Het zal voor velen wel herkenbaar zijn: Hartkloppingen wanneer je stress ervaart. In principe is dit, wanneer het niet al te vaak voorkomt, onschuldig en niet direct iets waarmee je naar een arts hoeft. Toch is het voor vrouwen belangrijk waakzaam te blijven op hartklachten. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen hoe mannen hartklachten ervaren tegenover vrouwen. Stress zal niet direct levensgevaarlijke klachten veroorzaken maar langdurige stress kan een onontdekte hartkwaal wel verergeren. Hierom is het belangrijk dat je hartklachten door stress tijdig herkent en tijdig start met het behandelen van je stressklachten. Hoe je deze klachten herkent en wat je kunt doen lees je in dit blog.
Verschil hartklachten tussen vrouw en man
Vroeger werd er gedacht dat hart- en vaatziekten echte mannenkwalen zijn. Tegenwoordig weten we beter en is het een feit dat er juist meer vrouwen overlijden aan hartklachten dan mannen. Dit heeft ook te maken met de manier waarop de klachten worden ervaren en in welke levensfase je je bevindt. Mannen hebben vaker op jonge leeftijd hartklachten en wanneer deze zich voordoen komt dit met duidelijke signalen. Pijn op de borst, pijn in je linkerarm, zij en aangezicht. Vrouwen hebben een groter risico op hartklachten rond en na de overgang. Maar het verontrustende is dat de klachten zich bij vrouwen anders uiten.
Het gros van de vrouwen die zich op een bepaald moment melden bij een arts met klachten spreken niet over de tekstboek symptomen. Vermoeidheid, duizelig zijn, hartkloppingen, ernstige slaapproblemen en kortademigheid zijn veelal de meest genoemde klachten. Regelmatig worden deze klachten weggezet als symptomen die horen bij de overgang. Vrouwen voelen zich al een tijdje niet lekker en klagen over algehele malaise. Hele andere klachten dan wat een man ervaart met hartklachten. Hierom is het belangrijk tijdig naar een arts te gaan. Juist omdat de klachten wat vaag zijn wordt een serieuze hartaandoening te laat opgemerkt en kan dit fataal aflopen.
Hartklachten andere oorzaak dan stress
Voordat we het hoofdonderwerp gaan bespreken vinden wij het belangrijk ook andere oorzaken van hartklachten te bespreken. Dit is een uiterst serieus onderwerp en voordat je je hartklachten wegzet als stressklacht, is het essentieel eerst andere medische aanleidingen uit te sluiten. Als we spreken over problemen rondom het hart is er weinig ruimte voor een foute (zelf)diagnose. Wanneer je als vrouw klachten ervaart, zoals hierboven te lezen, laat dan eerst door een medisch specialist andere oorzaken uitsluiten. Er zijn twee belangrijke aandoeningen die hoe dan ook uitgesloten moeten worden.
- SCAD: Dit is een spontane dissectie van een of meer kransslagaderen. Deze aandoening komt vooral voor bij vrouwen op jongere leeftijd. Stress kan deze aandoening verergeren.
- Slagaderverkalking: Deze aandoening is een stille sluiper. Je kan lang rondlopen met een vernauwde slagader zonder heftige klachten. Ook deze aandoening kan verergeren door stress en uiteindelijk leiden tot een hartinfarct.
Naast bovenstaande hartklachten zijn er nog tal van aandoeningen die met dezelfde vage klachten komen. Daarom benadrukken wij nogmaals deze eerst uit te sluiten bij een medisch specialist.
Hoe werkt stress op je hart?
Stress heeft een aantal negatieve effecten op ons lichaam. Stress zelf veroorzaakt niet direct hartklachten maar de effecten die het heeft op je lichaam kan kwalen verergeren of triggeren. Wanneer je leeft met spanning stijgt je bloeddruk, gaat je hart sneller kloppen en gaat er meer bloed naar je spieren. Op zich kan dat niet al te veel kwaad maar wel wanneer de stress langdurig of chronisch is. Je lichaam krijgt namelijk geen tijd om te herstellen. Daarnaast heeft stress ook gevolgen voor hoe gezond je leeft. Het komt veel voor dat je minder gezond gaat eten of minder bewegen wanneer leeft met een burn-out. Sommigen gaan meer roken of drinken meer alcohol dan gezond is om de stressklachten wat te beperken. Dat is ook slecht voor je cholesterol, wat alleen maar voor nog meer risico zorgt.
We weten ook dat stress een verhoogde spierspanning veroorzaakt. Dit heeft direct effect op je hart. Aangezien je hart een van de grootste spieren in je lichaam is, kun je je wel voorstellen wat voor effect langdurige spanning kan hebben.
Angst en depressie
De afgelopen decennia zijn er een hoop nieuwe onderzoeken gepubliceerd over hartklachten veroorzaakt door stress, angst en depressie bij vrouwen. En deze onderzoeken waren hard nodig. Hartklachten bij vrouwen werden namelijk onder gediagnosticeerd. Het is algemeen bekend dat vrouwen, vaker dan mannen, kampen met depressie- en angstklachten. Recent onderzoek heeft aangetoond dat deze psychische klachten meer effect heeft op het ontwikkelen van hartklachten dan in eerste instantie werd gedacht. Meer dan de helft van de vrouwen die lijden aan SCAD en een hartinfarct kregen, ervoeren in de 24 uur voorafgaand aan het infarct meer emotionele stress dan anders. Nog een belangrijke reden om psychische klachten zoals stress, depressie en burn-out serieus te nemen.
Een stress-infarct
Wanneer het je lichaam uiteindelijk teveel wordt kun je een stress-infarct krijgen. Dit treft voornamelijk vrouwen maar wordt nog te vaak over het hoofd gezien. Het wordt ook wel ‘De blinde vlek in de zorg’ genoemd. Vooral vrouwen tussen de 40 en 55 jaar worden hierdoor getroffen maar omdat er geen duidelijke richtlijnen voor zijn wordt je vaak ongedane zaken weer naar huis gestuurd. Migraine, de overgang, financiële en sociale problemen, huiselijk geweld en een ongezonde leefstijl hebben een grote invloed op het ontwikkelen van hartklachten bij vrouwen. Deze vormen van stress kan schade aanrichten rondom het hart. Een zogenoemd ‘spasmeprovocatietest’ kan aantonen of dit het geval is.
Blijf het niet aankijken
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: Langdurige stress, depressie, somberheid, angsten of andere psychische klachten kunnen hartklachten bij vrouwen verergeren. Het is dus niet alleen belangrijk uit te zoeken of je hart nog in goede conditie is, het is nog belangrijker je stressklachten serieus te nemen. Hier kan een professionele coach uitkomst bieden. Vooral wanneer je niet volledig bewust bent waardoor de stressklachten precies veroorzaakt worden. Door te starten met wandelcoaching kom je terug in de natuur en terug in de basis. Dagelijks je dag starten met een korte meditatie kan een groot verschil maken tussen leven onder continue spanning of welverdiende rust en ontspanning.