Zoeken

Zoeken sluiten

Verwachtingen

vrijdag 26 juni 2020

Wanneer je het met mensen hebt over onderwerpen als stress, komt al snel de term “verwachtingen” ter sprake. Wij beschikken over de gave om onszelf ontzettend teleur te stellen. Dat heeft lang niet altijd te maken met omstandigheden. Of door toedoen van anderen. Maar al te vaak heeft dit te maken met onze eigen verwachtingen. Van anderen, maar ook van onszelf. Te hoge verwachtingen kunnen ertoe leiden dat wij dingen verwachten die niet realistisch zijn. Het is iedereen vast wel eens overkomen: je verwacht iets van jezelf, een situatie of een ander en vervolgens valt het tegen. Dat is jammer, maar als het goed is kun jij jezelf er (na een tijdje) overheen zetten.

Voor de meeste mensen is het hebben van te hoge verwachtingen iets incidenteels. Dat geldt niet voor iedereen. Er zijn mensen die structureel last hebben van de gevolgen van het hebben van te hoge verwachtingen. Voor een buitenstaander lijkt dat misschien iets onbenulligs. Want als je telkens te veel verwacht, dan pas je jouw verwachtingen toch gewoon aan? Zo eenvoudig werkt het niet. Niemand verwacht namelijk voor de lol te veel van iets, iemand of zichzelf. Je kiest er niet bewust voor om keer op keer te worden teleurgesteld. Te veel verwachten van iets, kan iets zijn dat nu eenmaal in je karakter zit. En wat in je karakter zit, is soms moeilijk te veranderen. En wat te denken van anderen die constant te veel verwachten van jou?

verwachtingen

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Te hoge verwachtingen van jezelf hebben

Laat ik beginnen met misschien wel het hardnekkigste probleem dat veel mensen met te hoge verwachtingen hebben: te hoge verwachtingen van jezelf hebben. Niets is zo vervelend als jezelf continu teleurstellen. Mensen die te veel van zichzelf verwachten, zorgen voor onnodig veel stress. Verwachtingsmanagement richting jezelf is een onderwerp dat bij onze coaches veelvuldig terugkomt in onze gesprekken. Want waarom verwacht je zoveel van jezelf? En zijn deze verwachtingen wel realistisch? Vooral mensen die perfectionistisch zijn, worstelen met dit probleem.

Wie te veel van zichzelf verwacht, legt zichzelf onnodig veel druk op. Dit kan zorgen voor veel stress. Jezelf druk opleggen is niet het grootste probleem. Sterker nog: het is best mogelijk dat jij floreert onder druk. Het moet alleen wel realistisch blijven. Stel jij jezelf te hoge doelen, of heb je verwachtingen waaraan je redelijkerwijs niet kunt voldoen, dan kun je wel problemen krijgen. Hoe vaak kun jij jezelf teleurstellen zonder dat je hieronder gaat lijden? Te hoge verwachtingen van jezelf hebben, kan zorgen voor een negatief zelfbeeld en een gebrek aan zelfvertrouwen.

Onterecht negatief zelfbeeld

Wat nou als je onterecht een negatief zelfbeeld hebt? Je krijgt het gevoel dat je niets waard bent of niet goed presteert. Maar is dat wel zo? Heeft het niet eerder te maken met het feit dat je onrealistische dingen verwacht? Altijd een 8 scoren, is een uitmuntende prestatie, maar zo voelt dat niet als je altijd een 10 verwacht. Dat maakt die 8 niet minder goed, maar zo ervaar je het wel. Is dat wel terecht?

Niet iedereen heeft door dat hij/zij te veel van zichzelf verwacht. Hierdoor ontstaat het risico dat jij jezelf voorbij loopt en bepaalde grenzen overschrijdt. Je constante strijd om aan je eigen verwachtingen te voldoen, kan problematisch worden wanneer de resultaten in jouw ogen uitblijven. Chronische stress is dan een reëel probleem, net als een gebrek aan zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld en cynische houding op den duur.

Te hoge verwachtingen van anderen hebben

Te hoge verwachtingen van anderen hebben, is ook een erg lastig probleem. Wanneer je hier last van hebt, heeft dit vaak één van de twee veel voorkomende oorzaken. Of je verwacht te veel van mensen op basis van je eigen (te) hoge standaarden, óf je verwacht te veel van hen omdat je hen simpelweg meer geeft dan dat zij jou geven. In beide gevallen kan dat zorgen voor problemen.

Wanneer je te veel van anderen verwacht, betekent dit vaak dat mensen je teleurstellen. Dat is vervelend voor jou, maar wellicht ook voor hen. Wanneer je te hoge verwachtingen namelijk het resultaat zijn van onrealistische standaarden, leg je hiermee mensen in je omgeving druk op. Je kunt namelijk overkomen als iemand voor wie het beste zelfs nooit genoeg is. Dit kan je relaties met anderen onder druk zetten. Het is een situatie die alleen maar verliezers kent.

Waarom zijn jouw verwachtingen zo hoog? Probeer dit bij jezelf na te gaan. Vaak ligt dit probleem toch echt bij jezelf. Wij nemen onszelf vaak als referentiekader waarmee wij anderen beoordelen. Dat is niet altijd eerlijk. Wanneer jij bijvoorbeeld ergens heel goed in bent, vormt dit voor jou de standaard. Het is voor jou wellicht de normaalste zaak van de wereld, waardoor je kunt vergeten dat jij niet de norm bent, maar de uitzondering. Als jij hetzelfde van andere mensen verwacht, resulteert dat vaak in teleurstelling. Bovendien is het niet eerlijk naar de ander toe. Probeer iets meer compassie te tonen naar de ander toe.

te hoge verwachtingen

Een pleaser wordt niet altijd beloond

Wanneer jij te hoge verwachtingen van anderen hebt, kan dat ook zijn omdat je anderen wellicht meer geeft dan dat zij jou geven. Je bent waarschijnlijk een pleaser. Je geeft veel en verwacht er hetzelfde voor terug. Krijg je dit niet, dan voelt dat als een teleurstelling. Helemaal wanneer dit keer op keer gebeurt. Kun je dit anderen kwalijk nemen? Misschien wel, misschien niet. Probeer bijvoorbeeld door middel van introspectie bewust stil te staan bij de situatie. Probeer dingen te benoemen. Waarom zijn je verwachtingen zo hoog? Hoe komt het dat je teleurgesteld raakt? Zijn je verwachtingen naar de ander toe te hoog (en ligt het probleem dus bij jezelf)? Of zijn je verwachtingen realistisch, maar krijg je gewoon niet wat je redelijkerwijs verdient?

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een omgeving die te veel van jou verwacht

Ik heb het tot nu toe gehad over jouw verwachtingen van jezelf en die van anderen. Maar hoe zit het met wat anderen verwachten van joú? Want ook dit kan uiteraard iets zijn waarmee je worstelt. Wanneer je omgeving constant meer van jou verwacht dan dat je kunt geven, dan is dat een enorme bron van stress. Je zou zeker niet de eerste zijn die hierdoor overspannen raakt of zelfs een burn-out oploopt.

Elke dag op je tenen lopen, is namelijk voor niemand te doen. Sommige mensen gedijen prima op een bepaalde mate van stress, maar er is een grens. Werkstress ontstaat vaak door te hoge verwachtingen van anderen. Elke keer maar deadlines of targets halen…. op een gegeven moment is de koek op. Als mensen dan ook nog eens privé van alles van je verwachten, kun je in een situatie terechtkomen waarvan je gewoon niet meer weet hoe je deze moet oplossen.

verwachtingsmanagement

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Werken aan verwachtingsmanagement om van stress af te komen

Schakel de hulp in van een coach bij jou in de buurt om van je stress af te komen. Verwachtingsmanagement is de sleutel. Samen brengen jullie in kaart waaróm je zulke hoge verwachtingen hebt, waarom deze je stress bezorgen en hoe jij jezelf in een situatie kunt brengen waarin je van deze druk verlost raakt. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven