Je lijdt al langer tijd aan ernstige stressklachten of zit zelfs thuis in een burn-out. Het leven lijkt uitzichtloos en de dagen kruipen langzaam achter elkaar aan, zonder het gevoel te hebben dat je situatie verbetert. De spanning kan dusdanig oplopen dat je je wanhopig begint te voelen. Kalmerende middelen beginnen steeds aantrekkelijker te worden, al is het maar om even niet in een continue staat van paraatheid te verkeren. Het is altijd nog beter dan jezelf verliezen in alcohol of drugs. Maar is dat ook echt zo? In dit blog bespreken we alles omtrent het gebruik van kalmerende medicijnen voor en tijdens een burn-out.
Je kan de stress niet meer aan
Welke medicijnen zijn er?
Verdovende middelen als medicijn gebruiken
Nadelen van onderdrukken stressklachten met medicatie
Waarom coaching een beter resultaat geeft op lange termijn
We hebben al vaker besproken dat een burn-out ervoor zorgt dat je lichaam en geest in een alsmaar durende staat van freeze, fight of flight verkeert. Slaaptekort, geheugenverlies en onrust kunnen gegeven moment hun tol eisen waardoor je verlangt naar een beetje rust. Wanneer je je met dergelijke klachten meldt bij een huisarts, wordt er al snel gesproken over medicijnen. Op dat moment kan dit de oplossing zijn waar je al een tijdje naar zoekt. Echter, je kunt jezelf afvragen in hoeverre het iets oplost indien je de bron van je klachten niet heb laten behandelen.
We willen hier benadrukken dat wij het professionele oordeel van een huisarts niet in twijfel trekken. Medicijnen tijdens een burn-out zijn in een enkele situatie het handvat wat je nodig hebt terug te komen naar de basis. Indien je hiervoor kiest, probeer dit dan zo kort mogelijk te doen en start direct met een behandeltraject om je burn-out te behandelen.
De meest bekende en voorgeschreven medicijnen vallen onder de benzodiazepinen. Deze werken allen kalmerend en zorgen ervoor dat je gevoelens, angsten en emoties afgevlakt worden. Onder deze kalmerende medicatie behoren diazepam, alprozalam, lorazapam en bromazepam. In grote lijnen hebben zij dezelfde kalmerende werken. Nitrazepam en temazepam zijn kortwerkende benzo’s en worden vooral gebruikt als ondersteuner om in te slapen indien je kampt met ernstig slaaptekort. Oxazepam valt ook onder de benzodiazepine, maar is een dusdanig sterk middel dat zelfs artsen deze niet graag als eerste keus voorschrijven.
Naast benzodiazepinen zijn er nog een aantal andere medicijnen die regelmatig worden voorgeschreven.
Betablokkers zijn medicijnen die van origine worden gebruikt tegen hart– en vaatziekten. Dit medicijn blokkeert de werking van een aantal stresshormonen, waaronder bijvoorbeeld cortisol. In sommige sporten staat dit middel op de lijst van verboden middelen.
Afgekort worden deze medicijnen SSRI’s genoemd. Serotonine is een stof die van nature voorkomt in ons brein en invloed heeft op onze stemming. SSRI’s remmen de heropname van je serotonine waardoor angsten zouden verminderen. Dit medicijn wordt regelmatig voorgeschreven ten tijde van een depressie, maar ook tijdens een burn-out.
Dit medicijn is van een iets zwaarder kaliber en wordt voorgeschreven wanneer je bijvoorbeeld in een burn-out terecht bent gekomen door een meegemaakt trauma. Ook wordt het geregeld voorgeschreven met een borderlinepersoonlijkheidsstoornis, depressie of (C)PTSS. Nardil en Parnate zijn zogenoemde MOA remmers. Het kan zijn dat je hier nog niet van gehoord hebt. Dit komt omdat deze medicijnen nogal veel bijwerkingen geven waaronder een veel te hoge bloeddruk. Zij worden om die reden nauwelijks voorgeschreven.
Er zijn genoeg mensen die absoluut geen medicatie willen gebruiken om stress- of angstklachten te onderdrukken om wat voor reden dan ook. Wat je in die situatie regelmatig ziet, is dat een verdovend middel als vervanger gaat dienen. Alcohol, cannabis, maar ook zwaardere middelen zoals GHB worden nog weleens als zelfmedicatie gebruikt. Je kunt je afvragen of dit beter is dan een voorgeschreven medicijn. Juist doordat er geen controle is van een arts of specialist, is de kans aanzienlijk groter dan je een verslaving ontwikkelt of je jezelf over doseert.
Het grootste verschil tussen medicijnen en verdovende middelen is dat medicijnen voorgeschreven worden en verdovende middelen niet. Alcohol is een van de meest toegankelijke drugs die bestaat en cannabis is vrij verkrijgbaar in de daarvoor dienende coffeeshops. De grootste overeenkomst, en hier komen we bij de essentie van dit blog, is dat zowel verdovende middelen en de meeste voorgeschreven medicijnen tegen stress, verslavend zijn. En een verslaving is het tegenovergestelde van in verbinding staan met jezelf. Iets wat je juist hard nodig hebt wanneer je in een burn-out zit.
Zoals eerder geschreven kunnen medicijnen in een enkel geval een handvat zijn de ergste klachten omtrent stress of angst te onderdrukken. We kiezen hier bewust voor onderdrukken want uiteindelijk lost het niets op. Je gevoelens, onrust of angsten worden verschoven naar een later moment. Zodra het medicijn uit begint te werken komen alle gevoelens simpelweg gewoon weer terug. Hierdoor is kalmerend medicijn soms niet alleen lichamelijk verslavend, maar ook geestelijk. Daarnaast staat het soms ook je behandeling in de weg. Vooral wanneer je behandeling gericht is op angsten, iets wat veel voorkomt tijdens een burn-out.
Om meteen met de deur in huis te vallen: Het grootste nadeel van medicijnen in combinatie met een behandeltraject is het achteraf afbouwen van de medicatie. Veelal kun je niet direct stoppen omdat je anders teveel last krijgt van afkickverschijnselen. En afkicken van middelen of medicijnen veroorzaakt op z’n beurt weer stress. Je loopt hierdoor een groot risico om terug te vallen in je burn-out. Nog een belangrijk onderwerp: Met medicijnen beleef je de behandeling nooit volledig. Omdat je symptomen van burn-out worden onderdrukt, is er een reële kans dat je achteraf gezien niet genoeg mentale handvatten hebt met je terugkerende emoties om te gaan.
Je kunt met medicijnen bepaalde emoties, gevoelens of angsten die je ervaart in een burn-out onderdrukken, maar een oplossing is het niet. Uiteindelijk is het behandeling van je burn-out op langere termijn wat je wil. Dit kun je samen met een professionele coach gaan doen. Afhankelijk van de mate van je klachten, zijn er diverse trajecten die je kunt volgen. Veel van deze trajecten worden gecombineerd met wandelcoaching om tussen de intensiteit door, rust te vinden in de natuur en terug te komen in de verbinding met jezelf. Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606