Zoeken

Zoeken sluiten

Een depressie veroorzaakt door chronische stress, kan dat?

zondag 6 augustus 2023

Het is een feit dat chronische stress ervoor kan zorgen dat je je langer periode wat neerslachtig voelt. Dit betekent niet direct dat je depressief bent. Langdurige stress zal eerder een burn-out veroorzaken dan dat je daadwerkelijk depressief wordt, maar onmogelijk is het zeker niet. Ook al lijken de twee in grote lijn veel op elkaar, er zijn een aantal belangrijk verschillen die het één tegenover het ander uitsluit. Wanneer je niet duidelijk weet aan te geven hoe je je voelt, kan het nog wel eens voorkomen dat je de diagnose burn-out krijgt terwijl je een depressie hebt ontwikkeld. In dit blog bespreken we hoe stress de trigger kan zijn voor een depressie en hoe je dit herkent.

Een depressie in het kort
Stress als oorzaak van een depressie
Depressief of een burn-out? Het verschil herkennen
Tips om een depressie te voorkomen

Een beeld van iemand uit de Romeinse tijd. In de Romeinse tijd werd er gedacht dat een depressie werd veroorzaakt door demonen.

Een depressie in het kort

Omdat er op de website van Liberi al meerdere blogs zijn gepubliceerd over depressies, die uitgebreid uitleg geven over wat een depressie is, gaan we in dit blog niet volledig in herhaling vallen. In het kort: Een depressie is een stemmingsstoornis die ervoor zorgt dat je je langere periode neerslachtig voelt en moeite hebt plezier te halen uit het leven. Zelfs de kleinste momentjes van geluk voel je niet meer. In de ergste situatie heb je geen zin meer in het leven en kun je zelfs suïcidaal worden. Volgens Trimbos krijgt ongeveer een kwart van de Nederlanders op enige manier te maken met een depressie. De meest bekende vormen van depressie zijn:

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken van een depressie. De meest bekende oorzaak is erfelijkheid. Ongeveer een derde van iedereen met een depressie heeft een erfelijke aanleg. Vaak is het ontwikkelen van een depressie een combinatie van erfelijkheid, sociale factoren, persoonlijke eigenschappen of gebeurtenissen. Ook lichamelijke ongeregeldheden kunnen een depressie triggeren. Voorbeelden hiervan zijn hormonale disbalans, verstoring van de neurotransmitters, het gebruik van medicijnen of drugs, of het hebben van een ziekte. Naast al het voorgaande kan ook chronische stress de oorzaak zijn.

Stress als oorzaak van een depressie

Een depressie hoeft niet altijd veroorzaakt te worden door aanleg of je persoonlijke eigenschappen. Waar een depressie vroeger nog gezien werd als een geestesziekte, in de Romeinse tijd werd zelfs geloofd dat een depressie werd veroorzaakt door geesten en demonen, weten we tegenwoordig dat ernstige neerslachtigheid iedereen kan overkomen. Depressies worden steeds vaker gezien tijdens lange periodes van stress, wanneer je bijvoorbeeld geldzorgen hebt, maar ook kortdurende stress kan een boosdoener zijn. Denk bijvoorbeeld aan het meemaken van een trauma. Je krijgt een ongeluk waar je er, gezien de omstandigheden, goed vanaf komt, of je bent slachtoffer van seksueel misbruik. Wanneer er niet snel een juiste behandeling volgt voor het verwerken van het trauma, kan extreme neerslachtigheid een snel en serieus gevolg zijn.

Depressief of een burn-out? Het verschil herkennen

We benoemden het al even kort: Een depressie en burn-out lijken in grote lijnen op elkaar, maar er zijn een aantal belangrijk verschillen. Wanneer je lijdt aan een burn-out, heb je in feite een verstoring in je energieniveau. Een depressie is een stemmingsstoornis. Je kan een burn-out over het algemeen alleen ontwikkelen wanneer je voor langere periode overbelast wordt. Tegenover een depressie die op ieder moment in je leven kan ontstaan zonder dat je daarvoor overbelast hoeft te zijn. Naast het verschil in het ontstaan van een depressie en een burn-out, zijn er een aantal specifieke verschillen die je merkt in je gedrag.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Emoties

Laten we meteen met het belangrijkste verschil beginnen. Tijdens een burn-out lijkt het wel alsof je je emoties niet onder controle hebt. Het reguleren hiervan kost veel moeite en het minste of geringste zorgt dat je emotioneel ontregelt bent. Het is tijdens een burn-out niet vreemd als je plots in huilen uitbarst. Met een depressie voel je je juist emotioneel afgevlakt. Het valt op dat je de emoties die je normaliter toont, nu met moeite of helemaal niet kan opbrengen. Dit is ook hetgeen wat de meeste personen met een depressie beangstigd.

Een depressie kan gezien worden in een meting van de hersengolven, zoals te zien is op deze foto.

Geen energie of geen zin

Een burn-out zorgt ervoor dat je voor de kleinste dingen die je wil ondernemen geen energie hebt. Je wil graag even de deur uit, weg met vrienden, maar je kan het simpelweg niet opbrengen omdat je alsmaar moe bent. Met een depressie heb je vaak de energie wel, maar heb je er geen zin in. Het lukt je niet in te zien dat even de deur uitgaan je mentaal goed kan doen. Je ziet het nut niet en kan er geen plezier uithalen.

Moe of somber

Niet onbelangrijk is het verschil herkennen in uitgeput zijn, of somber zijn. Bij dit kenmerk overlappen een burn-out en depressie elkaar. Als je continu uitgeput bent, is het niet vreemd dat je daar somber van wordt. En van alsmaar neerslachtig zijn, word je ook moe. Hierom is het belangrijk je symptomen duidelijk in beeld te krijgen om zo de juiste stoornis te behandelen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Wat ook belangrijk is om te weten: Een depressie en burn-out kunnen naast elkaar bestaan. Je kan beide tegelijk ervaren. Beide stoornissen vergen een andere behandeling.

Tips om een depressie te voorkomen

Wanneer je bekend bent met neerslachtige gevoelens, is het makkelijker de eerste signalen te herkennen. Het betekent niet automatisch dat je het altijd herkent. Personen die leven met een dysthyme stoornis kunnen van de een op andere dag in een diep gat vallen, zonder de signalen te herkennen. Vooral wanneer je veel stress ervaart in je leven kan je hier overheen kijken. Hierom delen we een aantal tips om een eventuele depressie te voorkomen.

Emotiedagboek

Indien je langere periode stress ervaart, is het raadzaam een emotiedagboek bij te houden. Check af en toe bij jezelf in hoe het met je gaat. Zie je verbetering vergeleken met een week terug, of worden de klachten erger? Zodra je opmerkt dat je je vaker somber begint te voelen is het tijd om hulp in te schakelen.

Iemand wandelt in het bos. Wandelen is goed voor je als je in een depressie zit.

Ken je signalen

Wanneer je voor de eerst keer naar een depressie toe kruipt, is het lastig om te herkennen wat je signalen zijn. Het kan zijn dat je maar één keer in je leven te maken krijgt met een depressie, maar wanneer je het eenmaal hebt meegemaakt is de kans aanwezig dat het je nogmaals overkomt. Maak een signaleringsplan om zo de volgende keer een naderende depressie te herkennen.

Schakel hulp in

Of je nu al in een depressie of je voelt een depressieve periode aankomen: schakel zo snel mogelijk hulp in. Indien je er vroeg bij bent kun je bijvoorbeeld starten met wandelcoaching samen met een professionele coach. Hiervoor kun je contact met ons opnemen.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven