Leuk is het niet: Je gekwetst voelen. Dit kan komen door wat iemand tegen je heeft gezegd of een gebeurtenis die je onverwachts heeft geraakt. Misschien ben je zelfs wel een beetje beledigd. Ook al is het geen fijn gevoel, gekwetst zijn is een signaal die je niet hoeft te negeren. Het zegt iets over je normen en waarden en over hoe je je ergens bij voelt. Hoe dan ook, deze emotie kan een flinke nasleep hebben op de rest van jouw dag. Wat gebeurt er precies met je wanneer je iemand je kwetst? Wat zegt het over jou? En hoe ga je ermee om. In dit blog vertellen we je er meer over.
De 5 bekende basisemoties hebben allen zijtakken met emoties die bij die gevoelens passen. Je kunt je gekwetst voelen als je bedroefd bent maar past ook bij je boos of beschaamd voelen. Dit is afhankelijk van de situatie maar gekwetst worden is altijd een negatieve emotie. Iemand kan, bedoeld of onbedoeld, een beledigende opmerking maken. Pestgedrag, buitengesloten of genegeerd worden zijn allen factoren die je diep kunnen kwetsen. Maar er is wel een verschil per persoon hoe snel je je gekwetst of beledigd voelt. De één is er gevoeliger voor dan een ander en het is ook afhankelijk van hoe je je mentaal voelt. Heb je veel stress of zit je in een burn-out? Dan kan het zijn die iemands woorden jou sneller kwetsen dan anders.
Gekwetst worden vindt niemand leuk. Toch heeft deze emotie een functie. Het zegt iets over jouw behoeftes, waarden en grenzen. Hetgeen wat jou kwetst roept pijn op. Wanneer jij altijd al onzeker was over de grootte van jouw neus en iemand maakt daar een grapje over, heeft dit veel impact. Jouw negatieve zelfbeeld wordt op dat moment, in jouw beleving, bevestigd door iemand anders en heeft geen positief effect op je zelfvertrouwen. Zo kun je dit ook invullen wanneer je je buitengesloten voelt. Je collega’s gaan met z’n allen een zaterdagmiddag op pad maar nodigen jou niet uit. Niet zo vreemd dat dit je kwetst. De behoefte die hier naar voren komt is je geliefd en gewild voelen. Als je al een minderwaardigheidscomplex hebt, wordt het hierdoor alleen maar groter.
Hoe jij reageert of iets ervaart is over het algemeen een reflectie van wat je in je verleden hebt meegemaakt. Indien jij in je vroegere jaren veel afgewezen bent, je werd op school bijvoorbeeld niet uitgenodigd voor verjaardagen, dan kun je aardig gekwetst raken als jij niet uitgenodigd wordt voor een verjaardag van iemand die je misschien niet eens zo goed kent. Het roept oud zeer op en wakkert oude gevoelens aan. Indien je gekwetst wordt en je weet dat dit door een ervaring uit het verleden komt is het goed om je te beseffen dat dit niets zegt over de persoon die jou niet uitnodigt. Door je hiervan bewust te zijn, zal je je ook minder snel gekwetst voelen wanneer deze situatie nog een keer voorkomt.
Wanneer jij je snel gekwetst voelt zegt dat over het algemeen iets over je zelfvertrouwen, eigenwaarde of over hoe je emotionele stabiliteit is. Iemand met een negatief zelfbeeld is kwetsbaarder dan iemand die zelfverzekerd is. Want als jij jouw eigen oordeel niet vertrouwt, en andermans mening zwaarder weegt dan die van jou, kan je al snel gekwetst raken door wat een ander zegt.
Indien jij al langere tijd gebukt gaat onder spanningen en stress is het niet vreemd dat je sneller gekwetst bent. Op jouw manier probeer je alle eindjes in het leven aan elkaar te knopen en niet iedereen heeft meteen door dat je last hebt van spanningen. Wanneer iemand dan ook nog eens met goed bedoeld advies komt, valt dit niet altijd even goed. Je voelt je niet alleen gekwetst maar ook beledigd dat zij niet zien dat je al meer dan je best doet.
Je zou denken dat je gekwetst voelen een momentopname is, maar als jij snel gekwetst bent zal je je anders gaan gedragen om ervoor te zorgen dat niemand je kan kwetsen of afwijzen. Je zet jezelf niet meer op de eerste plek om gekwetstheid te voorkomen. Welk gedrag is een signaal dat je jezelf niet op waarde inschat?
Het klinkt een beetje tegenstrijdig maar wanneer je gekwetst wordt, kan je dit ook positief benaderen. We weten nu dat indien iemand je kwetst er een behoefte of grens aangegeven wordt. Het kan zijn dat je een vriendengroep hebt waarmee je al een tijdje vast zit in een dramadriehoek. Je merkt dat je het steeds lastiger vindt om te gaan met de negativiteit die overheerst. Als je deze negativiteit probeert te doorbreken met positieve berichten en hier wordt wederom iets negatiefs van gemaakt, of er wordt met afgunst gereageerd in plaats van blijdschap, kan dit je dusdanig kwetsen dat je eindelijk de moed vindt jezelf los te trekken van deze negatieve spiraal. Dit is ook een vorm van zelfrespect en gehoor geven aan je behoeftes.
Word je gekwetst of laat jij je kwetsen? Lastige vraag als je nog niet helemaal in beeld hebt wat nu hetgeen is waardoor jij je gekwetst voelt. Of het nu komt omdat je weinig zelfvertrouwen hebt, gevoelig bent voor afwijzing of de laatste periode veel stress ervaart, Liberi biedt verschillende professionele coaches die jou begeleiden in het krijgen van meer zelfinzicht. Wandelcoaching is een goed begin om meer balans te krijgen in je emotionele stabiliteit en de verbinding met jezelf terug te vinden. Merk je dat dit niet genoeg is? Combineer dit dan met het maken van g-schema’s. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606