met een burn-out voelt zich vaak depressief. Dat is niet verwonderlijk. Je leven wordt op zijn kop gezet en alles kost je moeite. Je loopt rond met gevoelens die je zelf waarschijnlijk niet altijd begrijpt. Omdat normaal functioneren zo lastig wordt, loop je een verhoogde kans om depressieve gevoelens te ontwikkelen. Veelvoorkomende symptomen in dit opzicht zijn:

  • Het gevoel hebben dat het leven niet de moeite waard is
  • Een gevoel dat het beter zou zijn als je dood was
  • Extreme neerslachtigheid

Deze depressieve gevoelens kunnen zeer, zeer heftig en zelfs levensbedreigend zijn. Niet voor niets besteedt zelfmoordpreventie hier expliciet aandacht aan.

angstige gevoelens burn-out

Angstige gevoelens

Een burn-out is beangstigend. Angst kan zowel een oorzaak als een gevolg van een burn-out zijn. Wie elke dag worstelt met een (extreme) angst loopt het risico dat de stress te veel wordt en overgaat in een burn-out. Aan de andere kant zie je ook vaak dat een burn-out zorgt voor het versterken van bestaande angsten of het ontstaan van nieuwe angsten. Vaak gaat het om:

Een burn-out uit zich ook lichamelijk

De vierde categorie is de categorie “somatisatie”. Somatisatie is de wijze en mate waarop je lichaam reageert op stress. Een burn-out kan je fysiek net zo lam leggen als geestelijk. De lijst met lichamelijke symptomen is veel langer dan de meeste mensen zich realiseren. Om enkele herkenbare voorbeelden te noemen:

Kortom: iemand voelt zich zeer slecht

De voorbeelden die ik heb gegeven zijn slechts een greep uit talloze symptomen. Het zal iedereen dus wel duidelijk zijn dat iemand met een burn-out zich bijzonder slecht voelt. Het laat zich ook niet vergelijken met overspannenheid. Zelfs niet met zwaar overspannen zijn. Dit is iets dat je als buitenstaander zult moeten accepteren.

Niemand vindt het fijn om dierbare te zien worstelen met een burn-out. Je wilt helpen, maar hoe? Veel goedbedoelde adviezen werken vaak helaas vaak averechts. Ontspannen bij een burn-out  is helaas geen oplossing. Iemand kan niet “gewoon iets proberen” of “gewoon even lachen.” Om te herstellen van een burn-out heeft iemand professionele hulp en de steun uit zijn/haar omgeving nodig.

Het kan frustrerend zijn om om te moeten gaan met iemand met een burn-out. Je kunt het gevoel krijgen dat je adviezen en goede intenties totaal niet helpen. Probeer jezelf er altijd aan te herinneren dat dit niet komt omdat de ander niet geholpen wil worden. Hij/zij kán eenvoudigweg niet. Dit is wat een burn-out zo frustrerend maakt voor alle betrokkenen: zonder de juiste, professionele hulp is deze haast niet op te lossen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Hoe voelt iemand zich met een burn-out na behandeling?

Wanneer iemand volledig is hersteld van een burn-out, kan hij/zij weer genieten van het leven. Dat zal wel anders zijn dan voorheen. Na het overwinnen van een burn-out kun je vitaliteit, levensvreugde en mentale en fysieke gezondheid weer volledig terugkrijgen. Echter: je neemt wel waardevolle bagage mee. Je hebt aan den lijve ondervonden waar je grens ligt en wat er kan gebeuren wanneer je die grens overgaat. Wie is hersteld van een burn-out, heeft waardevolle inzichten en is als persoon veranderd ten opzichte van wie hij of zij was vóór de burn-out. Dat is goed, want dat betekent dat het risico op een terugval laag is. Je zult niet snel dezelfde fouten maken die hebben geleid tot het ontstaan van een burn-out.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

1 reactie

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven