Zoeken

Zoeken sluiten

Een vast dagritme tijdens je burn-out

dinsdag 30 mei 2023

In een eerdere blog hebben we geschreven over het bijhouden van een dag- en weekplanning en hoe je dit het beste praktisch in kunt vullen. Dit blog gebruiken we om dieper in te gaan op de reden waarom een gezond en vast dagritme belangrijk is wanneer je last hebt van stress, of in een burn-out zit. Het lijkt namelijk erg makkelijk om structuur en regelmaat aan te houden, maar ten tijde van stress wordt dit regelmatig als zeer lastig ervaren. Dit heeft voornamelijk te maken met een tekort aan energie. Wil je meer weten over de essentie van een vast ritme? Lees dan dit blog.

Een to do list om je dagritme op te schrijven

Een vast dagritme klein houden
Klein dagritme is grote zelfzorg
Maak je dagplanning tastbaar
Voordelen van een vast dagritme
Stress beperken door herhaling
Plan plezier in
Hulp met het krijgen van een gezond dagritme

Een vast dagritme klein houden

Een van de redenen waarom een vast dagritme aanhouden als moeilijk wordt ervaren, is omdat het veelal groter wordt gemaakt dan nodig. Zeker als je op dit moment thuis zit in een burn-out is het belangrijk te onthouden dat je jezelf niet overvraagd. Je zit in een burn-out omdat je teveel van jezelf hebt gevraagd, en het is belangrijk nu een stap terug te doen. Al die activiteiten of afspraken die je hebt staan mag je gerust doorstrepen indien ze niet noodzakelijk zijn. Terugkomen naar de basis van het leven is nu meer van belang dan afspraken nakomen met vrienden omdat je vindt dat je die nu eenmaal na moet komen. Je geneest sneller van een burn-out door je dagritme klein te houden.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Klein dagritme is grote zelfzorg

Je dagritme klein maken doe je door eerst een grote streep door je overvolle agenda te zetten. Het geeft direct rust als je ziet wat je allemaal niet meer hoeft te doen. Op dit moment ligt de focus volledig op het herstel van je burn-out. Alle niet noodzakelijke afspraken kunnen wachten. Deze afzeggen of verzetten kan een drempel zijn, maar je zal ervaren dat er meer begrip is dan dat je in eerste instantie dacht. Voor nu hoef je alleen maar een vast ritme aan te houden die volledig bestaat uit de basis van zelfzorg. Dit betekent: Zelfde tijd uit bed, zelfde tijden om te eten en voldoende beweging op een dag.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Probeer zo veel mogelijk gezond en voedzaam te eten. Ten tijde van een burn-out is het verleidelijk naar ongezond voedsel te grijpen, maar dit zal je herstel niet bevorderen. Je lichaam en geest heeft gezonde brandstof nodig om je energiepijl weer op gezond niveau te krijgen. Daarnaast is voldoende beweging een essentieel onderdeel van je dag. Eén keer per dag een half uur wandelen zou al genoeg moeten zijn, maar nog beter is om twee keer een half uur te wandelen. Indien je een hond hebt, bereik je dit al door je hond minimaal twee keer per dag uit te laten.

Maak je dagplanning tastbaar

Geheugenproblemen komen met grote regelmaat voor ten tijde van stress. Hoe klein je dagritme ook is, je gehele planning van de dag onthouden is alsnog een opgave. Wat goed werkt is je dagplanning tastbaar maken. Door op te schrijven wat je doet op een dag, hoef je niets meer te onthouden en is de kans kleiner dat je iets vergeet. Hiermee doelen we voornamelijk op de basistaken zoals opstaan uit bed en je eettijden aanhouden. Het zal je verbazen hoeveel mensen vergeten te eten in een burn-out, en daardoor ook sneller naar junkfood grijpen om de maag maar te vullen. Ook is het bekend dat sociale hygiëne regelmatig uitgesteld wordt. Alles wat je ‘moet’ doen kost namelijk moeite in een burn-out, waardoor douchen al een grote taak an zich is.

Hieronder vind je een voorbeeld die je zelf nog in kan vullen, of aanpassen, naar wens.

Dagplanner Liberi Coaching Dagritme

Een mevrouw is aan het raam winkelen. Ook goed om in je dagritme mee te nemen.

Voordelen van een vast dagritme

Zodra je je dagritme tastbaar hebt gemaakt, heb je al een rustpunt gecreëerd. Je hoeft niet meer na te denken over wat je deze dag nog gaat doen. Hierdoor schep je duidelijkheid wat je op een dag wil doen, en door het klein te houden geef je jezelf vertrouwen dat je een structuur kunt aanhouden. Vooral op vaste tijden uit bed komen en gaan slapen zal helpen een slaapdrempel op te bouwen. De eerste dagen zijn het lastigst omdat je nog niet gewend bent aan het ritme. Na een paar dagen merk je dat je sneller in slaap valt door het vroege opstaan en omdat je voldoende beweging en structuur hebt. Uiteindelijk weet je door een dagritme waar je aan toe bent en kom je niet voor verrassingen te staan.

Stress beperken door herhaling

Wij mensen zijn gewoontedieren en ons brein gaat maar wat goed op herhalingen. Wanneer je je nieuwe dagritme ongeveer een week volgt, merk je dat het je steeds makkelijker afgaat. Je lichaam en geest stemt zich af op je nieuwe manier van zelfzorg. Na omstreeks twee weken te leven in je nieuwe regelmaat is de kans zelfs aanwezig dat je voor je wekker wakker wordt omdat je voldoende slaap hebt gehad. Voel je dit nog niet is het alsnog belangrijk iedere dag om dezelfde tijd je bed uit te gaan, anders bouw je geen slaapdrempel op. Langzaamaan reset je jouw slaapritme en went je brein aan de kracht van de herhaling. Je burn-out zal niet na twee weken verdwenen zijn, maar je stressklachten zullen wel langzaam verminderen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Plan plezier in

Een heel belangrijk onderdeel die we niet onbenoemd mogen laten: Maak tijd en ruimte om plezier te maken. In een burn-out is het van belang dingen te doen die je leuk vindt. Ga niet met tegenzin naar een afspraak, dit zal meer energie kosten dan dat het oplevert. Haal jij veel plezier uit je favoriete hobby? Doe dit dan zo veel mogelijk, binnen de kaders van je energiepijl. Krijg jij een fijn gevoel van een paar uur window shoppen? Vooral doen. Regelmatig vragen buitenstaanders aan iemand met een burn-out waarom je wel leuke dingen kan doen, maar geen sociale afspraak met hen wil maken. Deze vraag komt vooral voort uit onbegrip over wat een burn-out inhoudt. Het draait nu volledig om jou en om waar jij je goed bij voelt.

Plan in je dagritme plezier maken in. Op de foto zie je een dame op een schommel.

Hulp met het krijgen van een gezond dagritme

Na dit blog gelezen te hebben verlang jij waarschijnlijk ook terug naar die basis en het gevoel van structuur en rust. Maar ook het maken van een, op jou afgestemde, dagritme kan overkomen als een grote taak. Liberi heeft voor jou de professionele burn-out coach die jou hiermee gaat helpen. Ook voor wandelcoaching ben je bij ons aan het goede adres. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven