Zoeken

Zoeken sluiten

Thee drinken om stress te verlagen

zondag 9 juli 2023

Even heerlijk een bakkie thee drinken. Er zijn veel mensen die hiervan kunnen genieten en daar ook een gericht moment op de dag voor kiezen. Thee wint steeds meer aan populariteit en voor diegene die geen koffie drinken of lusten is dit de meest favoriete warme drank. In de winter werkt het drinken van thee goed om op te warmen en tijdens de meest warme dagen helpt thee juist weer om af te koelen. Er zijn ontelbaar veel soorten en smaken thee en we zouden hier boekwerken vol over kunnen schrijven. Maar om het interessant en leesbaar te houden, richten we ons in dit blog voornamelijk op de werking van thee in combinatie met stressklachten. Hoeveel weet jij hiervan?

Waar komt thee vandaan?
Waar wordt thee van gemaakt?
Kruidenthee
Effect van thee op je lichaam
Welke thee tegen stress
Thee is bijna een wondermiddel

Een vrouw geniet van een beker thee.

Waar komt thee vandaan?

Voordat we uitgebreid ingaan op de stress verlagende werking van thee, maken we eerst een reis terug in de tijd. Want waar komt thee eigenlijk vandaan? Oorspronkelijk komt thee uit China. Het wordt daar al duizenden jaren gedronken. Als we de legende moeten geloven, ontdekte Shennong (5000 jaar voor Christus) thee in een bos. Volgens het verhaal dwarrelende er theeblaadjes in zijn pan met heet water, waarna er een aangename geur uit de pan kwam. Echter is dit niet het enige verhaal over de oorsprong van thee. Een boeddhistische legende meldt dat de eerste theebladeren waren ontstaan uit de oogleden van de mediterende Bodhidharma. De eerste vermelding van thee die we terug kunnen vinden in de Westerse literatuur komt uit het jaar 1559 in een bundel gevuld met verschillende reisverhalen.

Waar wordt het van gemaakt?

Thee is een warme drank die wordt gemaakt van de bladeren van een theeplant, of eigenlijk een struik. Het beste groeit een theeplant in een tropisch- of subtropisch klimaat. Hoe hoger de plant wordt gekweekt, hoe hoger de kwaliteit van de bladeren en dus ook de smaak. De plant kan pas voor het eerst geoogst worden wanneer het 4 jaar oud is en dan worden alleen de jonge blaadjes geplukt. Voordat de bladeren in theezakjes gestopt worden, worden zij eerst bewerkt. Zwarte thee wordt meer bewerkt dan groene thee. Dit doen zij door de bladeren te verflensen, wat inhoudt dat ze het vocht uit de bladeren halen door ze te verhitten op 25-30 graden celcius. Hierna volgen nog een aantal handelingen voordat ze uiteindelijk worden geprepareerd voor consumptie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

De theebladeren worden in warm of gekookt water gedompeld waarna er een smaak vrij komt. Het aftreksel uit de bladeren van een plant of kruiden wat vrij komt, in warm of heet water, noemen ze een infusie. Wanneer theebladeren getrokken worden in heet water komt er cafeïne vrij. In thee noemen ze dat ook wel theïne.

Kruidenthee

Naast thee gemaakt van theebladeren, wordt er ook steeds vaker kruidenthee gedronken. Hoewel deze variatie van thee drinken op dezelfde manier verpakt en gebruikt wordt, is het officieel eigenlijk geen thee. Echte thee wordt gemaakt van, je raadt het al, bladeren van de theeplant. Kruidenthee heeft feitelijk niets mee thee van theebladeren te maken. Van oorsprong wordt kruidenthee dan ook Tisane genoemd. Het woord Tisane is afgeleid van het Griekse ‘ptisanē’. Ptisanē is een warme drank gemaakt van gerst. Het grote voordeel van kruidenthee is dat er geen looizuren of theïne(cafeïne) in zit. Hierom kun je het ook nog makkelijk drinken voor het slapen gaan indien je gevoelig bent voor de oppeppende werking van cafeïne, die je bijvoorbeeld ook in koffie vindt.

Thee gemaakt met munt.

Effect op je lichaam

Mede door de theïne die zich in de thee bevindt, werkt thee tot een bepaalde hoogte prestatieverhogend. Verwacht niet dat je spontaan een marathon kan rennen wanneer je daar niet voor getraind bent, maar het kan je bijvoorbeeld wel helpen net iets sneller wakker te worden in de ochtend. Maar er is nog een belangrijk voordeel van het drinken van thee: het bezit verschillende soorten antioxidanten, zoals flavonoïden. Het beschermt de theeplant voor UV licht, hitte en oxidatie. In ons lichaam zorgt het voor een optimale stofwisseling rondom vitamine C en voor het gezond houden van de wanden van de allerkleinste bloedvaatjes, ook wel haarvaten genoemd.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Onderzoek toont aan dat flavonoïden waarschijnlijk een kanker-remmende werking heeft. Echter, omdat de stof volledig in ons lichaam afgebroken wordt voordat het de bloedbaan kan bereiken, wordt er onderzocht of de antioxidant op een andere manier verpakt kan worden zodat het in de toekomst eventueel als (ondersteunend) medicijn gebruikt kan worden tegen de behandeling van kanker.

Welke drinken tegen stress

Als we alle naslagwerken rondom thee moeten geloven, is het misschien wel een van de gezondste dranken die je kunt drinken naast water. Niet alleen voor bovenstaande fysieke voordelen, thee werkt ook nog eens goed om stressklachten te verlagen.

(H3)Groen

Groene thee is niet alleen er lekker en fris, maar werkt ook nog eens stress verlagend. Groene thee bevat namelijk het aminozuur Theanine die zorgt voor een ontspannende werking, vermindering van angstklachten en verbetert je vermogen om te focussen. Dit aminozuur komt ook voor in zwarte thee, maar in mindere mate.

Zwarte thee in een mok.

Zwart

Ook hier benoemen we weer een onderzoek. En wat voor een. Het University College London heeft aangetoond dat als je thee zoekt om je stress te verlagen, dat je moet kiezen voor zwarte thee. Deze variatie van de meest populaire warme drank in Engeland heeft namelijk het vermogen je cortisol gehalte omlaag te brengen. Hiervoor is het wel belangrijk minimaal 6 weken achtereen iedere dag een kop zwarte thee te drinken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Het is bijna een wondermiddel

We kunnen bijna wel zeggen dat thee bijna een wondermiddel is, zoveel voordelen dat het ons brengt. Maar eerlijk is eerlijk, hoeveel thee je ook drinkt, wanneer je langere periode last hebt van stress, spanningen of een burn-out, is thee een goed hulpmiddel, maar helaas niet de oplossing. Liberi kan je hierbij helpen door jou te matchen met een professionele coach die samen met jou gaat zoeken naar een oplossing voor jouw klachten. Pak eerst een lekkere beker thee en neem daarna vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven