Let op: voor je verder leest wil ik je op het hart drukken dat cacao over het algemeen veilig gebruikt kan worden tijdens een cacao ceremonie. Wel zijn er bepaalde contra-indicaties. Het is écht anders dan een reep chocolade, want het gaat om honderd procent pure, rauwe cacao. Als je er te veel van neemt kun je misselijk worden, je erg onrustig voelen en hartkloppingen krijgen. Cacao droogt uit, dus drink voldoende. Het wordt afgeraden dit te nemen als je hart- of bloeddrukproblemen hebt.
Ook bij het gebruik van antidepressiva wordt cacao afgeraden. Als je zwanger bent kun je ervoor kiezen een lagere dosering te nemen. Lees jezelf goed in voor deelname, raadpleeg een medische professional als je twijfels hebt over jouw specifieke situatie en stel je eventuele vragen aan degene die de ceremonie leidt. Deze blog dient ter informatie. Liberi en de auteur van deze blog zijn niet verantwoordelijk voor de eventuele gevolgen als jij pure cacao tot je neemt, al dan niet tijdens een cacao ceremonie.
Cacao tijdens een ceremonie
Meedoen met een cacaoceremonie. Je ziet het steeds meer aangeboden worden. Wat is het en waarom zou je meedoen? Allereerst iets over cacao. We kennen het allemaal van de chocoladereep, maar de cacao die in ceremonies gebruikt wordt, is zonder andere toevoegingen. Het wordt dan veelal als drank genuttigd. Cacao komt voornamelijk uit Afrika en Zuid-Amerika. Het zijn de cacaobonen uit de cacaoplant (eigenlijk is het een boom) die gebruikt worden.
Een heilige drank
Het werd oorspronkelijk al door de Maya’s, Inca’s en Olmecs gebruikt in een heilige drank. Niet voor niets wordt het wel de ‘drank van de goden’ genoemd. Daarom is het ook van belang de cacao met respect te behandelen. Heeft de aanbieder van de cacao ceremonie daar ook oog voor? Of voor het feit dat cacao van de andere kant van de wereld moet worden overgevlogen om hier gebruikt te kunnen worden? Zeker nu er zo’n wildgroei is aan cacao ceremonies, is het goed hier kritisch op te zijn. Neem je deel aan een heilige ceremonie, of is het vooral een marketing tool?
Cacao wordt gezien als een hartopener en kan je helpen inzicht te krijgen in jezelf. Daarom wordt het ook wel een plantmedicijn genoemd. Van de plantmedicijnen is cacao de mildste variant en veel mensen beginnen hier dan ook vaak mee. Er zitten onder andere cafeïne en theobromine in, beide zijn oppeppende stoffen. Wel zit er veel minder cafeïne in dan in koffie: ongeveer één tiende van de hoeveelheid. Maar beide stoffen werken stimulerend en kunnen de hartslag verhogen. Vandaar dat je er niet te veel van wilt nemen, want dan kun je last krijgen van hartkloppingen.
Hoe ziet een cacao ceremonie eruit?
Elke cacaoceremonie is natuurlijk weer anders en dit wordt bepaald door degene die de ceremonie leidt. Vaak zijn er wel eenzelfde soort onderdelen in te onderscheiden. Ik noem er hier een paar zodat je een beetje een idee hebt wat je zou kunnen verwachten als je ergens een cacao ceremonie wilt gaan doen.
Het begint meestal met het openen van de ruimte. Vaak zit je met een groepje in een cirkel, zodat je allemaal met elkaar verbonden bent en elkaar kunt zien. Er is geen hiërarchie, iedereen neemt deel. Door de ruimte te openen creëert de spaceholder (degene die de ceremonie leidt) een heilige en veilige ruimte. Iedereen wordt welkom geheten en zo ook vaak de Spirit van de Cacao. Cacao heeft een vrouwelijke energie, ook wel een moederlijke energie en die wordt uitgenodigd aanwezig te zijn. Zo ook de windrichtingen en, afhankelijk van de traditie die iemand volgt, ook de vier elementen, voorouders, of andere helpende Spirits. Sommigen houden niet zo van de meer spirituele kant van een dergelijke ceremonie. Ik vind het juist heel mooi, omdat de oorspronkelijke gebruikers van cacao dit ook deden. Het fysieke en spirituele stond voor hen niet los van elkaar.
Intentie
Je doet mee aan een cacao ceremonie met een reden. Iedereen wordt uitgenodigd zijn of haar intentie te delen. Wat wil je bereiken, ervaren, inzien? Vaak volgt er een meditatie om dieper in jezelf te zakken. Je houdt de cacao voor je hart en met intentie drink je die slok voor slok op. Of niet, want het gaat ook om voelen wat je lichaam aangeeft. Pure cacao smaakt heel bitter en is voor veel mensen behoorlijk heftig. Je kunt aan een paar slokken genoeg hebben. Daarna volgt er vaak nog een onderdeel. Soms een meditatie, of juist beweging. Er wordt gedeeld, of juist iets gecreëerd.
Aan het eind zal vaak nog een deelronde volgen, waarna de ruimte weer wordt gesloten. Zo creëer je met elkaar een heilige ruimte, een ruimte die even los staat van het leven van alledag. Door die ook weer te sluiten aan het eind, is duidelijk dat het dagelijks leven weer verder gaat. De inzichten en ervaringen uit de ceremonie neem je met je mee.
Waarom meedoen aan een cacao ceremonie?
Wat kunnen beweegredenen zijn om mee te doen aan een cacao ceremonie? Eerlijk is eerlijk: vaak is het ook gewoon nieuwsgierigheid. Veel mensen hebben het wel eens gedaan, dus misschien ken jij ook wel vrienden of familie en wil je het zelf ook eens ervaren. Mogelijk heb je een stressvolle periode achter de rug en gun je jezelf een rustmoment, een moment helemaal voor jou alleen. Mogelijk kamp je met een gebrek aan zelfliefde en geef je vooral heel veel aan anderen. Je vergeet jezelf snel. Cacao kan je helpen meer liefde voor jezelf te ervaren en meer zelfcompassie.
Zo zijn er nog vele redenen te noemen. Voel vooral in wat voor jou de reden(en) is of zijn. En als je graag een cacao ceremonie wilt doen, informeer jezelf dan goed. Vraag of je even kunt bellen met degene die het faciliteert. Op die manier kun je een beetje een gevoel krijgen bij zo iemand. Het is namelijk heel belangrijk dat je je veilig voelt en je over kunt geven aan de energie van het moment. En als je je ervoor openstelt, dan kunnen er magisch mooie dingen gebeuren binnen de heilige ruimte van een cacao ceremonie!