Genoeg water drinken is belangrijk, dat weten we allemaal. We kunnen één tot enkele maanden zonder voedsel overleven, afhankelijk van de hoeveelheid vetweefsel dat je hebt. Maar als we het hebben over drinken, is het een ander verhaal: we kunnen slechts enkele dagen zonder drinken. Dat hoeft overigens geen water te zijn, ook andere dranken tellen mee om genoeg vocht binnen te krijgen. Wel wordt door het Voedingscentrum aangeraden alleen de dranken uit de Schijf van Vijf te drinken: water, koffie en thee zonder suiker en zuiveldranken. Fruitsappen en frisdranken bevatten namelijk veel suiker.
Hoeveel water wordt aangeraden om te drinken, is afhankelijk van de leeftijd. Het Voedingscentrum raadt iedereen vanaf veertien jaar aan om anderhalf tot twee liter water per dag te drinken (inclusief dus de bovengenoemde dranken). Kinderen onder de veertien jaar wordt aangeraden om één tot anderhalf liter per dag te drinken. Met heel warm weer kan het geen kwaad om daar iets boven te gaan zitten…
De Nederlandse zomer verrast ons telkens weer. De ene zomer hebben we overmatig veel regen en zijn er overstromingen in binnen- en buitenland. De andere zomer zien we temperaturen van rond de veertig graden. En vaak zien we het allemaal tegelijkertijd in dezelfde zomer. Hitte is voor kwetsbare mensen gevaarlijk, denk aan ouderen of heel jonge kinderen. Bij warm weer moeten we namelijk veel meer water drinken dan bij koelere temperaturen. Door de warmte zweten we veel, waardoor dat extra vochtverlies moet worden aangevuld.
Let met name op met warm weer en sport. Door het sporten zweet je sowieso meer. De warmte die opgewekt wordt door je spieren moet eruit, en daar zorgt je lichaam voor door te zweten. Met warm weer zweet je nog meer, dus de hoeveelheid vocht die je moet aanvullen als je met warmte gaat sporten, zal een stuk groter zijn!
Je kunt natuurlijk water drinken als je dorst hebt, maar eigenlijk kan je dit dorstgevoel beter vóór zijn. Door gedurende de dag regelmatig een paar slokken water te drinken uit bijvoorbeeld een flesje dat je in de buurt hebt staan, kom je makkelijker aan de aanbevolen hoeveelheid. Sommige mensen ‘vergeten’ gewoonweg te drinken. Te weinig water drinken kan leiden tot klachten als hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieverlies. Je hebt dan milde symptomen van uitdroging.
Dit zijn niet de enige symptomen die je kunt ondervinden wanneer je te weinig water drinkt. Het begint vaak met een droge mond. Sommige mensen zullen dit opmerken en dan wat drinken, maar anderen negeren het (of hebben het niet door, doordat ze bijvoorbeeld te druk bezig zijn en stress hebben). Als je langere tijd te weinig drinkt, kun je een droge huid krijgen, last van obstipatie of krampen in de spieren, een lage bloeddruk of nierproblemen. Ook kan te weinig water drinken zorgen dat je aankomt. Dit is vaak het geval als je het dorstgevoel verwart met een hongergevoel. Als je in plaats van te drinken gaat eten, kom je langzaam steeds meer aan.
Dit is ook de voornaamste reden waarom je wel eens hoort dat je kunt afvallen door water te drinken. Als je eerder ging eten wanneer je eigenlijk dorst had en nu gaat drinken, dan zul je uiteraard afvallen. Bovendien zorgt een flinke plons water in je buik voor een voller gevoel. Dit is echter maar tijdelijk, want het water wordt vrij snel opgenomen in je lichaam.
Als je probeert af te vallen door heel veel water te drinken, maar je eet verder precies hetzelfde als daarvoor, dan zal je helaas niet afvallen. Als je fruitsappen en frisdranken of koffie en thee met suiker vervangt door water drinken of koffie en thee zonder suiker, dan zul je wél af kunnen vallen. Mits je dit uiteraard niet (onbewust) compenseert door meer te eten! Wat uiteindelijk het beste helpt bij het afvallen, zijn minder eten en meer bewegen. Water drinken is dan een gezonde keuze.
Wat als je de smaak van water niet lekker vindt? Ik vind het persoonlijk moeilijk voor te stellen. Als ik flink dorst heb, kan de ‘smaak’ van een koud glas water heerlijk zijn. En toch ken ik redelijk wat mensen die water drinken niet lekker vinden. Wat doe je dan op een hete dag, als je geen trek hebt in een warme kop thee of koffie? Je kunt natuurlijk zelf ice tea maken (zonder suiker!) door de thee af te laten koelen en in de koelkast te zetten. IJsklontje erbij, een blaadje munt of een paar druppels citroensap en voilà! IJskoffie kan natuurlijk ook.
De hele dag ijsthee en ijskoffie drinken is misschien ook niet wenselijk. Daarom zijn water met koolzuur of met een smaakje (wat meestal een aroma is dat is toegevoegd, waardoor er geen suikers in zitten) ook goede oplossingen. Je kunt zelf ook een karaf met water vullen en daarin stukjes komkommer, munt, gember, citroen of rode vruchtjes in doen. Het ziet er hartstikke leuk uit en je hebt nét even wat anders.
Het Nederlandse drinkwater is van goede kwaliteit. Je hoort soms over het kopen van drinkwaterfilters om bijvoorbeeld calcium (kalk), fluor, medicijnresten of zware metalen eruit te filteren. Volgens het Drinkwaterplatform is dat niet nodig, omdat in Nederland (bijna) alles er al uit wordt gefilterd door de drinkwaterbedrijven. In sommige landen is de kwaliteit van het drinkwater niet zo goed en daarom worden drinkwaterfilters aangeraden. Dit is overgewaaid naar Nederland, maar zou dus niet nodig zijn. Gewoon een glaasje water drinken uit de kraan is dus helemaal prima!
Toch zijn er ook voorstanders van gefilterd water drinken. Zo zou je hierdoor een betere huid krijgen, makkelijker voedingsstoffen op kunnen nemen, een betere smaak geven aan je gerechten en je lichaam kunnen ontgiften. Broodje aapverhaal? Misschien, maar als je dit interessant vindt is het zeker de moeite waard om zélf op onderzoek uit te gaan en vanuit verschillende kanten de zaak te belichten. Want natuurlijk zullen fabrikanten van waterfilters je vertellen dat dit hoogst nodig is voor je gezondheid… Voldoende water drinken is echter de grootste stap voor een betere gezondheid.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606