Het is een feit dat stress en concentratie niet hand in hand gaan. Hoe meer je probeert te focussen, hoe meer je gedachten afdwalen. Je staart naar je scherm zonder dat je iets in je opneemt, je verliest de draad in een gesprek en eenvoudige taken voelen aan als een mentale marathon. Dit heeft niets te maken met een gebrek aan discipline, maar is een natuurlijke reactie van je brein op stress. Zodra je stress ervaart, raakt je brein overprikkeld en zit je spreekwoordelijke emmer vol. Hierdoor raakt je concentratie versnipperd. Je brein staat ‘aan’ en bereidt zich voor op aankomend gevaar, wat natuurlijk niet nodig is. Maar gelukkig kun je, ook in periodes van stress, je concentratie verbeteren.
Hoe je dit doet en welke technieken je hiervoor kunt gebruiken, bespreken we in dit blog.
Voordat we tips geven hoe je je concentratie kan verbeteren in tijden van stress, geven we een kleine samenvatting waarom spanningen je concentratie verminderen. Bij stress maakt je lichaam stresshormonen aan, zoals adrenaline en cortisol. Dit is vooral erg handig als je snel moet reageren op een noodsituatie, maar niet zo fijn voor je langdurige focus. Chronische stress kan onder andere zorgen voor:
Natuurlijk is het belangrijk ook aan je stressklachten te werken, maar je hoeft niet te wachten totdat die voorbij zijn om een verbeterde concentratie te krijgen. Je kan een aantal veranderingen doorvoeren zodat je je concentratie stap voor stap kunt verbeteren.
Zoals eerder gezegd raakt je brein overprikkeld door stress. Nog meer prikkels maken het alleen maar erger. Zorg daarom voor een rustige en gestructureerde omgeving. Je kan afleidingen minimaliseren door bijvoorbeeld je meldingen op je telefoon uit te zetten, tijdens het werk onnodige tabbladen te sluiten en te werken in een opgeruimde ruimte. Ook kun je de Pomodoro-techniek toepassen tijdens het werk. Je werkt dan in blokken van 25 minuten, waarna je 5 minuten pauze houdt, zodat je brein niet overbelast raakt. Als laatste kun je oordopjes of een geluiddempende koptelefoon gebruiken. Zet rustige muziek op, zoals natuurgeluiden of instrumentale muziek.
Door de prikkels om je heen te verlagen, creëer je meer mentale ruimte voor concentratie.
Stress kan ervoor zorgen dat de doorstroming van bloed in je hersenen verslechtert. Door regelmatig te bewegen stuur je extra zuurstof naar je brein. Een korte wandeling, rek- en strekoefeningen of een diepe ademhaling kan je hersenen al van extra zuurstof voorzien. Alleen al 15 minuten per dag bewegen, kan een zeer positieve invloed hebben op je algehele gezondheid. Je verhoogt hierdoor niet alleen je concentratie, maar leeft gemiddeld ook nog eens drie jaar langer.
Stress heeft ook veel invloed op de manier hoe je ademt. Vaak adem je oppervlakkiger wanneer je last hebt van spanningen. Dit heeft direct invloed op je concentratie. Door bewust om te gaan met je ademhaling, dieper en rustiger te ademen, breng je je zenuwstelsel tot rust, waardoor je hersenen zich beter kunnen focussen. Voordat je aan een taak begint adem je 4 seconden in, houd je de adem 4 seconden vast en adem je langzaam uit gedurende 6 seconden. Je merkt meteen dat je geest helderder wordt.
Structuur en regelmaat is belangrijk wanneer je veel last hebt van stress. Start je dag met een simpele to-do lijst van maximaal 3 taken. Probeer je dag met tijdsblokken in te delen en plan rustmomenten in. Aan het einde van de dag kan je kort reflecteren hoe je het zelf vond gaan die dag, wat beter kon en wat juist heel goed ging.
Het klinkt zo ideaal om te kunnen multitasken, maar in werkelijkheid ben je langer bezig met je taken. Eigenlijk is multitasking een mythe. Je brein kan zich maar op één ding tegelijk concentreren en tijdens stress is ook dit al lastig. Hierom deel je de dag op in blokken en die blokken deel je op in focusblokken waarin je je op één taak richt. Gebruik hiervoor een timer en zet deze op 25-40 minuten om aan één taak te werken zonder afleiding. Hierna neem je een pauze van 5-10 minuten en herhaal je deze routine voor de volgende taak. Door je hersenen gericht aandacht te geven, verbeter je niet alleen je concentratie, maar werk je ook nog eens efficiënter.
Het is waarschijnlijk overbodig om te vermelden, maar gezonde voeding en genoeg water drinken is essentieel om je brein gezond te houden. Door stress verbruikt je lichaam sneller de voedingsstoffen die je binnenkrijgt, waardoor je concentratie afneemt. Hierdoor is het belangrijk goede voedingsstoffen binnen te krijgen. Eiwitten ondersteunen de hersenfunctie. Omega-3 (wat je vindt in vis en bepaalde noten) helpt je scherp te blijven. Pure chocolade (minimaal 70% cacao) bevat flavonoïden die je helpen je concentratie te verbeteren. En natuurlijk water. Te weinig vocht zorgt ervoor dat je uitdroogt, waardoor je concentratie vermindert. Heb je moeite met water drinken? Probeer dan kruidenthee te drinken.
Bovenstaande tips kunnen je helpen om je concentratie stap voor stap te verbeteren. Daarnaast is het belangrijk om te werken aan je stressklachten en de bron daarvan. Als je merkt dat je veel moeite hebt met concentratie, je alsmaar moe en uitgeput bent en je geen motivatie meer voelt om wat dan ook nog te doen? Dan is het tijd om hulp in te schakelen. Samen met een professionele coach ga je op zoek naar de onderliggende oorzaak van je stress, hoe je deze patronen kan doorbreken en je ontwikkelt strategieën om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Hierdoor krijg je meer energie en zal je concentratie aanzienlijk verbeteren. Wil je weten hoe wij jou hierin kunnen ondersteunen? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606