Wanneer je last hebt van stress, kun je dit op tal van manieren merken. Zo komt het vaak voor dat jij je gespannen voelt, snel geïrriteerd raakt of emotioneel reageert in situaties waarin je normaal gesproken kalm en rationeel kunt reageren. Ook zaken als oververmoeidheid, hoofdpijn of een trillend ooglid zijn een logisch en bekend gevolg van stress. Er zijn echter ook bepaalde symptomen van stress, die niet door iedereen met stress in verband worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan een opgeblazen buik als gevolg van stress. Veel mensen hebben hier last van zonder de oorzaak te kennen. Vaak wordt de oorzaak in de verkeerde hoek gezocht. Hoewel een opgeblazen buik uiteraard ook het gevolg kan zijn van iets anders – zoals een reactie op bepaald voedsel of een darm- of maagprobleem – is stress vaak de onderliggende oorzaak. Mensen maken lang niet altijd die koppeling.

Wat is een opgeblazen buik precies?
Iedereen heeft wel eens last van een opgeblazen buik. Een opgeblazen gevoel kun je krijgen wanneer je te veel hebt gegeten. Na een fijne avond uit eten met vrienden of een overvloedig kerstdiner, bijvoorbeeld. Het voelt misschien een beetje ongemakkelijk, maar reden tot zorg is het in deze situaties niet. Je opgeblazen buik zal na een aantal uur doorgaans alweer een stuk minder zijn en de volgende dag is deze meestal weer verdwenen.
Je kunt ook langer last hebben van een opgeblazen buik. Bijvoorbeeld wanneer je griep hebt, of een infectie. Ook dan geldt dat het opgeblazen gevoel weer verdwijnt zodra je opknapt.
Een opgeblazen buik herken je direct. Je buik is boller dan normaal en voelt misschien ook hard aan. Het zorgt voor een vol en ongemakkelijk gevoel. Vaak ervaar je ook een te veel aan lucht in je buik, waardoor een opgeblazen buik kan zorgen voor winderigheid. Een opgeblazen buik wordt veroorzaakt door een te veel aan gassen in je buik, die deze doen uitzetten.
Wat kan ik tegen een opgeblazen buik doen?
Er zijn meerdere dingen die je tegen een opgeblazen buik kunt doen. Wat je het beste kunt doen, is afhankelijk van de oorzaak. Veel voorkomende oorzaken zijn te veel en/of te snel eten of drinken, het consumeren van te veel voedsel dat gas opwerkt, een voedselallergie of een probleem met de buikspieren, darmen of maag. De eerste drie oorzaken kennen een vrij eenvoudige oplossing. Is er sprake van een probleem met de buikspieren, darmen of maag, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Er kan wellicht sprake zijn van een aandoening zoals het prikkelbare darm syndroom.
Is er geen sprake van een opgeblazen buik als gevolg van stress, maar wordt deze veroorzaakt door te veel en/of verkeerd eten, dan kun je de volgende tips proberen:
- Eet in een rustig tempo en kauw je voedsel voldoende
- Probeer te achterhalen of bepaalde ingrediënten zorgen voor het opgeblazen gevoel
- Drink voldoende water
- Drink tijdens de maaltijd warm water of thee
- Zorg voor voldoende beweging
Er is echter nog een reden die vaak tot een opgeblazen buik leidt en dat is stress. Wanneer je last hebt van een opgeblazen gevoel, is het altijd verstandig om bij jezelf na te gaan of je stress ervaart. Misschien kun je dan direct een link leggen tussen je opgeblazen buik en momenten waarop je stress ervaart. Mensen zijn vaak geneigd om de oorzaak direct in voeding te zoeken, maar stress is vaker dan men zich realiseert de boosdoener.
Wat kun je doen tegen een opgeblazen buik als gevolg van stress?
Is jouw opgeblazen buik het gevolg van stress, dan zijn er uiteraard ook maatregelen die je kunt treffen. Is er sprake van een opgeblazen buik als gevolg van stress, dan zijn de tips uit de vorige alinea zeer waarschijnlijk niet voldoende om van het opgeblazen gevoel af te komen. Het is natuurlijk altijd verstandig om rustig te eten, goed te kauwen en voldoende water te drinken, maar als stress ten grondslag ligt aan je opgeblazen buik, is er meer voor nodig om dit op te lossen.
Een opgeblazen buik als gevolg van stress wordt niet door iedereen herkend. Het is een van de wat minder bekende klachten die bij te veel stress horen. Desondanks hebben veel mensen hier last van. Stress zorgt voor tal van geestelijke en fysieke reacties in je lichaam. Dat stress ook andere fysieke uitwerkingen kan hebben dan beverig zijn, buikpijn of hoofdpijn (twee klachten die vaak voorkomen), wordt wel eens vergeten.
Stress kan zich op verschillende manieren uiten. De manier waarop stress zich uit, kan dan ook sterk per persoon verschillen. Sommige mensen hebben vrijwel alleen mentaal last van stress, maar bij anderen uit zich dit ook (sterk) in fysieke vorm. Sommige van deze uitingen, zoals tics, zijn eenvoudig aan stress te koppelen. Andere, zoals stijve of pijnlijke spieren en een opgeblazen buik vaak wat minder.
De vraag is: wat kun je doen tegen een opgeblazen buik als gevolg van stress? Zoals bij alles geldt: je zult de oorzaak van het probleem aan moeten pakken. Resulteert jouw stress in een opgeblazen buik, dan zal je buik waarschijnlijk niet normaal worden totdat je jouw stress effectief aanpakt. Pas wanneer de oorzaak verdwijnt, verdwijnt ook het gevolg.

Hulp bij het effectief aanpakken van stress
Soms is het mogelijk om zelf van stress af te komen. Het begint allemaal met het herkennen en erkennen van stress en het herkennen van de oorzaak hiervan. Soms kun je eenvoudig van je stress afkomen door de stressor (hetgeen wat de stress veroorzaakt) weg te nemen. Ook kan het nemen van voldoende rust, even goed met iemand praten of je lekker uitleven in de sportschool voldoende zijn.
In lang niet alle gevallen lukt het zelfstandig om van (ernstige) stress at te komen. Kom jij niet van je stress af en heb je het gevoel dat de stress schadelijk is voor je gezondheid? Schakel dan hulp in. Liberi kan je helpen bij het effectief aanpakken van stress. Onze coaches zijn hierin gespecialiseerd. Hoe eerder je hulp inschakelt, hoe sneller je van je stress af kunt komen en des te groter de kans is dat je stress overgaat in een groter probleem, zoals overspannen worden of zelfs een burn-out.