Hoe fijn is het als werkgever om een team werknemers in dienst te hebben die zich iedere dag met hetzelfde enthousiasme inzet. Vooral wanneer je te maken hebt met deadlines of langdurige projecten. Maar teamspirit is er niet vanzelf. Niet alleen de werknemers onder elkaar hebben hierin een taak elkaar scherp en gedreven te houden, als werkgever is dit nog belangrijker. Een werkgever die niet weet hoe hij z’n team gemotiveerd kan houden zal dit snel terugzien in de resultaten. Hoe zorg je voor een gezonde teamspirit? En wat als je merkt dat de teamspirit op de werkvloer erg laag ligt? In dit blog gaan we hier dieper op in.
Het woord teamspirit zegt het eigenlijk al: Het is het gevoel wat overheerst in een team van mensen die, ondanks de verschillende persoonlijkheden, samen enthousiast werken aan hetzelfde doel. Dit kan op de werkvloer zijn, waar we het in dit blog voornamelijk over gaan hebben, maar ook tussen een groep vrienden die samen een teamsport beoefenen. Teamspirit gaat vooral over een positief gevoel in een groep dat is gebaseerd op respect en wederzijds vertrouwen. Niemand uit het team wordt buitengesloten en ieder heeft hierin een taak waarin hij of zij z’n volledige potentie kan gebruiken en waar dit ook gezien en gewaardeerd wordt.
Wanneer we spreken over teamspirit op de werkvloer is dat lastiger te bereiken dan in een vriendengroep. Die laatste kennen elkaar waarschijnlijk al jaren en de relatie onderling is zo gegroeid dat zij ervoor kiezen met elkaar om te gaan. Zij kennen elkaar vaak door en door en hierom weten zij goed in te spelen op iemand in de groep die een keer niet zo positief is als altijd. Op de werkvloer is dat anders. In de meeste gevallen kies je je collega’s niet zelf uit, jullie zijn bij elkaar gezet omdat jullie gelijkwaardige competenties bevatten. Als team bevat ieder z’n eigen potentie die samen 1 geheel vormen om de doelstellingen zo goed en effectief mogelijk te behalen.
Die verschillende persoonlijkheden maken juist een team. Ieder kijkt op z’n eigen unieke manier naar doelen en deadlines. Maar al die verschillende persoonlijkheden kunnen ook een negatieve uitwerking hebben op de teamspirit. Die ene collega die altijd wel iets negatiefs uit iets positiefs kan halen, of een teamlid die niet af wil wijken van z’n eigen werkwijze, ook al is die van de rest van het team effectiever. Wanneer dit gaande is, is het taak voor de werkgever, of teamleider, om hierop te anticiperen. Een negatieve van een teamlid kan dusdanig veel invloed hebben op de teamspirit dat de gevolgen groter kunnen zijn dan in eerste instantie gedacht. Andere teamleden willen misschien niet meer samenwerken met hun collega of wordt langzaam maar zeker buitengesloten van de groep.
Als teamleider of werkgever kun je niet alles zien. Maar een goede groepsleider heeft wel de competentie snel te signaleren dat de teamspirit begint te dalen. Je merkt dat collega’s minder gemotiveerd zijn, er wordt geroddeld over andermans tekortkomingen of je bespeurt dat een teamlid niet meegenomen wordt door de rest van de groep. Een team is dus niet alleen afhankelijk van de sfeer onderling maar ook van een goede leider of iemand die goed kan aansturen. Dat is niet alleen een belangrijke competentie, het is een essentiële kernkwaliteit. Het verschil tussen die twee is dat een kernkwaliteit vanuit je karakter komt. Sommige personen voelen nu eenmaal iemand beter aan dan anderen. Dit is niet iets wat je kunt aanleren.
Zoals eerder gezegd komt teamspirit voort uit een gelijkwaardig team die allen hun competentie en potentie zo goed mogelijk kunnen inzetten. Elkaar hierin motiveren is zeer belangrijk. In een team is er geen ruimte voor competitie. Kijk maar eens goed hoe teamleden in een sportteam met elkaar samenwerken. In een voetbalteam is iedereen even belangrijk. Zodra één iemand zich beter gaat voelen dan een ander is het team niet meer in evenwicht. De keeper is niet minder belangrijk dan de spits en andersom. En welke voorbeelden kun je halen uit de natuur? Leeuwen jagen samen als een team, mieren kunnen niet eens overleven zonder samen te werken en olifanten voeden hun kalfjes samen op. Zij zijn een perfect voorbeeld van teamspirit op z’n best.
Het kan het beste team overkomen. Negativiteit kan langzaam in een team sluipen en de algemene sfeer heeft daar direct onder te lijden. Dit kan komen doordat er een nieuw teamlid is toegevoegd of doordat een collega thuis geen fijne situatie heeft. Hoe goed je ook bent in het aanvoelen van een algehele sfeer binnen een team, je kan altijd iets missen. Als de teamspirit onder druk staat merk je dit snel genoeg. De teamleden beginnen symptomen van stress te vertonen, de prestaties lopen terug en de groep valt steeds iets meer uit elkaar. In plaats van samen te werken ligt de focus voor iedereen alleen nog op zichzelf. Onderling loopt de spanning op en de algemene werksfeer is ronduit slecht te noemen.
Als je als teamleider of werkgever merkt dat de rek er uit is en de teamspirit niet meer is zoals het was, is het van belang hier iets mee te doen. Indien je dit op z’n beloop laat is er zelfs een kans dat er werknemers thuis komen te zitten met een burn-out. Niet alleen jij als werkgever maar ook de werknemer wint hier niets bij. Herstel hiervan duurt lang. Jij hebt niet alleen een werknemer minder, maar ook een team aan te sturen waar de teamspirit ver te zoeken is. Hoe houd je de teamspirit in stand?
Waarderen, erkennen en vertrouwen. Drie belangrijke taken die jij als motivator hebt. Je erkent en waardeert ieder z’n inbreng in het team. Hoe groot of klein die ook is. Door middel van persoonlijk contact laat jij op regelmatige basis weten dat jij alle vertrouwen hebt in die competenties en je mengt je verder ook niet met de werkzaamheden zolang dit goed gaat.
Ken je teamleden. Weet je wie er in je team zit? Wie heeft welke sterke competenties? Leer de personen in het team daadwerkelijk kennen door oprechte interesse te hebben in de persoon zelf. Alleen dan weet je wie waar goed in is. Zo kan jij iemand op de juiste taken zetten en voelt de werknemer zich gezien en gehoord.
Geen 9-5 mentaliteit. Daarmee bedoelen we niet dat je af moet wijken van de vastgestelde werktijden. Hiermee bedoelen we dat je je coulant op moet stellen. Belt een collega met het verzoek thuis te werken want hij of zij heeft een ziek kind thuis? Of vraagt iemand onverwacht een dag vrij omdat er privé iets speelt, ook al past dit nu niet in de planning? Wees coulant. Jij wil niet alleen dat het team zich zo goed mogelijk inzet voor jou, zij verwachten andersom net zoveel moeite. Tevreden werknemers is goed voor de teamspirit.
Insentives en plezier. Heel goed als de werksfeer goed is maar zonder stimulans blijft dit haast nooit op hetzelfde niveau. Sommige projecten zijn nu eenmaal geestdodend. Aan jou de taak dit interessant te maken. Zorg dat er een beloning te halen is, plan een teamuitje zodra het project is afgerond zodat ze iets hebben om naar uit te kijken.
Niet alleen je werknemers kunnen door een mindere periode gaan, ook jij kan moeite hebben de teamspirit te behouden doordat je even niet zo goed in je vel zit. Dit werkt twee kanten op. Twijfel niet om een professionele coach in te schakelen om je net even de handvatten te geven weer de motivatie te voelen je op te stellen als echte teamleider. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Doe geheel vrijblijvend de burn-out test of neem contact met ons op.
Direct contact Of bel 085 - 5363606