Zoeken

Zoeken sluiten

Uitdagingen positief benaderen

zaterdag 2 september 2023

We krijgen in het leven allemaal te maken met uitdagingen. Ik kies ervoor om de term ‘uitdagingen’ te gebruiken, maar sommigen zeggen liever ‘hobbels op de weg’, tegenvallers, moeilijkheden of problemen. Ik ben er van overtuigd dat welk woord je kiest van grote invloed is op hoe je ermee om gaat. Als je iets het labeltje ‘probleem’ geeft, dan is het daadwerkelijk een probleem. Je schiet misschien in de stress of neemt een slachtofferrol aan. Misschien voel je je overweldigd, want hoe ga je dit probleem verhelpen? Een probleem vraagt er namelijk om opgelost te worden.

Bij de term ‘tegenvaller’ lijkt hetgeen dat gebeurd is alleen maar in een negatief daglicht gezien te worden. Evenzo bij de term ‘moeilijkheden’. ‘Hobbels op de weg’ komt nog het dichtst bij de benaming die ik verkies: uitdagingen. Een uitdaging is gevoelsmatig minder groots dan een probleem. Een uitdaging kan zelfs leuk zijn, een probleem is dat nooit. Je kunt enthousiasme voelen om aan de slag te gaan met een uitdaging. Je wilt zien of het je lukt de uitdaging aan te pakken. Als dat dan ook lukt, geeft dit een gevoel van voldoening.

Van probleem tot uitdaging

Het ‘probleem’ met iets een probleem noemen, is dat je het direct een negatieve lading meegeeft. Je gaat er waarschijnlijk tegenop zien om ermee aan de slag te gaan. Een probleem moet uit de weg geruimd worden, en pas daarna kunnen we verder. Maar is dat ook echt zo? Want wat als je een probleem omzet in een uitdaging? Dan wordt het bijna een spel, een queeste: kan ik deze uitdaging tackelen? Het is niet langer een zware of vervelende taak, maar een mogelijkheid om je vaardigheden te testen, nieuwe dingen te leren of nieuwe samenwerkingen aan te gaan. De horizon wordt breder door iets een uitdaging te noemen!

Het beestje een andere naam geven is natuurlijk geen ‘quick fix’. Uitdagingen zouden ook geen uitdagingen zijn als er niet hard gewerkt zou moeten worden, buiten de comfortzone gegaan moet worden, of nieuwe mogelijkheden verkend moeten worden. Er is nog steeds werk aan de winkel. De mindset waarmee je aan de slag gaat is echter anders. En een positievere mindset is al het halve werk: je hebt daarmee namelijk een goed begin.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Uitdagingen positief benaderen

Hoe kan je uitdagingen nog meer positief benaderen? Kijk naar de situatie zoals die is. Wat vraagt deze situatie van jou? Flexibiliteit? Doorzettingsvermogen? Creativiteit? Het zijn allemaal eigenschappen en vaardigheden die je kunt oefenen en kunt trainen in het licht van een uitdaging. En misschien vraagt het wel veel van je: je zult misschien meer je grenzen moeten gaan aangeven om de uitdaging succesvol te volbrengen. Mogelijk vind je dat doodeng, omdat je bang bent voor weerstand uit je omgeving. Je hiervan bewust zijn en je angsten aankijken brengen persoonlijke groei. Zo kom je dankzij jouw uitdagingen verder in het leven!

Toxische positiviteit

Deze blog is geen pleidooi voor een alsmaar positieve houding zonder ruimte voor negativiteit. Het leven bestaat nou eenmaal uit beide polen: positief en negatief. Licht en donker, dag en nacht. Alsmaar positief blijven is een onhaalbaar doel. Wil je dit wel nastreven, dan ga je je op een gegeven moment verschuilen achter een positief masker, terwijl je achter dat masker het gevoel hebt dat je wegkwijnt. De lach wordt een grimas. Het is belangrijk om ook de moeilijke dingen de ruimte te geven. De pijnlijke gevoelens, de negatieve gedachtepatronen. Erken wat er is en stop het niet onder het tapijt. Alleen zo is je positiviteit ook werkelijk écht.

Uitdagingen op het werk

Hoe ga je dus constructief om met uitdagingen op het werk? Wees allereerst eerlijk naar jezelf. Zie je de uitdagingen als problemen, moeilijkheden of tegenvallers? Benoem wat er moeilijk is. Waar je tegenaan loopt. Maar benoem vervolgens óók de positieve kanten. Wat kun je hier leren? Hoe word je hier sterker van? Hoe kun je jezelf ontwikkelen door deze ontwikkelingen?

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Stel, we nemen een burn-out als voorbeeld. De meeste mensen zien een burn-out als een groot probleem. Ik kan ze geen ongelijk geven, maar laten we het eens zien als een uitdaging. Kijk eens verder dan de vermoeidheid, de uitputting, het lood in de ledematen voelen en de radeloosheid. Wat wil deze situatie je vertellen? Hoe kan je deze ‘uitdaging’ positief benaderen? Wat kun je ervan leren? Hoe zou je jezelf over een jaar – of twee jaar – willen zien en hoe heeft deze burn-out eraan bijgedragen dat je zover bent komen? Kortom: wat zijn de kansen die deze uitdaging je biedt?

Herstel voorop

Dit vraagt flink wat denkvermogen en aandacht. Als je net in een burn-out zit, heb je hier hoogstwaarschijnlijk helemaal geen energie voor. Gun jezelf daarom in het begin eerst de rust en de tijd om te herstellen. Daar zit voor velen al een hele grote uitdaging! De meeste mensen die in een burn-out terecht komen zijn namelijk gewend om door te blijven gaan, om hun beste beentje voor te zetten. Wordt er van hen verwacht dat ze een kilometer lopen, dan lopen ze er twee. Zie dan maar eens rust te nemen en ‘niets’ te doen.

De uitdaging van het ‘niets doen’

In dat niets doen zit meer dan genoeg uitdaging. Vaak lukt het zelfstandig ook niet goed om dit te doen. Velen hebben iemand nodig van buitenaf die een spiegel voorhoudt. Alleen door in de spiegel te kijken zien ze ineens hoe ze het onmogelijke van zichzelf vragen. Ook dat is een enorme uitdaging: je wordt met jezelf en jouw gedrag geconfronteerd en dat is in het geval van een burn-out geen pretje. Je zult jezelf onder ogen moeten komen.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Maar dan… als je de uitdaging van de burn-out weet te tackelen, dan kom je er wijzer, rustiger en meer ontspannen uit. Dit vraagt veel van je. Het vraagt je om het beeld dat je van jezelf had los te laten. Het vraagt van je om een stapje terug te doen. Ook vraagt het van je dat je eens goed overweegt of wat je aan het doen was wel bij je past. Maar het levert je zoveel op als je hierbij stil durft te staan. En dat is een mooie uitdaging!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven