Een mindset van overvloed versus een mindset van tekort. Het maakt een wereld van verschil. Want hoewel je misschien denkt van niet, maken de gedachten die je dagelijks hebt wel degelijk uit. Met je gedachten creëer je uiteindelijk je realiteit. Hoe dat precies zit, leggen we in deze blog uit.
We schreven eerder al een blog over een mindset van tekort. Daarin leggen we onder andere uit hoe en waarom je een mindset van tekort om wilt draaien. Maar wat als we nu eens beginnen met een mindset van overvloed? Laten we eens kijken naar het verschil tussen deze twee. Je mindset is het totaal van je gedachtenwereld. Het is dus iets innerlijks, het zit van binnen. De uiterlijke omstandigheden staan daar dus los van. Twee verschillende personen zullen op eenzelfde context (situatie) anders reageren, afhankelijk van hun mindset.
We nemen even een simpel voorbeeld ter verduidelijking. Stel, iemand wordt wakker en moet op de fiets naar een afspraak. Het regent. Dat is de situatie, de uiterlijke omstandigheid. We kijken nu naar twee verschillende scenario’s.
Een persoon met een mindset van tekort zal misschien chagrijnig op buienradar kijken om te zien of het nog droog wordt. Als dit niet het geval is, draait hij zich mokkend om en blijft nog even liggen. Vervolgens staat hij gehaast op, springt onder de douche en schuift snel een ontbijtje naar binnen. Hij kijkt of het toch niet mogelijk is met het openbaar vervoer te gaan, maar dan moet hij twee keer overstappen en hij doet er dubbel zo lang over als wanneer hij de fiets pakt. Die tijd heeft hij niet meer. Het lijkt iets minder te regenen, dus hij trekt alleen een regenjas aan en vertrekt. Onderweg regent het weer harder. Hij baalt dat hij nu én doorweekt raakt én nog bijna te laat komt ook. Uitgelaten komt hij binnen bij zijn afspraak…
Een tweede scenario. Een persoon met een mindset van overvloed staat op en neemt tien minuten de tijd om een meditatie te doen. Met een rustig hoofd neemt hij een douche en geniet van zijn ontbijtje. Omdat hij ruim de tijd heeft, kan hij lekker rustig aan doen. Omdat hij regelmatig op de fiets gaat, heeft hij geïnvesteerd in een goed regenpak mét hoezen voor de schoenen. Goed ingepakt vertrekt hij en het valt hem op hoe lekker fris alles ruikt in de regen. Hij besluit – als hij er bijna is – een lekkere cappuccino mee te nemen die hij kan nuttigen tijdens zijn afspraak. Hij neemt ook een kopje koffie mee voor de andere persoon, die blij verrast is. De afspraak begint op goede voet…
Uiteraard is het ‘echte’ leven niet zo simpel als het hier nu wordt weergegeven. Maar wat geldt in het klein, geldt ook in het groot. Jouw mindset doet er werkelijk toe, want het beïnvloed je gedrag en je keuzes. En deze hebben vervolgens óók weer invloed op de mensen om je heen. Wees je dus eens een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een doordeweekse dag en een weekenddag) bewust van het soort gedachten dat je hebt. Zijn het overwegend positieve gedachten, of heb je juist veel negatieve gedachten? Herken je het tekort, of de overvloed?
Deze concepten gaan zoals je misschien al gemerkt had niet ‘slechts’ over financieel tekort of overvloed. Het gaat om alles: tijd, energie, gezondheid, relaties… Als het op één of meerdere van deze vlakken niet helemaal loopt zoals je zou willen, wat heb jij daar dan zelf in te veranderen? Je denkt mogelijk dat de situatie moet veranderen, maar dat is niet de juiste plek om te beginnen. Het begint met een mindset van overvloed creëren. Zoals je in het voorbeeld al zag, was de uiterlijke omstandigheid hetzelfde, maar de twee personen reageerden heel verschillend.
Hoe zouden deze twee verschillende personen reageren op jouw specifieke situatie? Kun je twee scenario’s bedenken, bezien vanuit de twee verschillende gezichtspunten? En als je deze twee ‘extremen’ hebt weergegeven, waar komt jouw eigen mindset dan het meest in de buurt? Als je toch moet erkennen dat het vooral aan de kant van tekort uitkomt, wat kun je dan leren van de denkbeeldige persoon met een mindset van overvloed? Is het haalbaar wat die persoon denkt?
Als je vastzit in een mindset van tekort, dan kan het heel ingewikkeld zijn om een mindset van overvloed aan te nemen. Je gelooft er bijvoorbeeld niet in dat het in jouw situatie allemaal positief zou kunnen zijn. Ik zeg ook niet dat je blij moet zijn met een moeilijke situatie. Maar je kunt wel de hoopvolle gedachten koesteren, of de mogelijkheden en kansen belichten die er wel zijn. Waar ben je dankbaar voor? Tel je zegeningen. Op het moment dat jij kiest voor een mindset van overvloed, beginnen er langzaamaan dingen te veranderen. Dit heeft tijd nodig, maar is zeer zeker de moeite waard.
Het is natuurlijk mogelijk dat je zo zit ‘vastgeroest’ in een mindset van tekort, dat het je niet lukt zelfstandig een mindset van overvloed te creëren. Weet allereerst dat je niet de enige bent! Wij mensen zijn gewoontedieren en velen van ons zijn in de loop der jaren vast komen te zitten in ingesleten patronen. Vaak zijn we ons daar helemaal niet van bewust. Het wordt dan wel erg lastig om er zelf iets aan te doen, niet waar?
Daarom kan coaching ook zo behulpzaam zijn. Een coach hoort jouw verhaal aan met een neutrale blik. De coach zal vooral vragen stellen en door dit te doen houdt diegene de coachee een spiegel voor. Op die manier word je je bewust van wat je jezelf eigenlijk allemaal vertelt. Je hoort je eigen gedachten die je hardop uitspreekt. Je blinde vlekken worden ineens zichtbaar. Pas als je jouw belemmerende patronen leert herkennen, kun je er ook iets in veranderen. Neem dus gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze coaches staan voor je klaar!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606