Zoeken

Zoeken sluiten

Zelfrespect

zondag 15 oktober 2023

Wie een gezonde hoeveelheid zelfrespect heeft, gaat het leven lachend tegemoet. Herken jij dit? Of lach jij om deze uitspraak, omdat hij zo’n ver-van-je-bed show is? Ik schrijf deze uitspraak aan het begin van deze blog natuurlijk om je te prikkelen, je uit te nodigen verder te lezen. Het klinkt namelijk niet heel erg inspirerend: een blog over zelfrespect. En toch wil ik je overtuigen van het tegendeel. Want waar zou je zijn zonder enig greintje zelfrespect? Precies, nergens. We hebben er allemaal in mindere of meerdere mate wat van. Hoeveel je ervan hebt bepaalt voor een groot deel hoe jij je leven leeft – en hoe blij je daarmee bent.

Wat is zelfrespect?

Zelfrespect wordt ook wel eigenwaarde genoemd. Het gaat om het idee dat je van jezelf hebt. Ben jij van mening dat jouw gevoelens, gedachten en ideeën er mogen zijn? Dat ze waarde en betekenis hebben? Dan heb je een gezonde dosis zelfrespect. Zelfrespect hangt ook samen met je zelfbeeld. Wie een laag zelfbeeld heeft, heeft over het algemeen ook weinig zelfrespect. Iemand met een gezond zelfbeeld heeft meestal ook een gezonde dosis zelfrespect.

Als je namelijk denkt dat je dom bent (of slecht, onnozel, onhandig, lelijk, of wat dan ook voor negatiefs), dan heeft dit een negatieve invloed op je zelfbeeld. Je haalt jezelf naar beneden. Hoeveel respect voel jij voor mensen die je dom, slecht of onnozel vindt? Waarschijnlijk niet veel. Zo zal dat dus ook richting jezelf zijn. Je respecteert jezelf niet om wie je bent, maar hebt vooral veel oordelen over jezelf.

Oordelen

Of die oordelen nu van binnenuit komen of van buitenaf aan je zijn doorgegeven, ze hebben grote invloed op hoe jij jezelf ziet. We zijn onze eigen ergste innerlijke criticus: we kunnen het niet snel goed doen in onze eigen ogen. Maar wist je dat iedereen talenten bezit? Iedereen heeft van nature dingen die hen goed liggen en waar ze beter in zijn dan de gemiddelde mens. Daarnaast geldt dat natuurlijk ook voor de dingen waar we slechter in zijn. Maar dat is het hem juist: iederéén is goed in bepaalde dingen en minder goed in andere dingen. Mensen met weinig zelfrespect kunnen vaak alleen de dingen zien die ze niet goed vinden aan zichzelf. Terwijl er ook dingen zijn waar ze juist wél goed in zijn!

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Oefening

Die dingen vinden ze zelf moeilijk om te zien. Als je dit bij jezelf herkent, dan wil ik je uitdagen de mensen om jou heen eens te vragen waarvan zij denken dat jij er goed in bent (of zult zijn). Want soms zien anderen een bepaalde eigenschap in jou die je nog niet veel tot uiting hebt kunnen brengen. Je bent misschien heel zorgzaam en geduldig. Werken met ouderen zou jou mogelijk heel erg goed liggen, maar je hebt het nog nooit gedaan. Een ander kan echter wel de verwachting uitspreken dat jij goed zou kunnen zijn in het werken met ouderen. Vraag dus een aantal mensen die wat dichterbij je staan naar hun mening. Denk aan ouders, broers of zussen of goede vrienden. Vraag ook een aantal mensen die wat verder weg van je staan, zoals collega’s of kennissen.

Vergelijk de antwoorden die je hebt gekregen. Zitten er patronen in? Zijn er dingen die genoemd worden die je verbazen? Het horen van de positieve woorden van anderen zou je zelfbeeld zomaar wat op kunnen krikken! Dit heeft vervolgens ook effect op de mate van zelfrespect die je voelt. Of geloof je hun woorden niet helemaal? In dat geval heb je mogelijk nog wat innerlijk werk te doen…

Zelfrespect leren

Zelfrespect valt te leren. Met weinig gevoel van eigenwaarde is dit weliswaar een uitdaging. Hoe komt het dat jouw eigenwaarde zo laag is? Houd je vast aan belemmerende overtuigingen en oude patronen? Hoe heb je jezelf die eigen gemaakt? Zijn ze je verteld, of heb je zelf bepaalde conclusies getrokken over jezelf? Een kind dat van jongs af aan te horen krijgt dat het een nietsnut is, zal veel moeite moeten doen om deze overtuiging als volwassene af te leren. De rol van de opvoeding en de ervaringen in de jeugd spelen een cruciale rol als het gaat om het opbouwen van je zelfbeeld.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Je zelfrespect terugkrijgen met hulp

Soms kan het nodig zijn om met behulp van therapie toe te werken naar een gezonde dosis zelfrespect. Want als je als kind niet gerespecteerd werd door anderen, hoe kun je dan respect opbrengen voor jezelf? Je hebt het nooit geleerd, dus zal het stap voor stap jezelf eigen moeten maken. Waarom zou je dat doen? Omdat een gebrek aan zelfrespect kan leiden tot allerhande klachten. Iemand met te weinig zelfrespect zal anderen boven zichzelf plaatsen. De wensen en verwachtingen van anderen hebben dan altijd prioriteit boven de wensen en verwachtingen van jezelf. Dit kan lange tijd goed gaan, maar vaak komt er een moment dat de koek op is. Een burn-out, depressie of chronische vermoeidheid zijn bijvoorbeeld het gevolg. En voor de pechvogels onder ons: zij krijgen alle drie tegelijkertijd.

Iemand met onvoldoende zelfrespect zal dus over zich heen laten lopen. Diegene zal niet genoeg ruimte voor zichzelf innemen. Op den duur gaat zich dit wreken. Elk mens heeft namelijk grenzen en als je daar maar lang genoeg overheen (laat) gaa(n)(t), dan gaat het op een gegeven moment fout. Voor velen is een burn-out dan ook een wake-up call: tot hier en niet verder. Het is een keerpunt in hun leven, omdat ze tot nieuwe inzichten over zichzelf komen. Het is wel een harde les: herstellen van een burn-out doe je niet even door een weekje thuis uit te zieken. Het kan maanden tot jaren duren.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Hulp van Liberi

Liever ben je dit dus voor. Door tijdig bewust te worden van je gebrek aan zelfrespect kun je gaan oefenen dit te laten groeien. En als je dit alleen niet lukt, kun je altijd hulp inschakelen. Onze coaches zijn gespecialiseerd in stress- en burn-outklachten en niet zelden ligt daar een gebrek aan zelfrespect onder. Dus neem vrijblijvend contact met ons op, onze coaches staan voor je klaar!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven