Ken je hot yoga al? Het is niet één specifieke vorm van yoga, maar de yoga wordt gegeven in een ruimte tussen de 28 en 40 graden. Lekker zweten dus! Zo kunnen er verschillende soorten gegeven worden in de verwarmde studio. Van yin yoga tot hatha yoga, en van vinyasa yoga tot restorative yoga. Hot yoga is afgeleid van Bikram yoga, een yogavorm die altijd in een ruimte van rond de 40 graden wordt gegeven en altijd dezelfde 26 houdingen afgaat. Hot yoga is dus een stuk vrijer qua invulling dan Bikram yoga.
Als coach blijven wij onszelf telkens ontwikkelen en uitdagen en hot yoga kwam recentelijk op mijn pad bij mijn lokale sportschool. Ik beoefen het nu ongeveer een maand en ik wil niet meer zonder! Wat kan jij aan hot yoga hebben? Ik neem je hier mee in de wereld van deze yogavorm.
De voordelen van hot yoga
Zoals we in een eerdere blog al schreven, heeft yoga in het algemeen vele voordelen. Yoga is een bewegingsvorm waarbij verschillende houdingen afgewisseld worden om het lichaam te sterken én de geest te kalmeren. Vaak worden de houdingen dan ook afgestemd op de ademhaling. Lichaam en geest komen zo in balans. Het is een beweegvorm die zich richt op mindfulness.
Bij yoga draait het er niet om je lichaam tot het uiterste te dwingen door jezelf in ingewikkelde houdingen te wringen. Het gaat er juist om te leren luisteren naar je lichaam. Wat voelt comfortabel en wat niet? Hoe ver kun je voorover buigen zonder dat het zeer doet? En hoe kun je bij een lichtelijk oncomfortabel gevoel in je spieren naar dat gevoel toe ademen en dus aanwezig zijn in het moment? Maar wat is dan de toegevoegde waarde van hot yoga?
Doordat je bij hot yoga in een verwarmde ruimte bent, worden je spieren soepeler en ben je dus flexibeler. Bovendien biedt de warmte bescherming tegen blessures. Hoewel het flink zweten is, is de warmte voor je spieren ontspannend. Dat extra zweten heeft trouwens ook voordelen: afvalstoffen worden makkelijker afgevoerd en volgens de Ayurveda wordt je lymfe gereinigd door overmatige transpiratie. Hoewel wij zweten vaak als iets negatiefs zien, is het dus heel reinigend voor je systeem. Bovendien: bij hot yoga zweet iedereen, dus wat maakt het nog uit? Bovendien zorgt de warmte in combinatie met de houdingen voor een verbeterde bloedsomloop.
De beste outfit voor hot yoga
Wat trek je dan dus aan voor een hot yoga les? Het beste kun je kleding dragen die aansluitend is. Ik had de eerste keer een los zittende korte broek aan, maar dat was gewoon niet prettig, omdat de broekspijpen steeds aan mijn bovenbenen bleven plakken. Met een (yoga)legging heb je daar geen last van. Kijk ook naar de stof; sommige stoffen nemen veel vocht op en geven donkere zweetplekken. Neem het liefst een ademende stof.
Hot yoga en stressvermindering
Hot yoga helpt ook stress te verminderen, zoals de andere yogavormen dat ook doen. Dit omdat yoga een bepaalde vertraging in zich heeft. Je staat (ligt of zit) op een mat. Vaak speelt rustige muziek op de achtergrond. Je stopt het rennen als een kop zonder kip, en je wordt weer kip: je zakt in je lichaam en uit het hoofd.
Persoonlijk vind ik de eindontspanning (die in alle vormen van yoga vaak in de laatste tien tot vijftien minuten van de les plaatsvindt) bij hot yoga nóg ontspannener. De warmte voelt ineens niet meer zo heet aan, maar ontspannend. Je zakt helemaal weg en je lijf voelt heerlijk aan. Het stretchen en de krachtoefeningen van eerder in de les hebben ervoor gezorgd dat je lijf lekker flexibel en soepel aanvoelt. Je hebt een inspanning geleverd (want zo is het echt in zo’n warme ruimte!) en voelt je op een bepaalde manier tijdens de eindontspanning lekker energiek en verkwikt. Heel apart, je moet het echt zelf ervaren.
Is het voor mij geschikt?
In principe kan iedereen beginnen met hot yoga. Het is een geschikte les voor beginners. Wel kan de temperatuur het uitdagend maken. Zeker als je een lage bloeddruk hebt, moet je goed luisteren naar je lijf. Je voert alle houdingen uit op jouw eigen manier, zo ver als jouw lichaam dat aankan. Zeker het eerste kwartier kan uitdagend voelen, omdat je nog moet wennen aan de warmte. Het kan daarom prettig zijn om al wat eerder in de ruimte te gaan liggen, zodat je kan wennen aan de temperatuur.
Misschien denk je tijdens je eerste les wel: ‘dit hoeft van mij niet nog een keer!’ Die gedachte had ik zelf in elk geval wel. Maar toen we richting het einde van de les gingen, voelde het steeds fijner. De eindontspanning was zo’n weldaad, dat ik de week erop besloot terug te komen. En daarna weer. En nu nog steeds!
Wat moet je nog meer weten?
Drink ruim voldoende water voor de hot yoga les. Liefst niet te veel in het laatste half uur voor de les, want dat kan je een vol gevoel geven. Hetzelfde geldt voor eten. Eet liever niet in het uur voorafgaand aan de les, want het kan ervoor zorgen dat je je een beetje misselijk gaat voelen. Drink ook geen heel koud water tijdens de les. Neem liever water op kamertemperatuur als je voelt dat je dit echt nodig hebt.
Kun je afvallen door hot yoga?
Je kunt zeker afvallen door hot yoga! Hoewel het door de meeste beoefenaars niet het hoofddoel is, levert het zeker een positieve bijdrage aan een gezonder gewicht. Omdat het doen van de yogahoudingen in een warme ruimte best intensief is, verbrandt je meer calorieën dan bij ‘gewone’ yoga. Zoals eerder gezegd, zorgt deze vorm van yoga ook voor stressvermindering. Wist je dat stress ervoor kan zorgen dat je aankomt? Minder stress levert een betere hormoonhuishouding en optimalere spijsvertering, waardoor je dus makkelijker kunt afvallen. Let er wel op dat alleen het doen van hot yoga niet de oplossing is. Je zult je hele leefstijl aan moeten passen wil je duurzaam afvallen. Dus zoek hier hulp bij als je kampt met (zwaar) overgewicht of obesitas. Veel plezier met hot yoga!