Kwetsbaarheid is een thema dat we over het algemeen nogal ingewikkeld vinden. Liever zijn we sterk, krachtig en onafhankelijk. Als je jezelf echter altijd sterk probeert te houden en jouw kwetsbare kant er niet mag zijn, dan ben je eigenlijk bezig jezelf niet écht aan de wereld te tonen. Je treedt het leven tegemoet met een masker. Vaak doe je dit door overtuigingen die je in de loop van je leven bent gaan geloven als waarheid. Maar wie zit je hier nu eigenlijk het meest mee dwars?
Ik ben van mening dat álle kanten van onze persoon, van ons zijn er mogen zijn. Onze lichte kanten én onze schaduwkanten. We hebben ze niet voor niets. Kijk maar eens naar de natuur. Daar zie je dat er een zomer is, maar ook een winter. Er is een dag, maar ook een nacht. Er is een volle maan, maar ook een donkere maan. Wij mensen zijn onderdeel van de natuur, we staan er niet boven. Dat betekent dat wij ook een innerlijke ‘nacht’ kennen. Dit kun je onze schaduwkant noemen. Het is het deel in onszelf dat we liever niet zouden willen zien. Vaak zijn we er niet eens bewust van en onze kwetsbaarheid zou dus heel goed in onze schaduw kunnen liggen.
Nog even over dat onbewuste stuk: laten we Andrea als voorbeeld nemen. Andrea ziet zichzelf als een sterke vrouw (en dat is ze ook!). Ze heeft zich opgewerkt naar een hoge functie binnen haar bedrijf. Ze houdt veel ballen in de lucht, zowel privé als op het werk. Bovendien geeft ze leiding aan een afdeling van zo’n twintig medewerkers. Thuis regelt ze ook veel: van de lunch voor de kinderen tot de tandartsafspraak voor het hele gezin. ‘Niet miepen maar poetsen’ is haar motto. Dat heeft haar veel gebracht. Maar dan komt er een reorganisatie en wordt haar functie ineens overbodig. Ze ligt eruit. Haar wereld valt in elkaar en ineens voelt ze zich niet meer de sterke vrouw die ze altijd dacht te zijn. Ze voelt zich juist heel kwetsbaar en dat zint haar niet.
Het gaat langere tijd niet zo goed met Andrea. Ze voelt zich niet op haar plaats binnen haar nieuwe baan en ze voelt zich steeds somberder. Ze besluit op aanraden van haar man coaching te gaan doen. Tijdens de gesprekken blijkt dat ze altijd ijzerhard voor zichzelf is. Ze zet altijd haar beste beentje voor en ze gelooft dat als je maar hard genoeg werkt, je vanzelf opgemerkt wordt en het daarmee gaat ‘maken’ in de grote mensenwereld. Dat ze ontslagen werd, was daarom een klap in haar gezicht. Mensen die hun baan kwijtraakten vond ze altijd zwakkelingen en nu was het haar overkomen… Ze voelde zich een zwakkeling.
Nu ontdekte Andrea dat kwetsbaarheid in haar schaduwkant zat. Ze had het helemaal verdrongen, het mocht er niet zijn. Ze kon wel aanwijzen waar die overtuiging vandaan kwam: haar vader duldde vroeger geen zwakte en ze is meermaals flink terecht gewezen als ze kwetsbaarheid toonde. Huilend thuiskomen omdat ze gepest werd op school, heeft ze na de uitbarsting van haar vader nooit meer gedaan. Ze nam zich voor om nooit meer te huilen. Telkens als dit tóch gebeurde vond ze zichzelf een slappeling, omdat ze het niet tegen kon houden.
Andrea wilde niet dat kwetsbaarheid een plek in haar leven had. Maar toen ze haar baan verloor kon ze er niet omheen: ook zij was kwetsbaar. Dat zijn we allemaal. De één kan wat meer aan dan de ander. De één heeft meer draagkracht dan de ander. Dat maakt die ene persoon niet beter dan de ander! We maken allemaal verschillende dingen in ons leven mee die ons vormen. We maken mooie dingen mee, maar ook moeilijke dingen. Soms trauma met een hoofdletter T en soms met een kleine letter t. We krijgen allemaal krassen op onze ziel, groot of klein. Kwetsbaarheid is dus onderdeel van het bestaan.
Wist je dat er ook juíst kracht ligt in kwetsbaarheid? Omdat het in onze maatschappij meer wordt geprezen als je je sterk en onafhankelijk opstelt, vraagt het moed om je kwetsbaar op te stellen. Dit kan heel spannend zijn, maar je zult negen van de tien keer verbaasd zijn wat er gebeurt als je het tóch doet. We zijn namelijk allemaal mens met onze eigen kwetsbaarheden. Als jij je kwetsbaar opstelt, dan zal de ander dit herkennen in zichzelf. Misschien niet op dezelfde manier als jij, maar die ander heeft óók zijn of haar kwetsbaarheden. En als jij deelt over die van jou, dan open je de deur voor die ander om ook te delen. Sterk en onafhankelijk zijn is namelijk ook vaak heel eenzaam. En niemand wil zich eenzaam voelen.
Kwetsbaarheid verbindt ons dus met elkaar. We herkennen iets van de ander in onszelf. Bovendien: als iemand bijvoorbeeld hulp vraagt, dan vinden we het over het algemeen ook heel prettig om hulp te kunnen bieden! Als niemand zich kwetsbaar op zou stellen valt er ook weinig hulp te bieden. We hoeven het gelukkig niet allemaal alleen te doen. En het feit dat jij nú hulp aanneemt betekent niet dat je altíjd hulp nodig zult hebben. Je krijgt een steuntje in de rug. Op een later moment kan jij weer een ander een steuntje in de rug zijn. Zo helpen we elkaar.
Onderzoek heeft aangetoond dat eenzaamheid nog ergere gevolgen voor onze gezondheid kan hebben dan obesitas. Juist vandaag de dag zijn er ontzettend veel mensen eenzaam. En dat zijn niet alleen ouderen! Ook jongere mensen ervaren veel eenzaamheid en dit is door de coronapandemie alleen maar uitvergroot. Voel jij je dus eenzaam? Durf je kwetsbaarheid te tonen en reik uit! Vertel het iemand en geef aan wat je nodig hebt. Als je dit niet zo goed weet kun je ook een coach inschakelen. Die kijkt samen met jou wat er nodig is om te komen tot een meer verbonden bestaan, waarin er plek is voor kracht én kwetsbaarheid!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606
1 reactie
Dit verhaal is heel herkenbaar. Ik lees nu bewust na mijn burnout inderdaad in het begin van de corona en drie jaar na dato worden steeds meer dingen duidelijk. Ik was en hele sterke vrouw die keihard was voor zichzelf en droeg deze masker naar aanleiding van traumas uit mijn jeugd. Ik had uitstekende gedrag aangeleerd om mijn zwakke kanten niet te tonen naar anderen en was beland in eenzaamheid. Het is verhelderend om te lezen dat het niet mijn mankement is maar ergens vandaan komt.