Ben jij iemand die de kansen die op je pad komen oppakt, of laat je veel kansen aan je voorbij gaan? En hoe herken je een kans die jou op het lijf geschreven is? Misschien is dat nog niet zo moeilijk, want deze past overduidelijk bij jou. Maar wat als een kans een twijfelgeval is? Hoe bepaal je dan of je hem pakt, of toch aan je voorbij laat gaan? Wat zijn de risico’s van kansen pakken? Durf je het aan die te nemen, of ben je vooral risicomijdend? Er is geen goed of fout, maar deze blog dient als spiegel. Door rake vragen en voorbeelden word jij aan het denken gezet. Op een positieve manier!
Eerlijk naar jezelf kijken is soms zo makkelijk nog niet. Soms zijn er kansen die we makkelijk kunnen pakken, maar toch laten we ze liggen. Waarom? In veel gevallen ligt er angst onder. We weten wat we hebben, we weten niet wat we (kunnen) krijgen als we een kans pakken. In andere woorden: vaak zul je uit je comfortzone moeten stappen bij het pakken van kansen. Dat kan ongemakkelijk, beangstigend of confronterend zijn. Je kunt je onzeker voelen. Laten we een voorbeeld nemen om te verduidelijken hoe dat zit.
Stel, je zit bij een werkgever waar je het eigenlijk niet heel erg naar je zin hebt. Je salaris is goed en je hebt een auto van de zaak. Best prettig! Je weet wat je hebt. Maar dan wijst een vriend je op een vacature waarvan hij denkt dat het echt iets voor jou is. De baan lijkt je geweldig, maar je ziet meteen een hoop beren op de weg. Je raakt je vaste contract bij je huidige werkgever kwijt. Het salaris is significant lager en er is geen auto van de zaak bij deze andere baan. Waar doe je dan goed aan? Je weet tenslotte nooit zeker of deze baan écht zo leuk is als het lijkt. Straks krijg je nog spijt… Deze kans pakken, of aan je voorbij laten gaan?
Een lastige kwestie. Maar zo is het vaak in het leven: je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt als je nieuwe kansen gaat pakken. Maar al te vaak is dat de beweegreden waarom we blijven waar we zijn. Als je helemaal gelukkig bent op de plek waar je bent, dan is er niets aan de hand. Maar als je onvrede voelt, onrust of een onbestemd gevoel, dan laat je dus mogelijk heel veel liggen als je niet de kansen durft aan te pakken die voorbij komen. Het kan soms voelen alsof je een sprong moet maken in het diepe. En dat is nu eenmaal onzeker. Maar als je blijft waar je zit, dan zul je het nooit weten. Het motto van Pippi Langkous is hier zo mooi passend bij: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”
Want ja, wat als je wél die kansen durft te pakken? Wat als je het risico durft te aanvaarden dat het niet beter uit zou kunnen pakken, of zelfs slechter uitpakt? Dan durf je de sprong te wagen en ga je ondervinden hoe het is. Nieuwe werelden kunnen zich voor je openen. Die baan die je zo leuk leek, kan tegenvallen. Dat klopt. Maar het kan ook de beste beslissing in je leven zijn. Misschien bloei je helemaal op, ontmoet je inspirerende mensen en heb je fijne collega’s. De financiële zekerheid van je vorige baan lijkt ineens zo onbelangrijk. Zeker als je na een jaar óók een vast contract krijgt en het blijkt dat je prima rond kunt komen met dit salaris. De portie levensvreugde en levenslust die je ervoor terug hebt gekregen, zijn meer waard dan dat oude salaris!
Dan komen we bij het butterfly-effect, wat overlap vertoont met het domino-effect. Een klein stapje (of dominosteentje dat omvalt) zet een kettingreactie in gang. Van het één komt het ander. Als jij keuzes durft te maken vanuit je hart (en dus de kansen pakt die dicht bij jouw hartsverlangen liggen), zet je een positieve kettingreactie in gang. Zelfs als de resultaten tegen blijken te vallen; je hebt namelijk het zelfvertrouwen opgedaan dat je er ook dan wel weer bovenop komt. Met bovendien weer een mooie levensles erbij. Maar wat nu als het nog zoveel positiever uitpakt dan je had durven dromen? Je komt bijvoorbeeld je toekomstige partner tegen dankzij die nieuwe baan. Je leven kán een totaal andere wending krijgen door de keuze om het oude, vertrouwde los te durven laten en een nieuwe kans te pakken.
Als je twijfelt of je een kans moet pakken, dan kan het zijn dat dit angst is die spreekt. In dat geval is het goed bij jezelf te rade te gaan. Wat ligt er achter mijn keuze het wél of juist niet te doen? Wees eerlijk naar jezelf, onderzoek je schaduwkanten. Welke mogelijke doemscenario’s heb je allemaal al verzonnen? Welke beren werp je op je eigen weg? De angst kan je zodanig in de greep hebben, dat het je een verstandige beslissing lijkt om te blijven waar je bent. Maar is dat wel echt zo?
Het kan ook zijn dat je twijfel voelt, omdat het pakken van deze (schijnbare) kans niet is wat bij jou past op dat moment. Mogelijk líjkt het een goede kans, vanuit de ratio beredeneerd. Maar als je je gevoelsleven erbij betrekt, dan voel je een knoop in je maag en wéét je gewoon dat dit niet de goede keuze voor jou is. Dan is het niet angst, maar intuïtie of een diep innerlijk weten dat je doet twijfelen. In dat geval is het dus wél handig om naar dat gevoel te luisteren. Probeer het onderscheid tussen angst en oprechte twijfel dus te maken. Want als je het verschil leert te zien, dan kan jij de voor jou juiste kansen gaan pakken!
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606