Zoeken

Zoeken sluiten

Sensorische ontwikkeling en stress of burn-outklachten

donderdag 12 oktober 2023

Stress en burn-out zijn tegenwoordig veel voorkomende problemen in onze drukke samenleving. We leven in een wereld vol prikkels en continue veranderingen, en soms lijkt het alsof we nooit een moment van rust kunnen vinden. Maar heb je ooit nagedacht over de rol van sensorische ontwikkeling in dit proces? Het blijkt dat onze sensorische ervaringen een grote invloed heeft op ons vermogen om met stress om te gaan en het risico op een burn-out te verminderen. Indien je sensoriek over- of onderontwikkeld is, is de kans op stressklachten of een burn-out aanzienlijk groter.

Wat is sensorische ontwikkeling?
Onder- of overprikkeling
De relatie met stress en burn-out
Tips voor het verbeteren van sensorische ontwikkeling
De impact van sensorische ontwikkeling op werk
Sensorische prikkels op de werkplek
Een helpende hand van een coach

Kinderen met zand laten spelen is goed voor de sensorische ontwikkeling.

Wat is sensorische ontwikkeling?

Sensorische ontwikkeling is het vermogen van ons zenuwstelsel om prikkels uit onze omgeving waar te nemen en te verwerken. Hieronder vallen onze zintuigen zoals zien, horen, ruiken, proeven en voelen. Een gezonde sensorische ontwikkeling stelt ons in staat om goed te reageren op de wereld om ons heen en onze emoties en stressniveaus te reguleren. Feitelijk is het de verwerking van informatie die je de gehele dag door krijgt van je omgeving. Veelal zijn we bekend met informatieverwerking in tekst en spraak, maar ook iemand die je aanraakt of het ruiken van een bepaalde geur geeft een bericht door naar onze hersenen die verwerkt moet worden.

Onder- of overprikkeling

Bij sommige mensen is de sensorische ontwikkeling onderontwikkeld, terwijl anderen juist overgevoelig zijn voor prikkels. Beide situaties kunnen leiden tot problemen. Mensen met een onderontwikkelde sensorische ontwikkeling kunnen moeite hebben met het herkennen van stresssignalen in hun lichaam, wat kan leiden tot het negeren van stress en het overschrijden van hun grenzen. Dit geldt niet alleen op emotioneel vlak, maar ook fysiek. Je voelt bijvoorbeeld niet tijdig aan of iets te heet of koud is.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Aan de andere kant kunnen mensen die overgevoelig zijn voor prikkels snel overprikkeld raken, wat in een snel tempo stress kan veroorzaken. Ook hier kan dit zich fysiek uiten. Niet alleen geluid of licht kan snel te veel zijn, maar je kan ook overgevoelig reageren op aanraking van de huid. Denk bijvoorbeeld aan een labeltje in je kleding die je niet verdraagt.

De relatie met stress en burn-out

Een gezonde sensorische ontwikkeling is een belangrijk onderdeel om stress goed te reguleren. Wanneer we goed in staat zijn om prikkels te verwerken en te begrijpen hoe ze ons beïnvloeden, zijn we beter in staat om effectief te reageren op stressvolle situaties. Mensen met een goed ontwikkelde sensorische bewustwording kunnen eerder herkennen wanneer ze overweldigd raken en kunnen stappen ondernemen om zichzelf te beschermen tegen burn-out.

Tips voor het verbeteren van sensorische ontwikkeling

Tegenwoordig krijgen we eigenlijk iedere dag veel te veel prikkels binnen. We hebben een laptop, computer, telefoon of televisie, en sommige mensen hebben het allemaal. Ook als je niet sensorisch over- of onderontwikkeld bent, is het tegenwoordig lastig een teveel aan informatie te verwerken zonder last te krijgen van spanningen. Hierom een aantal tips om in het dagelijks leven meer rust te vinden in en om jezelf.

Mindfulness

Het beoefenen van mindfulness kan je helpen bewuster te worden van je zintuiglijke ervaringen en stresssignalen. Neem dagelijks een paar minuten de tijd om te mediteren of gewoon in stilte te zitten en je aandacht te richten op wat je voelt, hoort, ziet en ruikt.

Luister naar je favoriete muziek als sensorische stimulans.

Sensorische pauzes

Neem af en toe een korte pauze om je zintuigen te kalmeren. Het kan helpen tijdens deze pauzes wat ademhalingsoefeningen te doen of een stukje te wandelen en de natuur te ervaren.

Zelfzorg

Besteed aandacht aan zelfzorg en doe dingen die je zintuiglijke gezondheid verbeteren. Neem een warm bad, kies ervoor om gemasseerd te worden of geniet van je favoriete muziek. Ontdek welke sensorische activiteiten jou helpen ontspannen en plan dit op vaste tijden in je dagplanning.

De impact van sensorische ontwikkeling op werk

Naast het belang van sensorische ontwikkeling voor stressbeheer in je dagelijks leven, heeft het ook een grote invloed op onze prestaties op het werk. Als je je bewust bent van je sensorische behoeften en overprikkeling kunt vermijden, kun je productiever en geconcentreerder werken. Dit is vooral belangrijk in een tijdperk waarin veel mensen te maken hebben met toenemende werk-gerelateerde stress en burn-outklachten.

Sensorische prikkels op de werkplek

Je werk kan een plaats zijn waar veel van ons onze sensorische behoeften negeren. We zetten onszelf vaak onder druk om te voldoen aan deadlines, doelen te bereiken en de welbekende carrièreladders te beklimmen. Hier vergeten we vaak aandacht te besteden aan hoe onze omgeving en onze activiteiten onze sensorische gezondheid beïnvloeden.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Om een gezonde sensorische ontwikkeling op de werkplek te bevorderen, geven we een aantal tips:

Creëer een sensorisch vriendelijke omgeving

Indien mogelijk, pas je werkplek aan om aan je sensorische behoeften te voldoen. Dit kan onder andere door het gebruik van rustige kleuren, goede verlichting en comfortabele meubels.

Een sensorische vriendelijke werkomgeving kan prikkels op de juiste manier stimuleren.

Neem regelmatig pauzes

Integreer sensorische pauzes in je werkdag. Sta af en toe op, rek je uit, doe enkele ademhalingsoefeningen of ga naar buiten om frisse lucht op te snuiven en je in een andere omgeving te bevinden. Door af te wisselen van omgeving verwerken je hersenen prikkels beter.

Bespreek je behoeften

Als je merkt dat bepaalde aspecten van je werkomgeving of taken je sensorische gezondheid negatief beïnvloeden, twijfel dan niet om je behoeften te bespreken met je leidinggevenden of collega’s. Samen kunnen jullie oplossingen vinden om je werkplek zo comfortabel mogelijk te maken.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Een helpende hand van een coach

Sensorische ontwikkeling is een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien aspect van ons vermogen om met stress om te gaan, zowel in ons dagelijks leven als op de werkplek. Door bewust te werken aan het verbeteren van je sensorische bewustwording, kun je stress verminderen en het risico op een burn-out verkleinen. Het is een investering in je algehele welzijn en veerkracht in een wereld vol prikkels. Door te begrijpen hoe je zintuigen reageren op je omgeving en door jezelf de ruimte te geven om in verbinding te blijven met jezelf, kun je met meer balans een gezonder leven leiden. Wil jij ondersteuning van een professionele coach om beter om te gaan met alle prikkels van de dag? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven