Het lijkt tegenwoordig een soort maatstaaf dat je gelukkig moet zijn. Wanneer je je ongelukkig voelt deinzen anderen al snel terug omdat ze vooral niet gestoord willen worden in hun gelukkige flow. Niet alleen in het echte leven maar ook online is het een trend je gelukkig voor te moeten doen anders hoor je er niet bij. Maar je gelukkig voelen kan niet zonder dat je je soms ongelukkig voelt. En als dat een korte periode het geval is, is dit niet meteen iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Het is heel normaal dat je niet altijd al het geluk van de wereld voelt. Maar wat als je vaker dan eens een ongelukkig gevoel hebt? En hoeveel invloed heeft stress op je geluksgevoel?
Gelukkig tegenover ongelukkig
Als we ons gelukkig voelen dan delen we dat graag met anderen en vaak straal je dit geluk ook uit. Alles gaat je voor de wind en wanneer het even niet meezit weet je dit ook goed te relativeren. Gelukkig zijn gaat niet over materie maar over hoe jij in je vel zit en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Doordat we allemaal unieke personen zijn is je gelukkig voelen ook voor iedereen een persoonlijke ervaring. Dat geldt ook voor ongelukkig zijn. Geen geluk voelen wordt al snel geassocieerd met weinig geld hebben, veel alleen zijn of onzekerheid. Maar niets is minder waard. Ook rijke, populaire of zelfverzekerde mensen kunnen ongelukkig zijn.
Wanneer ben je ongelukkig?
Een zeer lastige vraag want wij hebben hier het antwoord ook niet op. Je ongelukkig voelen is afhankelijk van een aantal factoren. Wat voor jou iets heel kleins is, bijvoorbeeld je fiets die stuk is gegaan, is voor anderen een reden om zich ongelukkig te voelen. Ook je karakter, opvoeding en mentale welzijn heeft een groot belang in wanneer je je ongelukkig voelt. Daarbij komt ook de fase van je leven waar je je in bevindt. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je ergens geluk uit kunt halen. Wat ook een grote invloed heeft is je gezondheid. Je ziet het regelmatig dat wanneer iemand ernstig of langdurig ziek wordt, hun instelling in het leven drastisch verandert en ze uit de allerkleinste dingen geluk kunnen halen.
Ongelukkig door dysthyme stoornis
Je hebt een goede baan, het gezin waar je altijd al van hebt gedroomd en financieel heb je weinig te klagen. Eigenlijk ben je best trots op waar je nu staat en toch voel je je vaker ongelukkig dan gelukkig. Er hangt een permanente wit/grijze wolk over je gemoedstoestand. Je kan er de vinger niet op leggen waarom het niet lukt om het geluk te voelen wat je om je heen ziet. Als je langer dan 2 jaar last hebt van sombere gevoelens maar deze niet te vergelijken zijn met een (manische) depressie, dan kan het zijn dat je lijdt aan een dysthyme stoornis. Ook wel een chronische depressie genoemd.
Deze aandoening blijft vaak langere tijd buiten beeld omdat iemand met een dysthyme stoornis denkt dat dit ‘erbij hoort’ en iedereen dit soort sombere periodes heeft. Omdat je je niet herkent in de symptomen die een depressie met zich mee brengt bagatelliseer je je klachten al snel en vind je dat je niet mag klagen. Neem deze klachten serieus. Een chronische depressie is niet te genezen maar je kan het ongelukkige gevoel wel beter reguleren en accepteren als je kennis hebt van wat er in je hoofd speelt.
Welke invloed heeft stress?
Stress, spanningen, angst en nervositeit kunnen veel invloed hebben op je geluksgevoel. Vooral wanneer dit chronisch is. Niet alleen je omgeving en leefsituatie heeft hiermee te maken maar ook met de uitwerking die bepaalde stoornissen hebben op het brein. De Hippocampus, het geheugencentrum van je brein, kan in zekere maten krimpen als je last hebt van chronische stress, depressie of andere angststoornissen. Wetenschappers hebben bekend gemaakt dat dit directe invloed heeft op het Neuritine-gen. Dit gen maakt een eiwit aan wat het brein ‘in beweging’ houdt en zorgt ervoor dat je je goed kan aanpassen aan nieuwe ervaringen. Als de aanmaak van dit eiwit wordt beperkt zou dit resulteren in een ongelukkig gevoel. Ze zijn er nog niet helemaal over uit hoe dit precies werkt maar het is wel een goede reden om ervoor te zorgen dat je je stress- en angstklachten zoveel mogelijk signaleert en beperkt.
Naast dit wetenschappelijke feitje is het niet lastig in te denken dat overmatig veel spanning uiteindelijk resulteert in een ongelukkig gevoel. Je lichaam en brein die continu op hoogspanning staan is geen goede basis om je gelukkig te voelen.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Hierboven beschreven we kort waar je ongelukkig van kunt worden en hoe langdurig zieke mensen soms een andere levensinstelling krijgen. Dit is geen enkele reden om jouw ongelukkige gevoel weg te cijferen. Jouw gevoelens mogen er zijn en je regelmatig of langdurig ongelukkig voelen is niet iets wat je kan en mag vergelijken met de situatie van een ander. Het gevaar hierin is dat je het jezelf kwalijk gaat nemen dat je je niet gelukkig voelt omdat anderen het slechter hebben. Dit haalt de ruimte weg om bij jezelf te evalueren waar het ongelukkig gevoel vandaan komt en hier daadwerkelijk actie op te ondernemen. Je stelt hierdoor veel te hoge eisen aan jezelf en werkt niet aan jouw recht om je gelukkig te voelen. Het recept voor een burn-out.
Opnieuw geluk leren voelen
Het maakt niet uit waardoor je je ongelukkig voelt. Of het nu komt omdat je lijdt onder een dysthyme stoornis, je last hebt van chronische stress of je jezelf teveel vergelijkt met anderen waardoor je je niet ongelukkig mag voelen, iedereen verdient het om gelukkig te zijn. Gun jij het jezelf ook maar merk je dat je hierin wat begeleiding nodig hebt? Een professionele coach kan je helpen meer zelfinzicht te krijgen in je ongelukkige gevoel. Door de verbinding met jezelf terug te vinden zal je gelukmomentjes sneller herkennen en leer je opnieuw te genieten van alles wat het leven je brengt. Neem gerust vrijblijvend contact op en wij gaan samen op zoek naar jouw geluk.