Zoeken

Zoeken sluiten

Ben ik een pleaser?

donderdag 11 augustus 2022

Monica omschrijft zichzelf als een pleaser. Iemand die vooral probeert om anderen tevreden te houden en zichzelf daarbij wegcijfert. Monica’s please-gedrag heeft ervoor gezorgd dat ze in een burn-out kwam. Ze ging er zover mee door dat ze totaal geen oog meer had voor haar eigen grenzen, geen nee meer kon zeggen en het contact met zichzelf volledig kwijt raakte. Nu hoeft het niet zó problematisch te worden als je een pleaser bent. Toch liggen er wat valkuilen op de loer. Wees je daar dus bewust van als je jezelf herkent in de pleaser en leer op tijd aan jezelf te denken.

Wat is een pleaser?

Een pleaser stelt (bijna) altijd de ander voorop. Of dit nu een partner, een kind of een werkgever is: die ander krijgt prioriteit. Het is vaak een onbewust patroon waar iemand al langere tijd in zit. Ken je de voice-dialogue methode? Bij deze methode wordt er vanuit gegaan dat ieder mens een bus heeft met verschillende stemmetjes erin. Elk stemmetje heeft een eigen plekje in de bus.

pleaser voice dialogue

Sommigen zitten voorin en zijn wat mondiger. Anderen verstoppen zich helemaal achterin de bus. Een enkeling is zelfs verbannen naar het dak. En soms zijn er reizigers die het wel erg bont maken: ze proberen de plek in te nemen van de chauffeur. En dat lukt nog aardig ook. Als de pleaser op de bestuurdersstoel gaat zitten en hij wordt niet teruggefloten, heeft hij het voor het zeggen.

Hoe ontstaat please-gedrag?

Vaak is de pleaser eigenlijk erg onzeker. Zo ook bij Monica. Ze kreeg coaching om te helpen bij het herstellen van haar burn-out. Daar ontdekte ze dat de pleaser al was opgestaan in haar kindertijd. Ze groeide op in een gezin waar haar moeder kampte met depressie. Vader wist zich geen raad met de situatie en vluchtte in zijn werk; hij was zelden thuis. Monica merkte als klein meisje dat als ze zich maar braaf gedroeg, ze lof kreeg van de hulpverleners en familieleden die om het gezin heen stonden. Ook haar moeder leek Monica alleen maar te waarderen als ze lief en rustig aan het spelen was.

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Monica internaliseerde onbewust het patroon van de pleaser. Door de volwassenen om haar heen tevreden te stellen kon ze zichzelf handhaven binnen de onzekere thuissituatie. Op de momenten dat haar vader thuis was kon hij weinig interesse opbrengen voor wat Monica leuk vond. Het enige waar hij aandacht aan gaf waren haar rapporten van school. Zolang ze het goed deed op alle fronten, prees hij haar. Als ze ergens minder goed scoorde kreeg ze daar meteen commentaar op. Zo is Monica zichzelf steeds gaan wegcijferen ten behoeve van de verwachtingen van anderen. De pleaser in haar kreeg het voor het zeggen en was achter het stuur gaan zitten.

pleaser ja of nee

Ben ik een pleaser of heb ik een pleaser?

In tegenstelling tot wat de titel van deze blog doet vermoeden, bén je niet een pleaser. Pleasen is aangeleerd gedrag en ontstaat vaak als een kind niet helemaal zichzelf mag of kan zijn. Meestal komt dit patroon van de pleaser er geleidelijk in en ben je je daar dus helemaal niet bewust van. Daarom denken veel mensen dat ze een pleaser ‘zijn’. Maar je bent geen pleaser, de pleaser was gewoon zo brutaal om achter het stuur te gaan zitten! Je hebt dus een pleaser in de bus zitten die zichzelf chauffeur waant.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Wat moet je met zo’n pleaser achter het stuur?

De eerste stap is het herkennen van de pleaser voor wie hij is: één van de vele stemmetjes in de bus. Ten tweede is het zaak om de pleaser zijn rechtmatige plaats te wijzen. Dit is één van de stoelen in de bus, waar de anderen ook zitten. De pleaser mag zijn zegje doen, net als ieder ander stemmetje, maar hij mag niet constant het woord nemen. Dit kan heel spannend zijn. Voor Monica was het doodeng om haar pleaser de juiste plaats te wijzen. Wat hierbij wel belangrijk is, is dat de pleaser gehoord wordt. ‘Ik hoor je en ik snap dat je me voor afkeuring, afwijzing en onzekerheid wilt beschermen. Bedankt daarvoor. Maar het is niet meer nodig om me zo overmatig te willen beschermen. Mijn gezonde ‘ik’ neemt nu  het stuur weer over.’

pleaser valkuilen

Dit betekent dat je zult moeten oefenen met ander gedrag. Je zult de pleaser moeten herkennen en erkennen. Vervolgens maak je de bewuste keuze om de pleaser niet zijn zin te geven. In plaats van te blijven hollen voor je baas, geef je jouw grens aan en zeg je dat die extra taak je niet gaat lukken. Er zal angst om de hoek komen kijken: dit is waar de pleaser je voor wil beschermen. Toch is het nodig om die angst aan te gaan. Want als je altijd blijft doen wat je altijd al deed, dan krijg je wat je altijd al kreeg. In het geval van Monica was dat dus zware vermoeidheid en overspannen zijn. Dit leidde in haar geval zelfs tot een burn-out, omdat ze gewoonweg niet alle ballen in de lucht kon houden.

Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Ja is ja en nee is nee

Bij een hardnekkige pleaser is het zaak je overwinningen te vieren. Elke keer dat je bewust de keuze maakt om niet te luisteren naar de pleaser in je, is een overwinning. Het is harstikke spannend en je zult waarschijnlijk weerstand krijgen uit je omgeving. Iedereen is er tenslotte aan gewend geraakt dat jij wel voor hen blijft rennen. Als je dat ineens niet (constant) meer doet, is dat natuurlijk niet leuk voor die ander. Maar op de lange termijn profiteert iedereen ervan: jij houdt genoeg energie voor jezelf over, de ander weet waar hij aan toe is (jouw ja is een echte ja en jouw nee is een echte nee) en iedereen leert van elkaar op een gezonde manier om te gaan met eigen grenzen. Jouw gedrag kan namelijk werken als spiegel voor een ander.

Kom je er zelf niet uit en wil je graag aan de slag met die al te overheersende stemmetjes in jouw bus? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven