Zoeken

Zoeken sluiten

Wanneer heb je een burn-out?

maandag 18 mei 2020

Wanneer heb je een burn-out? Een burn-out heb je wanneer je langdurig uitvalt door totale fysieke en mentale uitputting. Je kunt je dagelijkse leven niet meer leven zonder ernstige beperkingen. Denk aan langdurig werkverzuim of een sociaal leven dat vrijwel helemaal stil komt te liggen.

Ondanks dat honderdduizenden mensen elk jaar door een burn-out worden getroffen, zijn er nog steeds veel gevallen waarin een burn-out niet herkend of erkend wordt. Daarnaast komt het ook voor dat andere aandoeningen of stoornissen onterecht als burn-out worden bestempeld. Een burn-out is een specifiek verschijnsel dat zeker niet hetzelfde is als een depressie of surmenage (overspannenheid).

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wanneer heb je een burn-out?

De bovenstaande omschrijving is niet helemaal volledig. Dit kan namelijk ook gebeuren bij een depressie of ernstige overspannenheid. Wanneer heb je een burn-out en hoe weet je of dit geen depressie of “gewone” overspannenheid is? Er zijn duidelijke verschillen. Zo is een depressie een energiestoornis en een burn-out een stemmingsstoornis. Het verschil tussen een burn-out en overspannenheid is dat je van overspannenheid zelfstandig kunt herstellen.

Ontspannen bij een burn-out is dus verstandig, maar dit zal er niet voor zorgen dat je burn-out verdwijnt. Hier merk je het verschil met overspannen zijn. Van overspannenheid kun je herstellen door voldoende rust te nemen. Om van een burn-out te herstellen, heb je hulp nodig van bijvoorbeeld een professionele burn-out coach.

Mensen beschouwen een burn-out nog wel eens als een extreme vorm van overspannenheid. Uiteindelijk kom je er achter dat dit niet het geval is. Wanneer je voor je gevoel alles hebt geprobeerd om je beter te voelen en je nog steeds last hebt van klachten, moeten de alarmbellen gaan rinkelen.

Kun je een burn-out herkennen?

Een burn-out herkennen is dus niet altijd eenvoudig. Een burn-out kan gepaard gaan met zeer veel verschillende symptomen. Deze symptomen zijn echter niet allemaal exclusief voorbehouden aan een burn-out. Dus herken jij de signalen van een burn-out op tijd? Wanneer je denkt last te hebben van een burn-out, is het verstandig om een burn-out test te doen. Deze wetenschappelijk onderbouwde test die ook door psychologen en huisartsen wordt gebruikt voor het stellen van diagnoses, geeft je een goed en betrouwbaar inzicht in jouw gesteldheid.

Voor een stoornis die zo’n groot maatschappelijk probleem vormt, is het vreemd dat een burn-out nog niet altijd wordt gesignaleerd. Ondanks dat er meer maatschappelijke aandacht is voor dit probleem en er ook meer aandacht voor werkstress is bij werkgevers, komen er nog veel te veel mensen in de problemen omdat zij niet de hulp zoeken die zij nodig hebben. Dit heeft lang niet altijd te maken met het niet (h)erkennen van een burn-out. Schaamte speelt nog steeds een grote rol. Mensen zien een burn-out soms nog steeds als een teken van zwakte. Dat is het absoluut niet. Iedereen kan een burn-out krijgen. Deze ontstaat niet omdat je niet sterk genoeg bent, maar omdat je wordt blootgesteld aan chronische stress. Iedereen heeft een grens.

Wanneer heb je een burn-out door het werk?

Werkstress is met afstand de grootste veroorzaker van burn-outs. Dit is een serieus probleem. Het betekent namelijk dat óf mensen te laat signaleren dat zij in de problemen zitten, óf dat zij dit wel signaleren, maar simpelweg niet weten wat ze hieraan moeten doen. Een derde mogelijkheid is dat zij zich er wel van bewust zijn en ook zouden willen werken aan een oplossing, maar dit niet durven. Uit angst om ontslagen te worden, bijvoorbeeld. Maar wanneer heb je een burn-out door het werk? De waarheid is dat een burn-out nooit alleen werkgerelateerd kan zijn. Het is namelijk een resultaat van hoe jij met de situatie (zoals werk) omgaat. Feit is in elke situatie, dat als je maar lang genoeg doorgaat, bereik je vanzelf het punt waarop je wordt overvallen door totale uitputting.

burn-out door werk

Een burn-out ontstaat echter niet van de ene op de andere dag. Het is het resultaat van structurele ongezonde stress. Bij veel mensen bouwt dit steeds verder op op totdat langdurig verzuim onvermijdelijk wordt. Je hoeft het echter niet zover te laten komen. Mensen vragen zich vaak af: was mijn burn-out te voorkomen? Misschien wel. In elk geval geldt dat hoe eerder je handelt, hoe sneller je kunt herstellen. Wanneer heb je een burn-out door het werk? Houd in elk geval de onderstaande signalen in de gaten:

Wellicht herken jij deze signalen, of anders één van de andere meest voorkomende oorzaken van stress op het werk.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat moet ik doen bij een burn-out?

Wat je moet doen bij een burn-out, is duidelijk: schakel de hulp in van een burn-out coach. Onze coaches bieden een effectieve aanpak bij het herstellen van een burn-out. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een burn-out coach bij jou in de buurt. In dit gesprek kun je de resultaten van de burn-out test bespreken en vertellen over je problemen. Je coach kan je direct vertellen hoe hij/zij met een persoonlijk behandelplan ervoor kan zorgen dat jij zo snel mogelijk weer fit, gezond en gelukkig wordt.

Naast het inschakelen van een coach zijn er nog meer stappen die je kunt nemen. Hoewel herstellen van een burn-out zonder gespecialiseerde hulp vaak heel lastig is, betekent dit niet dat je jouw herstel niet kunt ondersteunen. Denk altijd aan de basis: gezond eten, stress zo veel mogelijk vermijden en zorgen voor voldoende slaap. Voor zover dit lukt, want als burn-out coaches weten wij als geen ander dat dit soms moeilijk of onmogelijk is. Probeer wel werk te maken van ontspanningsoefeningen. Deze zullen je burn-out niet verhelpen, maar kunnen het omgaan hiermee wel dragelijker maken.

wanneer burn-out

Hopelijk is de vraag “wanneer heb je een burn-out” bij dezen goed beantwoord. Het belangrijkste is om altijd alert te blijven bij stress. Leer stressvolle situaties herkennen. Wanneer je merkt dat je met grote regelmaat of constant te maken hebt met stress, realiseer je dan dat jij je in een gevarenzonde bevindt. Het wil nog niet zeggen dat je dicht tegen een burn-out aanzit, maar je loopt zeker een verhoogd risico. Ook dan kun je in actie komen, want je kunt onze burn-out coaches ook preventief inschakelen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven