Zoeken

Zoeken sluiten

Spiritualiteit

maandag 4 juli 2022

Spiritualiteit is een populair onderwerp. Je ziet het aan het aantal tijdschriften dat in de winkels ligt met spiritualiteit als (hoofd)thema. Het is niet langer iets dat alleen voor ‘zweverige geitenwollensokken’ types is weggelegd. Het is ook niet slechts voorbehouden aan degenen die aan de lippen hangen van een goeroe. Het hoeft allemaal niet zo hoogdravend te zijn. Spiritualiteit, en met name een spiritueel leven, is voor iedereen weggelegd. Je moet er alleen wel voor open staan.

Met een mindset van ‘alles moet wetenschappelijk bewezen kunnen worden en anders bestaat het niet’ geef je weinig ruimte aan spiritualiteit in je leven. Het spirituele behelst juist datgene dat niet tastbaar en niet zichtbaar is. Het laat zich niet vangen in wetenschappelijke resultaten, al zijn er allerhande theorieën. De kwantumfysica komt nog het dichtst bij het spirituele. Hoe het ook zij: een open houding en een nieuwsgierige blik zijn het meest behulpzaam bij het ruimte geven aan spiritualiteit in je leven.

spiritualiteit spiraal

Waarom spiritualiteit?

Veel mensen zijn op zoek naar verdieping, naar het ‘meer tussen hemel en aarde.’ We hebben het hier in het Westen nog nooit zo goed gehad. Niemand hoeft in Nederland van de honger om te komen. We hebben een vangnet als het je zelf niet lukt het hoofd boven water te houden. De levensverwachting groeit nog steeds en de levensstandaard is indrukwekkend hoog. En toch kwamen ook problemen als stress, depressie, verslaving en burn-out nog nooit zoveel voor als vandaag de dag in de Westerse samenleving.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Steeds meer mensen ontdekken dat rijkdom in de materiële zin van het woord geen ware voldoening biedt. Zo kan iemand in een kasteel wonen, drie auto’s en een butler hebben en diep ongelukkig zijn. Velen herkennen het hebben van een leeg gevoel. Al de rijkdom op aarde kan die leegte niet opvullen. Er moet iets anders zijn. En dat ‘andere’ vinden velen in de spiritualiteit. Het gebied boven de hemel en onder de aarde, als je het spreekwoord letterlijk neemt.

Vrije keuze

Spiritualiteit is een heel breed begrip. Hoe het invulling krijgt is dus ook heel persoonlijk. Voor de één is een spiritueel leven wekelijks naar de kerk toe gaan en bidden voor het eten. Voor de ander is het mediteren en communiceren met overleden voorouders. Weer een ander begroet de zon elke morgen en ziet een goddelijke vonk in alles dat leeft. In die zin past de zoektocht naar spiritualiteit goed in de huidige tijdsgeest: we krijgen de ruimte om onszelf persoonlijk te ontwikkelen en onze eigen weg uit te stippelen. Waar men vroeger verketterd werd als men niet de gangbare leer aanhing, zijn we nu vrij om onze eigen keuzes te maken.

spiritualiteit vrij

Spiritualiteit en onze persoonlijke waarden

Hoewel het heel mooi is dat we de vrijheid hebben om te geloven wat we willen, kan het ook beangstigend zijn. Want wat is dan waarheid? En welk pad mogen we bewandelen, wat past bij ons? Onze persoonlijke waarden kunnen ons de goede richting op wijzen. Wat vind je belangrijk in het leven? Wat zou je willen bijdragen aan deze wereld? Hoe wil je herinnerd worden als je er zelf niet meer bent? Deze vragen wijzen je in de richting van hoe jij denkt over een ‘goed leven’ leiden. Je hebt idealen en je zult je in meerdere of mindere mate inspannen om die idealen te bereiken. Spiritualiteit kan je daarbij helpen.

Burn-out test
Gratis
Burn-out test
Onze gratis burn-out test geeft je in 50 vragen antwoord hoe het nu daadwerkelijk is gesteld met jouw stressniveau.

Bijvoorbeeld, je vindt een gevoel van verbondenheid heel belangrijk. Daarnaast geloof je dat alles met alles verbonden is. Jouw acties leiden tot gevolgen die je lang niet altijd kunt overzien (denk aan het butterfly effect, waar de slag van de vleugel van een vlinder een tsunami kan veroorzaken aan de andere kant van de wereld. In andere woorden: iets heel kleins kan hele grote effecten hebben die je van te voren lang niet altijd had kunnen bedenken). Bovendien zie je veel eenzame mensen in je omgeving. Het knaagt: dit gebrek aan verbondenheid doet pijn in je ziel. Misschien zet je je daarom wel in in jouw eigen wijk om eenzaamheid te verminderen. Of je ziet het goddelijke in de natuur en vindt het daarom heel belangrijk om de natuur te beschermen. Vanuit jouw beleving van spiritualiteit zet je je in als vrijwilliger bij een milieu-organisatie.

Onze coaches zijn gespecialiseerd in het coachen van mensen met stress en burn-out, depressie en angst- en/of paniekaanvallen. Wij zorgen dat je snel de juiste hulp krijgt.
Online cursus
159.00
Online cursus
Stap voor stap stressvrij, bewezen effectief, op basis van het Liberi Fasenplan.

Persoonlijke spiritualiteit

Naast een drijfveer om tot actie te komen om bij te dragen aan een betere wereld, is er ook je persoonlijke beleving van spiritualiteit. Het ervaren dat je gebed verhoord wordt. Of ineens een onverklaarbaar groot gevoel van dankbaarheid over je heen krijgen. Een stille geest krijgen tijdens een yogales en hierdoor meer innerlijke rust ervaren. In trance raken tijdens een sjamanistische drumcirkel. Er zijn talloze manieren om spiritualiteit te ervaren in je dagelijks leven. Zoals je ziet zijn dit heel diverse voorbeelden. Het één past beter bij de ene persoon, en het andere bij de ander. Ook hierin mag je zelf je weg vinden.

Voordelen van een spiritueel leven

Ruimte maken voor spiritualiteit in je leven kan bijdragen aan de kwaliteit van leven. Bewust zijn van jezelf, de ander en het grotere geheel levert veel voordelen op. Soms gaat iemand door een moeilijke periode in zijn leven en wordt daardoor ineens aangetrokken door spiritualiteit. Het kan een anker bieden in donkere tijden. Bij stress, angst of onrust kan het helpen om tot jezelf te komen.

spiritualiteit gebed

Waar begin je?

Als je tot nu toe niet veel met spiritualiteit hebt gehad, maar hier wel voor open staat, waar begin je dan? Vraag jezelf allereerst eens af wat jouw leven zin geeft. Zoeken naar zin en dan met name de richting waarin je zoekt geeft al een duidelijke aanwijzing hoe spiritualiteit in jouw leven eruit kan zien. En vooral: praat met anderen! Zoek vrienden, familie of gelijkgestemden op. Het kan heel verrijkend zijn om met elkaar van gedachten te wisselen over de grote levensvragen. Daarbij is het goed om bij jezelf te blijven. Immers: zoveel mensen, zoveel meningen. Je wilt voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar zelfs dan: je kunt altijd nog op pad met een wandelcoach. In het bos, tussen de bomen kom je dan misschien juist wel tot jezelf en ontdek je een voor jou passende vorm van spiritualiteit.

Wil jij hulp bij stress of burn-out?

Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.

Direct contact Of bel 085 - 5363606

Laat een reactie achter op dit blogartikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit bericht:
×
Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws over stress en burn-out. Inschrijven